Jdi na obsah Jdi na menu

Středeční stavovská promluva pro muže

30. 3. 2019

 

3. MISIJNÍ DEN- S PROMLUVOU PRO MUŽE

dsc03873.jpg

dsc03910.jpg dsc03908.jpg

V rámci Lidových misiích, které v tomto týdnu probíhají ve farnosti Dolní Benešov a Zábřeh, se ve středu 27. března, po mši svaté uskutečnila promluva pro muže...

Jáhen Kinc dal mužům za vzor svatého Josefa. Úvodní písní „Blíž k Tobě Bože můj“ naznačil, jaký vztah měl sv. Josef k Pánu Ježíši: velmi blízký.

Čtení z Matoušova evangelia o početí Ježíše Krista navodilo, jaké těžké situaci musel sv. Josef čelit- Toužil po Marii jako po manželce, ale dozvěděl se, že čeká dítě, které není jeho. Nejen, že by ji mohl vydat posměchu, ale i ohrožení života. Rozhodl se udělat v té situaci to nejlepší pro Marii za cenu obrovské vnitřní bolesti. Ale Pán měl lepší plán.

Sv. Josef nám ukazuje trojí úlohu muže v rodině – starat se o ni, chránit ji a vést ji. Chránit ji před zlem okolo znamená mít péči o její zbožnost. Muž je knězem rodiny. S tím souvisí i jeho odpovědnost za uspořádání svého času – na prvním místě mají být povinnosti, na druhém místě to, co je užitečné a na třetím až teprve zájmy a záliby.

Domlouval nám mužům, abychom měli svou ženu stále rádi, protože je to naše žena. Je to osoba, ke které máme po Bohu nejblíže. Máme ji splnit nějaká přání. Upozornil nás, abychom se zamysleli nad ničivým vlivem pornografických filmů aj. a ponoukl nás, abychom v té věci varovali své děti.

Hezkou legendou o králi Šalamounovi, jak mu učitel ukázal ryby u ústí Jordánu do Mrtvého moře. Dopluly do Mrtvého moře a otočily se břichem nahoru. Ty, které ze všech sil pluly proti proudu, se zachránily. Křesťanský život je plout proti proudu, ale vyplatí se to.

Karel Žák