Šťavnatý Libový steak
K přípravě hlavního chodu potřebujeme:
2 plátky vepřového stea-ku, lžíce brusinek, lžíce rozinek, 1 jablko nakrájené na malé kousky, lžíce středně drcených vlašských ořechů, 1/2 dcl bílého rumu, 1 kávová lžička medu, lžíce čerstvého másla, olivový olej, pepř, sůl a kyselá smetana.
Příloha: hranolky nebo opečené brambory.
Postup:
Nejprve si na pánev dáme lžíci másla, které necháme rozpustit a přidáme rozinky, brusinky a drcené ořechy. Necháme chvíly opéct a přidáme bílý rum, med, jablka, sůl a pepř. Vše necháme dále asi jednu minutu smažit. Mezi tím si talíř připravíme dvěma lžícemi kyselé smetany. Na druhé pánvi na rozehřátém oleji opečeme okořeněný a osolený steak. Po opečení z obou stran jej z pánve vyjmeme a položíme na předem připravenou kyselou smetanu. Steak polejeme omáčkou, přidáme přílohu a nakonec ozdobíme dvěma plátkami jablka.
K tomuto pokrmu se asi nejlépe hodí jakékoliv světlé pivo, vynikající jsou také mírně nasládlá belgická piva.
Přejeme Vám dobrou chuť.