Jdi na obsah Jdi na menu
 


29. 1. 2016

Veltruští občané se zapojili do plánování proměny parčíku u školy

Prvního plánovacího setkání se zúčastnilo téměř 50 lidí 
V pondělí 25. ledna se v Hasičském domě ve Veltrusích sešli občané, kteří měli chuť se spolupodílet na plánování nové podoby parčíku. Na začátku Soňa Dekastello představila celý projekt a pohnutky, které ji vedly k sestavení týmu a puštění se do tak náročného projektu. Poté si vzala slovo konzultantka z Nadace VIA Kateřina Bláhová, která vedla následující diskuzi a sběr nápadů a názorů příchozích. Prioritou pro všechny je jednoznačně nová síť chodníků či cest, lavičky, osvětlení a multifunkční prvek v podobě kombinace podia, prolézaček či lezecké stěny. Po krátké přestávce se  lidé ve skupinkách snažili zakreslit rozvržení vítězných prvků do plánků a své představy také představit ostatním.

"Ze setkání mám velmi dobrý pocit, i když jsme se ve skupině bohužel moc neshodli a nedokázali umístit všechny vybrané prvky do připraveného plánku. Na čem jsme se ale všichni shodli, že nám na tomto místě záleží a přejeme si, abychom tam dokázali vybudovat příjemné prostředí pro společná setkání a relaxaci.
Velmi mě zaujal proslov pana architekta. Myslím si, že to je velmi dobrý výběr nejen proto, že je to veltruský rodák, ale také proto, že k celému projektu přistupuje komplexně a zodpovědně," hodnotí pondělní setkání jedna z účastnic.

 

Na plánovacím setkání se představil i architekt
Na setkání se dostavil také týmem vybraný architekt, veltruský rodák Patrik Hoffman. Přišel vyslechnout názory lidí a sesbírat podklady pro tvorbu projektu, podle kterého bude s parčíkem naloženo. „Těch 300 tisíc samozřejmě není moc na realizaci takhle velkého prostoru, nebude to jednoduché“ poznamenal Hoffman. Navíc se při plánování sešli lidé s hodně protichůdnými názory. Část si jich přeje oživení parku, zástupci ze základní školy zase naopak klid, hlavně během dopoledních hodin, kdy se za okny školy děti učí a potřebují se soustředit. Školkové děti naopak potřebují klid po obědě, kdy mají odpočívat.
Hoffman upozornil, že novému utvoření parčíku je potřeba věnovat dostatek času a nemyslet si, že se vše zvládne najednou. „Pokud to bude na etapy, tak je to o tom, že musíme vydržet. Pokud se tam sejdeme jednou, utratíme tam 300 tisíc a bude to málo, tak to nebude fungovat. Budou to vyhozené peníze. Je potřeba pracovat kontinuálně.“
V pozdější diskuzi Hoffman podotknul, že Veltrusy by potřebovaly především komplexní řešení více problémů, aby jim byly vráceny jejich původní elegance a kouzlo, které měly na začátku minulého století.

 

Podobné plánování si vyzkoušely i děti ze ZŠ
Ve středu 20. ledna se uskutečnilo hlasování i na žákovském parlamentu v základní škole. Kupodivu se i děti shodly na potřebě vylepšit cesty, které vedou parkem. Chtěly by také lavičky a fontánu.

 

Na MěÚ ve Veltrusích jsou k vidění dětské návrhy parčíku
Ve čtvrtek 21. ledna byla otevřena výstava prací, které vyjadřují představy veltruských školáků o nové podobě parčíku. Ty jen potvrzují výsledky hlasování žákovského parlamentu. Objevila se ale spousta velmi zajímavých nápadů, můžete posoudit sami. Výstava potrvá ještě celý únor.

 

Náhledy fotografií ze složky Plánování s veřejností 25. 1. 2016

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář