Jdi na obsah Jdi na menu

ZAČALO TO TAK NEVINNĚ

8. 2. 2022

ZAČALO TO TAK NEVINNĚ

 

            Tak, jako všechno, vše jednou doslouží. Elektroinstalace přestala vyhovovat bezpečnostním a protipožárním předpisům. Bylo rozhodnuto o její bezodkladné výměně a zároveň o novém osvětlení našeho kostela. Zpracování projektu a přípravné práce proběhly ve vysokém tempu. Ve výběrovém řízení byla vybrána firma Grambal-stavby s.r.o. z Opavy.

Již první dny po zahájení prací bylo jisté, že nejenom schopnosti pracovníků výše uvedené firmy budou rozhodovat o rychlosti provedení prací. Náš kostel je kulturní památkou, a tudíž do oprav má právo a ze zákona povinnost zasahovat magistrát města Hlučína – památkové péče (zástupce státu) a pověřená osoba biskupství ostravsko-opavského (stavební technik). Diskutovalo se takřka o každém místě, kde je možno tahat nové kabely, zda je možno stěnu provrtat či ne.

Přesvědčil jsem se, že práce na kulturně chráněném objektu jsou tzv. „živý materiál“. Souběžně s pracemi na rozvodech se diskutovalo o výběru osvětlovacích těles. Dle projektu měl být celý prostor osvětlen z říms chrámové lodě a presbytáře. Využili jsme informaci o blízkém, velikostně velmi podobném kostele v Pusté Polomi, kde tamější farníci použili nové osvětlení pouze z chrámových říms, bez jakýchkoli dalších závěsných těles (lustrů) v chrámové lodi. Požádali jsme duchovního správce o umožnění návštěvy a prohlídky, zároveň s rozsvícením všech osvětlovacích těles, abychom všichni společně zakusili, jak osvětlení na každého z nás z různých míst kostela a v různém režimu působí. Po návratu do Dolního Benešova se každý člen skupinky (pracovník MěÚ Hlučín – odbor památkové péče, technik z biskupství, pan farář a zástupce naší farní rady) mohl svým názorem vyjádřit k prohlídce v Pusté Polomi. Po delší diskuzi došlo k rozhodnutí tak, že vhodnější pro náš kostel bude osvětlení s lustry v hlavní lodi.

Čtrnáctidenní vyhledávání a vybírání lustrů z nabídek různých výrobců a dodavatelů nevedlo k vzájemné dohodě. Až po velmi odvážném oslovení firmy Preciosa – Kamenický Šenov a jejich následné nabídce bylo vše jasné. Následná finanční nabídka a přístup firmy Preciosa všechny velmi mile překvapila. Takovýto přístup v dnešní problematické době zasluhuje velké poděkování.

Následné potíže se zavěšením, vyřešení bezpečnostních předpisů, montáž, vyzdvižení a ukotvení lustrů byl taktéž nemalý oříšek…

Po provedení rozvodů nové elektroinstalace je nutností provést výmalbu. Velmi špatný stav všech venkovních dveří (těsnost, povrchová úprava, dřevokazný hmyz, kování) nás vedl k rozhodnutí o provedení výměny (oprav) na všech venkovních dveřích kostela, „lítačkách“ v předsíni a vnitřních dveřích, vedoucích k varhanám. Náročné, dlouhotrvající diskuze památkářů, zástupce stavebního odboru biskupství a zástupců farnosti vedly k rozhodnutí o výměně všech dveří, pouze „vnitřní lítačky“ budou repasovány. U dveří je zatím rozhodnuto o materiálu k výrobě a o povrchové úpravě. Probíhá výběr firmy pro výrobu dveří.

            K výmalbě našeho kostela a dalším úpravám však zatím probíhají jednání a jsme asi v polovině, takže konkrétnější budeme později.

            Velké poděkování patří všem farníkům a dobrodincům, kteří na tyto akce přispívají a vzali je tímto za své. Děkujeme také Městu Dolní Benešov za finanční pomoc při provádění elektroinstalace a opravě střechy na Červené kapli.

 

            Ještě to všechno nějakou chvíli potrvá. Děkujeme za vaši trpělivost a vstřícnost.

                                                                                              OD, PKF