Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. Co je a jak funguje PdB

Port De Bras vytvořili španělský kondiční trenér a ruský choreograf. To byla odpověď na potřebu vysoce kondičně náročného a současně koordinačně dokonalého tréningu pro taneční mistry. Později jejich okolí zjistilo, jaký vliv má tento trénink na jejich fyzické schopnosti a psychickou odolnost, což se stalo potvrzením životaschopnosti nové tréninkové metody a cestou k jejímu zdokonalení.

Je přirozené, že jejich styl nazvaný Port De Bras vyšel z klasického tance. Vždyť termín "port de bras" je baletním termínem pro ladné paže. Ty jsou v tomto případě estetickou částí pohybu. Jejich práce je ovšem mnohem důležitější, především ve fyzické koordinaci pohybu (kterou můžeme vidět např. ve vystoupeních artistů při balančních číslech), ve využívání napětí pro postisometrickou relaxační techniku (PIR), známou z mnoha metod cvičení (např. pilates či jógy), a pro otevírání energetických drah pro volné proudění energie čchi a božských částic (Bosonů)*1.

Cvičení vychází z pohybu ze základního postoje v tzv. polodřepu ("demi - plié") a jeho účel je zase velmi důležitý pro správné držení těla a koordinaci. Z podobného principu vycházejí mnohá východní bojová umění (postoje blízké shiko-dachi, jigo-tai, wu-chi přirovnávající se posazení jezdce na koni), kdy z poměrně nízkého postavení pánve a pokrčených nohou v kolenech dochází k postupnému uvolnění pouzder kyčelních kloubů, a podsazení pánve umožňuje rovnoměrné zatížení paravertebrálních svalů (vzpřimovačů trupu).

Právě z této pozice následně vychází dokonale koordinovaný pohyb.

thq9blem24.jpg


*1 - keep your smile