Jdi na obsah Jdi na menu

Zájezd do ostravských kostelů

4. 8. 2021

 

Zájezd do ostravských kostelů

 

V úterý 20. 7. odjíždíme na pouť po ostravských kostelích. Plánujeme cestu a zjišťujeme, že se most přes Odru stále opravuje, a pro nás je z tohoto důvodu neprůjezdný, jsme v háji. Když už jsme v háji, tak v Háji ve Slezsku, kde se napojujeme na novou rychlostní silnici, po které dojedeme do Ostravy-Poruby. Blížíme se do Mariánských Hor a už z dálky vidíme dvě věže kostela v Mariánských Horách. Po krátké konzultaci mezi panem řidičem autobusu TQM a naším panem děkanem, jak a kde jakou uličkou odbočit, přijíždíme na malé náměstí před kostelem, kde snadno zaparkujeme. U chrámu už na nás čeká zdejší duchovní správce, otec Petr Smolek, kterého známe především jako brankáře kněžského týmu ze zápasu kněží proti dolnobenešovským mužům, ale také z TV Noe. Když jsme usedli do lavic ve velkém kostele, který je zasvěcen Panně Marii Královně, otec Smolek nám pověděl pár informací o tomto kostele. Kapacita tohoto kostela je 3000 lidí, naplněn byl ale pouze jednou, a to delegáty sjezdu ČSL (dnešní KDU-ČSL) v devadesátých letech. Určitě si dovedete představit jak v tomto kostele, který není o moc menší než katedrála Božského Spasitele v Ostravě, zpívají tisíce mužů. Z toho musí jít mráz po zádech. Chrám byl postaven v letech 1906 – 1908, je asi 65 metrů dlouhý a 30 metrů široký. Jeho dvě věže jsou vysoké 74 metrů. Varhany mají 2064 píšťal, jejichž údržba je jistě velmi náročná. V této době shánějí peníze především na schody u vstupu do kostela, které stojí 3 až 5 milionů Kč. Po mši svaté, kterou celebroval náš pan děkan spolu s otcem Smolkem, našimi ministranty i varhaníkem jsme měli možnost si prohlédnout interiér kostela a také jsme mohli přispět drobným darem do jedné ze šesti kasiček. Poté jsme se rozloučili s Mariánskými Horami a odjeli jsme směrem na Ostravu-Přívoz. Po čtvrthodině jízdy jsme dojeli ke kostelu Neposkvrněného početí Panny Marie, který zde již od roku 1994 spravuje řád Paulínů. Po několika informacích od zdejšího duchovního správce jsme měli pobožnost k Panně Marii, poté Výstav Nejsvětější svátosti oltářní. Po svátostném požehnání jsme odjeli – směr Poruba, abychom se napojili zase na Háj ve Slezsku.

Za pouť, kterou organizovala Římskokatolická farnost a MO KDU-ČSL Dolní Benešov, patří poděkování zejména našemu panu děkanovi, který zajistil vše potřebné u jednotlivých duchovních správců i za zdárný průběh celé poutě.

V posledních letech jsme navštívili několik kostelů v Ostravě, katedrálu Božského Spasitele, kostely v Hrabové a Hrabůvce, kostel ve Vítkovicích, Vřesině, Porubě a Pustkovci. Kde pojedeme příště, můžete sami navrhnout nebo doporučit, abychom mohli zase Bohu děkovat za to, co nám v našem životě dává.

ViŠ