Jdi na obsah Jdi na menu

16. ročník Národního týdne manželství se zamyslí nad „Ztráty a nálezy“ ve vztazích

5. 2. 2022

 

Příbor - Rostoucí popularitu svátku zamilovaných, který se pojí s liturgickou památkou mučedníka sv. Valentýna (14. 2.), využívají prorodinné organizace k propagaci manželství a rodiny. Šestnáctý ročník Národního týdne manželství, který se bude v České republice konat v týdnu od 14. do 20. 2. 2022, je toho důkazem. Organizátoři pro letošek vybrali téma Ztráty a nálezy. Reagují tak na pandemii, která ve vztazích fungovala jako katalyzátor jak v tom dobrém, co nás drží nad vodou v malých či větších radostech našich vztahů, ale někdy i v tom, že více zápasíme, prohráváme a ztrácíme.


NTM 22 825x340


Během Národního týdne manželství připravují neziskové organizace zaměřené na rodinu různé aktivity. Jejich přehled najdete na stránkách www.tydenmanzelstvi.cz. Pořadatelé mají možnost registrovat své akce a dát tak o nich vědět ostatním. V nabídce jsou zařazeny také aktivity farností, různé poutě a bohoslužby pro manžele, ale i pro ty, kdo svého partnera ztratili.

Proč motto Ztráty a nálezy?

Možná jsme v našem vztahu něco ztratili a potřebujeme to znovu najít a obnovit? Pro jiné je třeba manželství strašákem, díky kterému ztratí mnoho ze své nezávislosti, svobody, životního stylu a možností. Co jedinečného naopak ale v manželství získáváme? Co nalezneme tím, že něco ztratíme nebo se toho vzdáme? Nepomáhá nám manželství ztratit iluze o sobě samých a lépe porozumět sobě ve svých údolích i vrcholech – najít sami sebe?

Jak najít vzájemnou úctu a cit tam, kde se vytrácí nebo se ztratily úplně? Jak se vyrovnat se ztrátou partnera, kterou během epidemie prožilo mnoho manželů a najít sílu jít dál? Jak najít nový směr v manželství, když naše děti vylétly z hnízda a my ztratili středobod, jemuž jsme věnovali většinu naší péče a energie. Motto NTM nese mnoho významů a věříme, že si najdete i ten, který bude inspirovat právě vás.

Valentýnská pouť všech zamilovaných v Příboře v sobotu 12. února

Kostel sv. Valentina v Příboře je každočně spojen s poutí, která do města láká zamilované z širého okolí. Letos se na její organizaci podílí Město Příbor, místní farnost, Biskupství ostravsko-opavské a Centrum pro rodinu a sociální péči, z.s. Společně zvou na Valentýnskou pouť, která se uskuteční v sobotu 12. února 2022 přímo v kostele zasvěcenému patronu zamilovaných.

Program začíná v 16.00 hodin mší svatou. Kazatelem bude P. Roman Macura. Bohoslužbu bude celebrovat společně s místním duchovním správcem P. Jindřichem Švorčíkem. O hudební doprovod se postará písničkář Pavel Helan. Jeho koncertem odpoledne v kostele pokračuje. Účastníci pouti všech zamilovaných se mohou těšit také na přednášku na téma „Když láska není jen sladká…aneb Proč si někdy tak ubližujeme, i když se tolik milujeme, a co s tím …“. O tom všem bude mluvit od 18.00 hodin v sále piaristického kláštera Marie Varechová.  
Akce bude probíhat dle aktuálních protiepidemických opatření.

Pouť manželů v Hranicích-Drahotuších a mše svatá pro ovdovělé a rozvedené ve Zlíně

Pouť manželů organizují v rámci Národního týdne manželství také Hranicích-Drahotuších v olomoucké arcidiecézi. V kostele sv. Vavřince začíná mše svatá v neděli 20. února 2022 v 15.00 hodin.

Na mši svatou pro ovdovělé a rozvedené v rámci Národního týdne manželství zve ve středu 16. února Nadační fond Credo do kostela sv. Filipa a Jakuba ve Zlíně. Bohoslužba začíná v 18.30 hodin a je určena těm, kteří nemohou slavit Týden manželství se svým partnerem. V pátek 18. února bude ve stejném kostele bohoslužba za manžele a snoubence. V 17.00 hodin začíná adorace a v 18.30 mše svatá.

 

čerp. ze stránek DOO:

 https://www.doo.cz/posledni-zpravy/5278-16-rocnik-narodniho-tydne-manzelstvi-se-zamysli-nad-ztraty-a-nalezy-ve-vztazich.html?fbclid=IwAR3cm75fMR7mIOOAA_7tPCI-JA4hK7ItaxRAZIiEElnAAApQ0MsWrfnuqHA