Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z historie sportovišť

Historie Rio klubu, Kuželny...

Trochu jsem pátrala po tom, co bylo na místě, kde dnes stojí Rio klub.  

Vy, kteří jste chodili na bývalou školu 1.Máje, si vzpomenete, že v těch místech byly školní pozemky, na kterých žáci pěstovali zeleninu pro školní kuchyň. V zimě r. 1993 byl na místě dnešního Rio klubu otevřen disco-klub Karát pro náctileté. Ráz krajiny i místa, se zcela změnil, když se zde začala stavět dálnice, která začala fungovat v prosinci 2007. Po změně majitele a rekonstrukci byla v r. 2010 otevřena restaurace Rio klub s bowlingovými drahami v 1.poschodí, kam tak rádi chodíme i my.

Za vodárnou bylo kynologické hřiště, kde se cvičívali psi a vedle vodárny, stávalo Sokolské hřiště, kam jsme chodívali v hodinách tělocviku běhat a krátce se tam cvičila i spartakiáda. Dnes je přibližně v těchto místech krásný aquapark s plavacím bazénem 25m, průplavovým bazénem pod širé nebe, tobogánem a vířivkou a začal sloužit veřejnosti 15.ledna 2005.
Na bazén a pískovým hřištěm navazuje adventure golf s 18 jamkami a budovou s bufetem a sociálním zařízením, který veřejnost začala užívat 29.května 2012. Je zde možnost zahrát si ruské kuželky a petang. 
Stará a zchátralá vodárenská věž byla přestavěna na moderní Penzion ve věži s 12 pokoji, restaurací a vyhlídkou. Byl otevřen 31.1.2006.
Součástí celého areálu je také největší česká sportovní hala otevřena v červnu 2013 a areál travnatých sportovních hřišť od r. 2013. Nesmíme zapomenout také na zimní stadion, který byl zbudován v 70.letech jako veřejné kluziště. Byl zastřešen v r. 2000, kdy byly přistavěny i šatny. V minulosti to bývalo veskrze opuštěné a zanedbané místo. Dnes je hojně navštěvováno širokou veřejností.

V části parku vznikl za letním kinem Hobby park, který je rájem dětí. Zde je mimo jiné oblíbená Mauglího stezka, Mauglího ranč se zvířaty, Mauglího bludiště a dětské dopravní hřiště. 
Je zde tělocvična pod širým nebem a cvičící stroje rádi navštěvujeme i my. 
Nabízí tady i zmrzlinu a občerstvení a k dokonalému komfortu patří budova se sociálním zázemím. Tento moderní areál by nám mohlo závidět leckteré město. 

Co možná nevíte o Kuželně 

Tělocvičná jednota Sokol Bohumín byla jako součást České obce sokolské založena v r. 1920. V současné době spravuje v areálu na Kuželně sportoviště pro házenou, malou kopanou a volejbal. Dříve také spravovala tenisové kurty v parku P. Bezruče. Ty odkoupilo město a v loňském roce je zrekonstruovalo, protože už byly značně zchátralé, a v plánu má ještě opravu tribuny a další objekty.

Ale vraťme se ke kuželně. V areálu Na Kuželně vlastní Sokol Bohumín budovu restaurace a přilehlé restaurační zahrady, které pronajímá. Součástí restaurace byla i dlouhá budova staré kuželny, která dala kdysi název celému areálu, ale již dlouhé roky nesloužila svému účelu. V r. 1999 bylo schváleno valnou hromadou Sokola Bohumín zajistit výstavbu nové kuželny. 
V květnu r. 2001 byla stará budova kuželny zbourána a zahájena výstavba nové jako přístavba ke stávající restaurační budově. Tato rozsáhlá investiční akce, na kterou mimochodem, nebylo jednoduché sehnat finanční prostředky, byla dokončena a zkolaudována v prosinci 2002. Slavnostní oficiální zahájení provozu nové kuželny bylo 10.1.2003. Tímto se splnil sen většiny členů Sokola Bohumín a znovu se naplnil smysl názvu celého areálu. Přibyla nová 4-dráhová automatická kuželna, s certifikátem pro 1. ligu. Přibylo nové celoroční sportoviště pro členy Sokola i ostatní obyvatele města Bohumína a jeho okolí.
Kuželna nabízí i nekuřácký Sport bar se 40 místy, nabídku alko i nealko nápojů a teplou kuchyni. V létě také příjemné posezení u piva na zahradě ve stínu kaštanů. 
Jistě jste si povšimli fotografie muže, která visí u 1.dráhy. Je to p. Erich Kica, první správce kuželny, který zahynul tragicky při autonehodě.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>

Statistiky

Online: 1
Celkem: 252361
Měsíc: 5035
Den: 156