Jdi na obsah Jdi na menu
 


První klapka pokračování Saxany se má ozvat příští týden

8. 10. 2007

02.10.2007 Praha - Začátkem příštího týdne se má ozvat první klapka natáčení volného pokračování legendární filmové komedie Dívka na koštěti. Řekl to Petr Miltner ze společnosti DesignBros, která je hlavním producentem. Její počítačoví specialisté vytvořili náročné animace a takzvané 3D triky, které režisér Václav Vorlíček ve filmovém příběhu nazvaném Saxana - veletrh strašidel využije.

Obrazek




Komedie, jejíž premiéru v kinech ohlašuje Unie filmových distributorů na polovinu ledna 2009, má patřit mezi nejnáročnější domácí snímky. Záměrem tvůrců je kombinovat hrané scény a skutečné herce, z nichž většina se objevila v původním filmu, s trojrozměrným prostředím a animovanými postavami.

Umělecký ředitel společnosti DesignBros a spoluautor scénáře Vlastimil Mistrík už v červnu uvedl, že odklad natáčení, ke kterému producent přistoupil, není ničím neobvyklým. I v Hollywoodu musejí prý herci čekat, než vznikne na počítači vytvořená část filmu. "Využíváme stejnou softwarovou technologii a bohužel máme i stejné problémy s časem," dodal tehdy.

Koproducentem filmu je společnost Pragofilm Jaroslava Nietscheho, který připravuje i pokračování snímku Sněženky a machři. Barrandovské studio, které stálo koncem minulého roku u počátků tohoto projektu, od něj sice odstoupilo, ale podle producentky Heleny Uldrichové je ochotno zapůjčit technické vybavení či laboratoře.

Zástupci společností DesignBros a Barrandov Studio začátkem roku oznámili společný úmysl natočit volné pokračování Dívky na koštěti, což Jan Nejedlý z firmy Česká produkce přijal s překvapením, neboť se údajně dříve dohodl na spolupráci s firmami Medex i DesignBros jako majiteli práv k této látce. Zajistil prý od partnerů financování projektu, ovšem dohodu o spolupráci uzavřel pouze ústně. První klapka se měla podle původních předpokladů ozvat už na jaře a hraná část natáčet během května a června.

"Nejde o stejnou řeku - ta je teď úplně jiná. Už v 90. letech jsme byli s Macourkem vyzváni, abychom napsali scénář, ale projekt usnul. Novou verzi jsem napsal s Vlastimilem Mistríkem," řekl v lednu Vorlíček. Možnost dát dohromady reálný a animovaný svět ho bavila a scénář v mnohém navázal na "vorlíčkovsko-macourkovskou" školu. Složitější to bude při natáčení, kdy bude muset režírovat živou postavu komunikující s tou virtuální.

Dívka na koštěti Václava Vorlíčka a Miloše Macourka měla premiéru v roce 1971 a vyrostly na ní tři generace diváků. Do kin jich přišlo 2,1 milionu.

 

Náhledy fotografií ze složky Saxana Dívka na koštěti

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář