Jdi na obsah Jdi na menu
 


KURZ SEBEOBRANY

Téměř padesátka seniorů se rozhodla absolvovat kurz sebeobrany upravený právě pro seniory. Kurz nám zajistilo oddělení Mětské policie v Bohumíně a tímto za něj moc děkujeme. Pod odborným vedení městského policisty Ivo Uherka a asistenta prevence kriminality Jakuba Honkyše jsme se nejdříve v teoretické části seznámili s dostupnými obrannými prostředky. V praktické části jsme se zaměřili na nejjednodušší obranu. Nebylo to žádné kung-fu či praktiky známé z akčních filmů. Jen zvládnout překvapit a odrazit útočníka, který samozřejmě s naší obranou nepočítá.

 

img_6273.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zde fotky: http://seniorbohumin.rajce.idnes.cz/Kvetnovy_kurz_sebeobrany/

A shrnutí na závěr.

1) Vyhýbat se večernímu a nočnímu vycházení. Je-li nutné, například při návratu z divadla, kina, obětujte padesátku za taxíka. Když už se vydáte pěšky, jděte ve dvojici či skupince. Volte cestu k domovu třeba o kousek delší, ale raději po hlavní osvětlené komunikaci, kde se držte spíše ve středu a sledujte pozorně situaci kolem sebe. Obezřetní buďte u zákoutí, podloubí, bočních uliček.

2) Nemějte kabelku jen volně přes rameno, klidně si ji dejte pod kabát, pod sako. Do ruky si připravte pepřový sprej, pokud ho máte. Pokud ne, vemte do ruky aspoň svazek klíčů.

3) Pokud se vám nezdá člověk, který jde za námi, nebudeme čekat na atak, ale první a nejjednodušší obranou je útěk

4) Když už vás útočník napadne, zkuste použít něco, co ho překvapí, co ho odradí. Neberte si servítky a nepřemýšlejte, jestli mu třeba ublížíte. On vám chtěl ublížit první! Rukou s klíčemi ho praštěte do obličeje. Kopněte do holeně, do kolene, do intimních míst. Využijte momentu jeho překvapení a utíkejte. Taky můžete křičet, ale moc nespoléhejte na něčí pomoc, lidé jsou dost lhostejní. Doběhněte k prvnímu domu a zvoňte na všechny zvonky. V bezpečí, například v otevřené hospodě, teprve volejte městskou policii 156.

5) Když zjistíte, že útočník je o hodně silnější nebo má zbraň, nechtějte se s ním za každou cenu prát a raději oželte kabelku, mobil, protože mají ve srovnání s cenou života mizivou hodnotu.

6) Nebezpečí číhá i doma. Je-li Vám víc jak 65 let a bydlíte sami, můžete Mětskou policii požádat o namontování bezpečnostního řetízku na dveře. Pak ho ale používejte a nevěřte žádným srdceryvným historkám, proč byste měli neznámou osobu vpustit dovnitř. Každá kontrola elektřiny, plynu, odečet měřičů ústředního topení a podobné je vždy nahlášeno dopředu s uvedením konkrétního času. I tak se pracovník musí prokázat pověřením.

http://www.obranazeny.cz/index.php

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>

Statistiky

Online: 3
Celkem: 252515
Měsíc: 5009
Den: 165