Jdi na obsah Jdi na menu

Co sebou a na sebe při apokalypse?

8. 11. 2015

Na foru jsem narazil na dotaz: Co sebou a na sebe při pádu civilizace, když se rozhodnu odejít na vlastní pěst? Udivil jsem se pak když všichni psali že by si sebou vzali taktickou vestu, máskáče, kanady, zbraň a tunu nábojů. Chtěl bych vám napsat krátký článek na toto téma nic obsáhlého, jenom takové zamyšlení...

 Za prvé chci říct že nesouhlasím s tím něco takového při pádu civilizace dělat. Základ je bezpečné zázemí a organizovaná skupina. Samotář nemá šanci. Představa že nastane v ulicích zmatek a rabování, já si vezmu vestu, zbraň, batoh a vyrazím do lesa kde budu roky žít je přinejmenším dětinská. Člověk co má na první pohled batoh napěchovaný zajímavýma věcma a má zbraň přežije maximálně hodinu. Než ho odpráskne někdo s puškou co na tu chvíli čekal. Když přežije, zdřejmě ho zabijí v noci. Nepočítejte že budete žít v lese a celé dny vás nikdo neuvidí. Budete někoho potkávat každou chvíli. A to i kde by jste lidi nikdy nečekali.

 Ale to je v tuto chvíli jedno budu se snažit na tuto otázku odpovědět. Za prvé obuv bych rozhodně nevolil vojenské kanady. Vojáci to nosí jenom proto že je to předepsané. Speciální jednotky někdy nosí tenisky. Jednak jsou pohodlnější a je těžší je vystopovat. Volil bych pro to kvalitní, kotníkové, turistické boty, s pevnou podrážkou aby se do ní nemohli dostat střepy, kotníkové aby jste si nezlomili kotník, kdyby jste se měli pohybovat v troskách a suti. Zároveň by mě mělo v nich jít dobře běhat...

Kalhoty podle počasí, jinak bych si také vzal něáké nevyrázné, sportovní bez reflexních prvků. Tričko bych si rozhodně vzal termo funkční. Kdo byl někdy na horách se zátěží ví jak rychle se bavlněné tričko propotí a jak ho pak tři dny táhnete napuštěné potem. Jako svrchní vrstvu bych viděl nejschůdnější kvalitní sportovní softshellovou bundu. Je to do jisté míry nepromokavý a větruvzdorný materiál. Má však dobrou prodyšnost. Je vhodný od jara do podzimu. A když pod něj dáte pořádnou mikinu nebo svetr zvládnete to i v zimě.

 Proč tak zavrhuji maskáče? Za prvé působí hned agresivně, za druhé v případě válečného konfliktu (budete mít komplet maskáče vz 95 i s vestou) tak si vás Česká strana může splést s dezertérem a opačná strana s nepřítelem. Pokud budou rabující skupinky můžou vás považovat za člena pořádkových složek a budou si myslet že jim chcete zabránit v kriminálním jednání. Může začít mezi lidmi panovat nenávist k armádě a k policii v takovém případě budete také na ráně. Z těchto důvodů je dobré označit se i tak na rameni bílou páskou aby bylo jasné že jste civilista a né rabující nebo ozbrojené složky. Pokud jde o vestu to je na vás. Pokud chcete mít všechno při sobě můžete si jí vzít. Neměli by jste pod ní mít ale žádné maskáče. Je tady ale to riziko že na první pohled bude vidět že máte taktické vybavení a zdřejmě zbraň... To bude plno lidí chtít a jenom tak sám se jim neubráníte. Zbraňe a munici sebou samozdřejmě. Zase platí na co nejmín viditelné místo ale abych mohl dobře tasit... S Ákáčkem na zádech moc dlouho nepřežijete. Batoh by vám měl sednout. Budete potřebovat minimálně 60l Opět doporučuji turistickej. Nebo originál vojenský. Rozhodně né ty vojenské napodobeniny. 

Co do batohu to se odvíjí od toho na jak dlouho chci být pryč a co mám v plánu... Rozhodně nějaké zdravotní potřeby, Obvazy dezinfekci, náplasti, Teplé oblečení (hraje roli roční období)  Náhradní ponožky, KPZ serepatičky, teplý spacák jestli zbude místo tak i karimatku ( viditelně na batoh bych jí nepřipínal. Je pak jasné že budete spát venku a někdo si za vámi večer příjde) Radio, kvalitní svítilnu, náhradní baterky, tablety na čištění vody, černé uhlí (jde použít drcený do mokré látky jako plynová maska), kopii svých dokumentů (rodný list, občanku apod...), podle situace ochranné prostředky proti chemikáliím, (plynová maska, oblek) Jídlo je problém, na jak dlouho chcete být takto pryč? Týden? Měsíc? Chcete se v lese usadit... to by jste potřebovali hodně jídla..... dejme tomu na týden bych si vzal co nejlehčí a nejvýživnější potraviny. Moc by jste asi stejně nejedli. Zapomeňte na konzervy jsou těžké a smrdí. Vzal bych si sušené polévky, vločky, tyčinky, sušené maso, MRE, všechno lehké, sušené co vydrží dlouhlo. Krajíc chleba taky můžete chroustat dlouho. Vodu si sebou můžete nabalit max tax na 3-4 dny... víc se vám nevejde a neunesete... Proto bude nutné vodu co nejčastěji doplňovat. Což bude obrovské riziko. Nejlépe doplňovat balenou vodu.

Na závěr bych chtěl říct že kdyby jste se v takové situaci někdy ocitli. Byla by to stejná situace jako ta nejhorší jaká se může vojákovi stát. Byli by jste sami v týlu nepřítele. Takovou situaci zvládají jenom ti nejlépe vycvičení a nejzkušenější vojáci speciálních jednotek. Jako civilista bez jakéhokoliv vojenského výcviku a bojových zkušeností by jste byl odsouzen k rychlé smrti

Jak na vás působí muž na obrázku?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

AKneessydope - Elevated Blood Power - Federal Nerve

8. 10. 2018 5:50

Compression est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre determination bat, il pompe le sang par de vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-pharmacie-pas-cher/

Atoopsynus - High Blood Crushing and Bravery Disease

28. 7. 2018 19:08

Pression arterielle est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre moelle bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/acheter-cialis-pas-cher/