Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pravidla

Holandský billiard  je  velmi zajímavá desková (stolní) hra s velmi jednoduchými pravidly. Hraje se s 30 puky se snahou trefit  otvory  slotů  o  hodnotách  1-4 body, hra  je 3 kolová. Puk musí být celým objemem  za  danou linií, sporné puky  se  rozhodují přiložením rovného dřívka  k dané hranici. Vítězem je ten, kterému se podaří  získat nejvíce bodů  

Pokud   hráč  nahraje   kompletní sérii puků o hodnotách 1-4, není ohodnocen počtem 10 bodů (součet 1+2+3+4), ale  získává bodů 20. Puky, které netvoří celé série jsou ohodnoceny jen nenásobenou hodnotou trefeného slotu. Maximum získaných bodů je  tedy 148 -7x 20- to je 28 puků a  potom ještě  2x4 body .

Pokud  byl  puk již  umístěn ve slotu a byl vystřelen dalším pukem, není započítán. Nepočítá se  ani  puk, který se do slotu dostane  přes  horní okraj hranice.

Pokud  na  hrací plochu spadne  puk, je  již  součástí hry a nelze  jej odstranit. Pokud se puk naopak zpětným odrazem dostane mimo vyhrazenou  hrací plochu, hráč  jej může odejmout, dá jej mimo  stůl a nesmí jej v daném kole již použít, v dalším kole se vyřazený puk opět do hry  zařadí.

Puky  ve slotu se uspořádávají až  po skončeném kole.