Jdi na obsah Jdi na menu
 


Harusův kopec

 

CHATA NA HARUSOVCI

Na vrcholu Harusova kopce (741 m) u Nového Města na Moravě stála v letech 1922-1942 krásná dřevěná turistická chata s rozhlednou a zázemím pro turisty. Chatu vystavěl místní Sportovní klub.

Původní turistická chata na Harusovci byla slavnostně otevřena v lednu 1922. Chata však byla poměrně malá. Byla v ní pouze jedna velká místnost se sporákem sloužícím k topení a vaření, stůl a několik židlí. Přenocovat tu mohlo šest lidí, což se brzy ukázalo jako nedostačující. A tak v srpnu roku 1923 přistoupil Sportovní klub k přestavbě. Provedl ji místní stavitel František Šmída z Nového Města. V chatě byla provozována i restaurace. V letním období se chata těšila hojné návštěvnosti turistů a v zimním období především lyžařů.

Dne 29. září 1942 chata nešťastnou náhodou vyhořela. Manželka nájemce turistické chaty prý neopatrně manipulovala s omastkem na sporáku. Oheň vyšlehl komínem, a od něj chytla dřevěná věžička v jeho blízkosti. I přes veškerou snahu přivolaných hasičů se chata nepodařila zachránit a vyhořela do základů.

Po válce již chata nebyla obnovena. Na jejím místě dnes stojí televizní vysílač.