Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petra Černocká: Šít mě naučila maminka

25. 7. 2008
Obrazek
 
Zpěvačka a herečka Petra Černocká je tak trochu kouzelnice. Bydlí se svým manželem, kočkou a psem v řadovém domku v pražských Strašnicích. Baráček je to skromný, ale Petra v něm svýma šikovnýma rukama dokázala vykouzlit atmosféru opravdového domova, kde se všichni cítí dobře.

S manželem Jirkou jste spolu už sedmnáct let. Dá se tedy přepokládat, že si rozumíte. Jak se ale osvědčilo netradiční spojení kočka a pes?
Naše jezevčice Wajda je ještě společenská mladá dáma. Jsou jí teprve dva roky, a tak když můj manžel přivezl z chalupy malé černé koťátko, vůbec neprotestovala. Pár dnů jen pozorovala, co se z toho tvora vyvine, jestli jí k něčemu bude, třeba na hraní, a pak už se z nich stali nerozluční kamarádi. Když jdeme se psem na procházku, musíme nejdříve zavřít kočku doma, aby s námi nešla. Tady v Praze je to trochu nebezpečné, ale na chalupě na vycházkách uzavírá naše procesí ještě s naší druhou kočkou, která má ale trvalé bydliště právě tam. Můj muž ji tam jezdí celou zimu vzorně krmit.

A jste pány domu vy s manželem, nebo chod domácnosti určují vaši zvířecí miláčkové?
Je pravda, že se jsme se časem museli hodně přizpůsobit. Zvláště ráno je to trochu teror. Kolem sedmé se ze zdola ozve kňučením Wajda, která se tam začíná sama nudit, protože kočka spí s námi nahoře v posteli. Tím ovšem vydá signál a kočka se začne ošívat, pak nám strká packou do obličeje, no prostě se nedá nic dělat a musíme vstát. Můj muž pak místo do koupelny musí ze všeho nejdřív otevřít ledničku a začne krmení. To je taky něco! Slyším, jak se s nimi oběma nahlas domlouvá, jestli chtějí konzervičku, nebo granule, nebo snad kousek šunky od včerejška. Pak ještě oba dostanou trochu speciálního mlíčka, které pro ně kupuje po kartonech v Německu. Co budu snídat já, ho valně nezajímá. I když mě pak udělá radost tím, že mi skočí pro noviny. Můj muž je ohledně vztahu ke zvířátkům tak trochu případ pro psychologa. Jednou dokonce v krizové situaci skočil pro našeho psa do jakési betonové nádrže s vodou, ze které se pak nemohl dvě hodiny dostat, protože daleko široko nebyl nikdo, kdo by zaslechl jeho volání. Jen dodám, že to bylo v listopadu, a odnesl to chřipkou. Za to všechno ale můžu já, protože před tím, než mě poznal, žádné zvíře neměl a můj jezevčík mu okamžitě učaroval.

Máte malou zahrádku, což jistě vaše zvířata oceňují. Co vy a zahrádka?
Vloni na jaře můj muž „nafasoval“ obě zvířata a odjel na chalupu. Já tu zůstala měsíc sama s dělníky, kteří rekonstruovali celé spodní podlaží, tedy novou koupelnu a záchod, všechny podlahy, parkety, probíhala renovace schodiště a nakonec malování. Pak jsem mu zavolala, že už!!! Přijel a byl nadšený. No a letos si to zase on odpracuje na zahrádce, kde chci mít sezení, což ovšem předpokládá, že navozí z chalupy spoustu placáků, ze kterých vytvoří přírodní plochu, na které už mohou stát stoleček a židličky. Až ty kameny prorostou trávou, tak už to bude nádhera. Jiří má ovšem ještě jeden nelehký úkol, sehnat někde v bazaru takový ten skládací stolek a židličky, které za mého mládí stávaly před každou zahradní hospůdkou. Nikdo mě nedonutí koupit v nějakém obchoďáku takové to dřevěné sezení, které by se mi do mé mini zahrádky snad ani nevešlo. Jsem asi hrozný staromilec.

Které místo v domě je pro vás nejdůležitější? Kde relaxujete?
Zásadní je pro mě malá místnost, kterou si okupuji od té doby, co moje dcera má svůj byt. Když řeknu Jiřímu, že jdu „k Báře“, znamená to, že se zavřu v tomto pokoji, kde mám počítač, šicí stroj a piáno. Buď se pokouším složit novou písničku, nebo si něco šiju, případně píšu nějaký článek. Na relaxaci mi stačí zelený ušák před televizí, kde si buď čtu, nebo si nechám krást čas nějakou detektivkou. Když je můj muž na chalupě, tak mi dokonce volá, že v poledne běží Jessica Fletcherová. Někdy jsem už sice „ve světě“, ale když jsem doma, tak jsem mu za to upozornění vděčná.

Jak často se třeba dostanete k piánu?
Ani se neptejte! Čas by byl, ale znáte to. Pořád takovou činnost člověk odkládá, raději něco vaří, pak vypere, uklidí a tak. Mám ale výmluvu, že to teď nespěchá, protože jsem u piána proseděla hodně času před tím, než jsem vloni vydala „Souhvězdí střelce“, což je moje novinkové album, takže jsem musela složit čtrnáct písniček. Dá se říct, že teď si mohu dát chvíli „pohov“.

Vaše povolání je asi zároveň vaším koníčkem, k tomu šití, psaní a ještě něco? Třeba zpěvačka Eva Pilarová fotí…
Můj tatínek krásně fotil, měl doma takovou tu temnou místnost, kde složitě fotky vyvolával. Dnes je to jednodušší, ale tenhle talent zdědila spíš moje dcera. Jako závěrečnou práci na škole nafotila velice zajímavé fotky z prostředí australských Aboriginců. Táta ale i maloval, stejně tak můj dědeček, takže já se pokouším jít spíš tudy. Pár obrázků jsem už namalovala, ale není to nic moc. Zatím jsem nenašla odvahu to ukázat ani mému příbuznému Markovi Brodskému, který maluje úžasné obrazy.

A kdo vás naučil šít?
Maminka, která byla ráda, že už nemusí šít na tři, ale jen na dvě děti. Zvládla jsem to rychle, protože mě těšilo, že budu mít na sobě něco originálního a hlavně barevného. Uměla jsem si k tomu i uháčkovat halenku. V obchodech vládla šeď, ale v metráži se dalo občas něco zajímavého sehnat. Moje první šaty, které jsem si ušila, byly ze zelenkavého manšestru s kožešinkou u krku. Na tehdejší dobu to byl opravdu "trhák".

A co šijete v současné době?
Umím ušít třeba i kabát s podšívkou, ale už mě to nebaví, nabídka v obchodech je docela dobrá. Teď už jen přešívám. Když si koupím například sáčko, které je třeba trochu zmenšit v ramenou, nemusím shánět švadlenu.

Ve zkratce
- Narodila se 24. 11. 1949 v Praze. Je vdaná za kytaristu Jiřího Pracného a má dceru Barboru Vaculíkovou z prvního manželství s Janem Vaculíkem.
- Vystudovala operní zpěv a hru na klavír na pražské konzervatoři. Posléze vystupovala ve skupině Pastýři, jejím prvním hitem je písnička Ovečka.
- Nejvíce se proslavila rolí Saxany ve filmu Dívka na koštěti. Diváci se mohou těšit na volné pokračování s názvem Saxana – veletrh strašidel.
- Zpívala se skupinou Golf po boku zpěváka Jiřího Štědroně. Tam se seznámila se svým stávajícím manželem Jiřím Pracným. Ten ji v současnosti doprovází na kytaru.
- Loni vydala zatím poslední autorské CD „Souhvězdí Střelce“.
 

Náhledy fotografií ze složky Petra Černocká současnost

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář