Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1970 - 1979

ROK 1970
A družstvo opět trénuje Milan Wilk. V soutěžním ročníku 1969 – 70 se umístilo na 5. místě se ziskem 30 bodů a se skóre 42 : 36. Z 26 mistrovských utkání 11x zvítězilo, 8x hrálo nerozhodně a 7x bylo poraženo.
B družstvo se umístilo v III. třídě na 11. místě. Získalo 17 bodů a skóre 50 : 61.
Dorostenci skončili na posledním místě  okresním přeboru a po roce tuto soutěž opustili. Získali pouze 1 bod a skóre 7 : 86. Začínal se projevovat generační problém.
Žáci ukončili soutěžní ročník na pěkném 2. místě, když získali celkem 27 bodů a skóre 54 : 23.
V kulturním dění jsme byli organizátory vystoupení skupiny Petra Rudoška „Muzika bez kapelníka“.
Byla ukončena rekonstrukce sociálního zařízení v sokolovně. Na této velice náročné akci odpracoval náš oddíl 169 hodin zdarma. Z členů oddílu pak nejvíce odpracovali Gerlich Miroslav, Mrázek Adolf a Vyležík Vladimír.


ROK 1971
Družstvo přebírá trenér Vyležík Milan. Mimo odehraných mistrovských utkání se družstvo zúčastnilo II. ročníku „Memoriálu A. Bártka“, který pořádal Sokol Vřesina. Rovněž se zúčastnilo II. ročníku turnaje o „Putovní pohár MěNV“, který pořádal oddíl kopané naší TJ.
Složení družstva: Bena Alfons, Bena Jan, Homola Rudolf ml., Homola Stanislav, Fromelius Miroslav, Rykala Lumír, Stareček Petr, Šlechta Bronislav, Šoltys Petr, Volný Jaroslav, Vůjtek Jan, Vyležík Mojmír, Vyležík Milan, Oploštil Jiří, Terčík, Ležovič Jan.
Družstvo dorostenců bylo pro nedostatek hráčů odhlášeno ze soutěže. Nejlepším žákem sezóny byl vyhlášen Křižan Jan a nejlepším střelcem Vala Karel – 12 branek.
Oddíl uskutečnil zájezd na střední Slovensko, kterého se zúčastnilo 45 členů oddílu s rodinami a známými.

Výbor v tomto roce pracoval ve složení:

Předseda:

Gerlich Miroslav

Místopředseda:

Bednář František

Jednatel:

Vyležík Vladimír

Hospodář:

Homola Stanislav

Pokladník:

Juřina Jiří st.

Hlavní pořadatel:

Mrázek Adolf

Zapisovatel:

Bena Jan

Výběrčí příspěvků:

Homola Rudolf ml.

Člen výboru:

Palička Alois


ROK 1972
Družstvo mužů vede nový trenér František Bednář. V sezóně 1971 – 72 se umístilo na 8. místě s 26 body a se skóre 45 : 43. V III. ročníku turnaje o „Putovní pohár MěNV“ zvítězilo, na turnaji v Polance obsadilo 2. místo. Celkem v roce 1972 sehráli muži 42 utkání, z nichž bylo 11 vítězných, 8 nerozhodných a 23x prohráli. Dosáhli celkového skóre 74 : 90.
Nejlepším střelcem se stal Bálek Jan – 14 branek. Kuriozitou tohoto ročníku bylo 7 vstřelených vlastních branek. Kladem bylo velice ukázněné vystupování hráčů, což se projevilo získáním 1. místa v soutěži slušnosti.
Dorostenci byli nově ustaveni a příjemně překvapili. V podzimní části soutěžního ročníku 1972 – 73 obsadili 4. místo se ztrátou 1 bodu na vedoucí oddíl. Trenérem dorostenců byl Vyležík Milan. Uskutečnilo se desetidenní soustředění v Žimrovicích u Opavy.
V průběhu celého roku 1972 odehráli dorostenci celkem 28 zápasů, ve kterých 11x zvítězili, 6x hráli nerozhodně a 11x byli poraženi při aktivním skóre 83 : 46. Nejlepším střelcem se stali Prašivka Václav – 24 branek a Harcula Štefan – 17 branek. Nejlepším hráčem byl vyhlášen Vůjtek Lubomír. Nejpilnějšími hráči byli Vůjtek Lubomír – 28 zápasů, Vyležík Milan ml., Sedláček Jan a Petruška Jaroslav – 27 zápasů. V letním turnaji v Klimkovicích družstvo dorostenců zvítězilo.
Žáci pod vedením trenéra Beny Jana v sezóně 1971 – 72 zvítězili a postoupili do městského přeboru. Na podzim nového soutěžního ročníku obsadili 10. místo z 12 účastníků. Utkání s B družstvem Baníku Ostrava (2 : 0 v náš prospěch) se hrálo jako předzápas ligového utkání Baník Ostrava – Spartak Trnava.
Oddíl uspořádal celkem 5 zábavných podniků, dále pak čtyřdenní rekreační zájezd do severních Čech s návštěvou Děčína, Hřenska a Lidic. Účastníci tohoto zájezdu dodnes vzpomínají na nádherné zážitky. Členové oddílu odpracovali v tomto roce celkem 384 hodin a vytvořili dílo v hodnotě 30 000 Kč.
K 1. 1. 1973 měl oddíl celkem 97 členů  (59 dospělých, 20 dorostenců, 18 žáků)


ROK 1973
Složení výboru:

Předseda:

Zacha František

Místopředseda:

Mrázek Adolf

Jednatel:

Vyležík Vladimír

Zapisovatel:

Bálek Oldřich

Hospodář:

Juřina Jiří st.

Člen výboru:

Bena Jan

Člen výboru:

Homola Stanislav

Družstvo mužů pod vedením Milana Vyležíka ukončilo soutěž městského přeboru na 11. místě se ziskem 18 bodů a se skóre 23 : 46. Družstvo se zúčastnilo IV. ročníku turnaje o „Putovní pohár MěNV“ v Klimkovicích. V srpnu se zúčastnilo turnaje v Polance - „Memoriálu Josefa Bílého“.
Dorostenci ukončili sezónu 1972 – 73 vítězstvím ve skupině a opět postoupili. Z 16 mistrovských utkání byli 12x úspěšní, 3x hráli nerozhodně a pouze 1x byli poraženi. Získali 27 bodů a skóre 36 : 11. Družstvo se zúčastnilo turnaje v Klimkovicích, který probíhal souběžně s turnajem mužů.
Žáci ukončili sezónu 1972 – 73 na 9. místě, když získali celkem 8 bodů a skóre 14 : 96. Na záchranu to stačilo, protože v soutěži bylo 12 účastníků.
V červenci se uskutečnil zájezd na východní Slovensko (Prešev, Dukla, Zemplinská Širava a okolí). V průběhu čtyřdenního zájezdu byl sehrán přátelský zápas s družstvem OFŽ Prešov – Spartak Lubotice. Prohráli jsme 0:4, ale to nebylo podstatné. Rozhodující byla spokojenost účastníků zájezdu, na čemž měl rozhodující podíl neúnavný organizátor p. Vyležík Vladimír.


ROK 1974
Složení výboru:

Předseda:

Juřina Jiří st.

Místopředseda:

Gerlich Miroslav

Jednatel:

Vyležík Vladimír

Pokladník:

Mrázek Adolf

Hospodář:

Telička Břetislav

Pol. výchovná práce:

Bálek Oldřich

Předseda komise mládeže:

Homola Antonín

Družstvo mužů hrálo v městském přeboru Ostravy, v soutěžním ročníku 1973 – 74 se umístilo na 12. místě a získalo 21 bodů. Dosáhli skóre 42 : 75. Trenérem byl Ryrdek Albín. Pokračoval II. ročník zimního turnaje mužů o „Pohár 25. výročí VÚ“. V V. ročníku letního turnaje, který jsme pořádali, jsme se umístili až na 4. místě. Vítězem se stalo mužstvo Jiskry Přívoz. Také jsme se tradičně zúčastnili turnaje v Polance.
Dorostenci skončili v sezóně 1973 – 74 na posledním 13. místě a po roce opět sestoupili. Získali 13 bodů, pouze 5x zvítězili a 3x hráli nerozhodně. Získané skóre bylo  značně pasivní 39 : 85. Zúčastnili se II. turnaje o „Putovní pohár SSM“, který pořádal náš oddíl kopané.
Byla navázána družba s oddílem GKS Laziska Górne v Polsku. V srpnu se uskutečnil jednodenní zájezd žákovského družstva do Polska, kde naši žáci sehráli přátelské utkání, které řídil bývalý mezinárodní rozhodčí Koval. Zájezd se vydařil jak po sportovní, tak i po společenské stránce.
Dále se pokračovalo v tradici rekreačních zájezdů. Tentokrát jsme navštívili oblast východních a západních Čech.


ROK 1975
Vedení oddílu:  

Předseda:

Gerlich Miroslav

Organizační pracovník:

Vyležík Vladimír

Členové oddílu:

Juřina Jiří st.

 

Bala Jaroslav

 

Bálek Jan

 

Stareček Petr

 

Homola Stanislav

Družstvu mužů se v soutěžním ročníku 1974 – 75 vůbec nedařilo, celou sezónu bojovalo o udržení v městském přeboru. Teprve v posledním zápase v Třebovicích, kde zvítězilo 3 : 1, se zachránilo. Skončilo na předposledním místě se ziskem pouhých 12 bodů a se skóre 35 : 84. Celkem v roce 1975 družstvo sehrálo 52 utkání (27 mistrovských, 13 pohárových, 9 přípravných, 3 mezinárodní). Z tohoto počtu dosáhli muži 21 vítězství, 20 porážek a 11 utkání bylo nerozhodných, skóre skončilo 155 : 128.
Nejvíce utkání sehráli Juřica – 48, Vašík – 45, Bálek J. – 44. Nejlepším střelcem se stal Juřica Josef, který nastřílel 33 branek. Dále pak následoval Bálek Jan s 28 brankami a Duda s 27 brankami.
Byla sehrána 3 mezinárodní utkání s mužstvy GKS Lazika Górne a GKS Kostucha z Polska. Polské sportovce jsme u nás přivítali ve dnech 28. 4. – 2. 5. Tím se upevnila mezinárodní družba s polskými družstvy. V III. ročníku zimního turnaje o „Pohár 25. výročí VÚ“ se naše družstvo umístilo na 2. místě za vítězným Spartakem Bílovec. V letním turnaji o „Putovní pohár MěNV Klimkovice“ jsme zvítězili .
A v II. ročníku turnaje Sokola Polanky „Memoriál Adolfa Židka“ jsme skončili až na 4. místě.
Družstvo dorostenců ukončilo sezónu 1974 – 75 na 11. místě se ziskem pouhých 4 bodů a s pasivním skóre 14 : 78. Z 22 mistrovských utkání jen 2x zvítězilo. Rovněž žáci skončili na 11. místě (v I. třídě), získali 11 bodů a skóre 31 : 111. V březnu se uskutečnil turnaj v minikopané mezi třídami ZDŠ Klimkovice a v srpnu jednodenní zájezd do PLR. Ve dnech 29 . 6. – 5. 7. odjeli žáci na týdenní soustředění do Trojanovic.
V dubnu se ve spolupráci s Automotoklubem Svazarmu uskutečnil I. ročník pochodu „Po stopách osvobození Klimkovic Rudou armádou“, který v dalších letech pokračoval a dostal se až do termínového kalendáře dálkových pochodů ČSSR. V brigádnické činnosti členové oddílu dosáhli mimořádných výsledků. Bylo odpracováno celkem 1713 brigádnických hodin.
V závěru roku jsme oslavili 30. výročí založení oddílu. Slavnostní schůze, které se zúčastnili i zakládající členové oddílu, se konala ve společenské místnosti JZD Slezan.


ROK 1976
Oddíl pracoval pod vedením výboru, v jehož čele stál Josef Hrubý a organizačním pracovníkem byl opět Vyležík Vladimír.
Družstvo mužů vedl Vyležík Milan a pod jeho vedením muži dosáhli zatím nejlepšího umístění v poválečné historii, když skončili z 15 účastníků na 2. místě. Z 28 mistrovských utkání 15x zvítězili, 7x hráli nerozhodně a jen 6x byli poraženi. Získali 37 bodů a skóre 73 : 50. Celkem mužstvo sehrálo za rok 42 utkání, nastřílelo 90 branek a 64 jich obdrželo.
Nejvíce zápasů sehráli Bálek Jan – 37, Vůjtek Zdeněk a Juřica Josef – 35 a nejvíce branek vstřelili Bálek Jan – 15, Juřica Josef – 11, Brandštetter – 8. Bylo uděleno celkem 15 žlutých karet, z nichž 4 obdrželi Juřica Josef a Vůjtek Zdeněk.             Pokračoval IV. ročník zimního turnaje o „Putovní pohár VÚ“, ve kterém jsme skončili na 2. místě. V VII. ročníku letního turnaje o „Putovní pohár MěNV“ jsme zvítězili, když jsme s polským klubem GSK Laziska Górne hráli nerozhodně 2 : 2 a porazili Spartak Bílovec 2 : 0. Po turnaji následovala veselice v sadu Petra Bezruče, kde k tanci a poslechu hrála družební kapela ZJ Dolu Boleslav Zmizly z Patisk Górnych.
Dorostence vedl v tomto roce Gerlich Drahomír. Umístili se v soutěžním ročníku 1975 – 76 na posledním 8. místě, když získali pouze 2 body a skóre 7 : 69.
Žáky vedl Homola Stanislav a díky jeho obětavé práci se žáci umístili v soutěžním ročníku 1975 – 76 na 2. místě, když z 21 utkání 17x byli úspěšní, 2x hráli nerozhodně a jen 2x byli poraženi. Celkem získali 37 bodů a impozantní skóre 146 : 18.
V letní přestávce byl opět uskutečněn zájezd členů oddílu kopané, tentokrát do oblasti jižních Čech.
V červnu postihla oddíl velká ztráta, 3. 6. zemřel dlouholetý obětavý funkcionář p. Jiří Juřina. K uctění jeho památky se od roku 1978 pořádal turnaj v kopané mužů „Memoriál Jiřího Juřiny“.
K 1. 1. 1977 měl oddíl 89 členů.


ROK 1977
Oddíl pracoval pod vedením Josefa Hrubého.
Další členové výboru byli: Vyležík Vladimír, Vyležík Milan, Bálek Jan, Bena Jan, Homola Stanislav, Šoltys Petr, Vůjtek Miroslav, Mrázek Adolf, Stareček Petr, Bala Jaroslav
Družstvo mužů vedl Milan Vyležík. V soutěžním ročníku 1976 – 77 se muži umístili na 7. místě se ziskem 26 bodů. Celkem v roce 1977 sehráli muži 49 zápasů, z toho 26 mistrovských, 6 přátelských, 11 turnajových, 4 mezinárodní a 2 utkání Českého poháru. Z tohoto množství 22 utkání muži vyhráli, 13x hráli nerozhodně a 14x byli poraženi se skóre 115 : 88.
Složení družstva: Světloň, Šoltys, Vůjtek L., Seidler, Brandštetter, Homola R., Mika, Dobeš, Sedláček, Pambukidis, Krejčí, Vašík, Šimek, Volný, Fromelius, Bálek J., Ležovič, Vůjtek Z., Prašivka, Vůjtek V., Juřica, Kukučka, Petruška, Havránek.
Nejvíce utkání odehráli: Světloň, Volný, Juřica – 43, Bálek J. – 42, Kukučka – 41.
Nejlepší střelci: Bálek J. – 25, Juřica – 22, Vůjtek Z. – 19.
Pokračoval V. ročník zimního turnaje o „Pohár 25. výročí VÚ“. V tomto jsme zvítězili a ani jednou neprohráli. Oddíl navazuje mezinárodní družbu s příslušníky družstva BSG Lokomotive Naunhof z NDR, kde družstvo mužů v září sehrálo 2 zápasy. V prvním remizovalo s celkem BSG Traktor Grossteinberg  1 : 1, ve druhém pak podlehlo Lok. Naunhof 1 : 3. Utkání se hrálo před 1000 diváky. V PLR byly v červnu sehrány rovněž 2 zápasy, v nichž bylo naše družstvo poraženo. V VIII. ročníku letního turnaje o „Putovní pohár MěNV“ jsme zvítězili před BSG Lokomotive Naunhof z NDR a stali jsme se definitivně držiteli poháru.
Dorostence vedl Jan Bena. Žáci pod vedením Stanislava Homoly měli pestrou činnost., zúčastnili se různých turnajů a byl uskutečněn nábor chlapců do oddílu kopané.
Opět se uskutečnil rekreační zájezd, tentokrát do oblasti středního a východního Slovenska, kterého se zúčastnilo 35 členů s rodinami. Oddíl začíná budovat vlastní klubovnu. Bylo odpracováno celkem 540 brigádnických hodin na akcích MěNV a na areálu hřiště.


ROK 1978
Vedení oddílu:

Předseda:

Vyležík Vladimír

Organizační pracovník:

Kusala Vlastimil

Pokladník:

Vůjtek Miroslav

Výchovný pracovník:

Fromelius Miroslav

Zdravotník a kronikář:

Brandštetter Vladimír

Metodik:

Vyležík Milan

Hospodář:

Bena Jan

Družstvo mužů zahájilo již tradičně přípravu počátkem ledna. V VI. ročníku zimního turnaje o „Pohár 25. výročí VÚ“ jsme obsadili 3. místo a vítězem se stalo družstvo Těškovic. V mistrovské sezóně 1977 – 78 skončilo družstvo na 5. místě se ziskem 32 bodů a se skóre 56 : 38. Od prvního družstva nás dělila ztráta 10 bodů. Po podzimní části soutěžního ročníku 1978 – 79 skončilo družstvo na 8. místě.
Celkem muži sehráli v roce 1978 41 utkání, z toho bylo 26 mistrovských, 5 přátelských, 9 turnajových a 1 utkání českého poháru. V těchto zápasech družstvo 17x vyhrálo, 13x hrálo nerozhodně a 11x bylo poraženo se skóre 75 : 56.
21. července se uskutečnil I. ročník „Memoriálu Jiřího Juřiny“, na památku dlouholetého funkcionáře , který zemřel v červnu 1976. Tento I. ročník se konal za účasti TJ Sokol Polanka, TJ Spartak Bílovec a TJ Sokol Klimkovice. Vítězem turnaje se stalo naše družstvo. Dále jsme se zúčastnili IV. ročníku turnaje v kopané „Memoriál A. Židka“ v Polance, kde jsme obsadili 3. místo. Kádr družstva zůstává stejný jako v minulém roce. Nejvíce utkání odehráli Pambukidis – 37, Mika – 36, Bálek J. – 33, Brandštetter – 34. A nejlepšími střelci se stali Vůjtek Zdeněk – 16, Šimek – 14, Juřica – 11.
Pod vedením trenéra Beny Jana skončilo družstvo dorostenců v sezóně 1977 – 78 na 6. místě se ziskem 25 bodů a se skóre 58 : 56.
Družstvo žáků vedl Stanislav Homola a chlapci skončili na 9. místě. Získali 14 bodů a skóre 30 : 42.
V únoru byla odevzdána do užívání klubovna oddílu. Hráči se tak mohli scházet v příjemném prostředí. Byl rovněž uskutečněn zdařilý rekreační zájezd do oblasti východních a severních Čech.


ROK 1979
Oddíl vstupuje do tohoto roku s odhodláním získat titul „Vzorný oddíl III. stupně“, o který začal soutěžit již v roce 1977. V průběhu roku splnil všechny zbývající podmínky, a tak k 1. 10 1979 požádal o udělení tohoto titulu předsednictvo OV ČSTV Nový Jičín. V mistrovské seöně 1978 – 79 se našim družstvům opět dařilo průměrně. Muži se umístili v soutěžní sezóně 1978 – 79 na 8. místě se ziskem 26 bodů a se skóre 39 : 41 a po podzimní části ročníku 1979 – 80 se umístilo rovněž na 8. místě se ziskem 14 bodů a se skóre 22 : 17. Družstvo začalo dobře, zdálo se, že bude dokonce pomýšlet na postup. Pak ale přišel útlum formy a bylo po nadějích.
V VII. ročníku zimního turnaje o „Putovní pohár 25. výročí VÚ“ naši muži zvítězili před TJ Sokol Těškovice a TJ Sokol Velká Polom. V letním období de družstvo zúčastnilo celkem 4 turnajů. Ve Vřesině zvítězilo, když porazilo  účastníka I. B třídy Sokol Krásné Pole. V II. ročníku „Memoriál Jiřího Juřiny“, konaném ve dnech 20 – 21. 7. 1979, naše družstvo rovněž zvítězilo, když ve finále porazilo TJ Sokol Polanka 2 : 1. Na turnaji v Palkovicích jsme se umístili na 2. místě a na turnaji v Polance jsme skončili až na 4. místě.
Z  družstva odchází Kukučka a přichází Chvátal a Tolvay. Družstvo vedl trenér Bednář František a jeho asistentem byl Jan Bálek.
Složení družstva:  Brandštetter Vladimír, Dobeš Ivo, Fromélius Miroslav, Homola   Rudolf, Havránek Zdeněk, Juřica Josef, Ing. Stanislav Košař, Pambukidis Andrej, Petruška Jaroslav, Prašivka Václav, Sedláček Jan, Seidler Jiří, Světloň Ladislav, Šimek Miroslav, Volný Jaroslav, Vůjtek Zdeněk, Vyležík Josef, Bálek Jan, Mika Vladimír.
Velkou radost nám dělalo družstvo dorostenců. V sezóně 1978 – 79 skončilo na 2. místě se ziskem 39 bodů a se skóre 78 : 47. V podzimním ročníku 1979 – 80 pak vede tabulku s náskokem 3 bodů před Prefou Třebovice a 5 bodů před Sokolem Vřesina. V 15 podzimních mistrovských utkáních jen 2x prohráli a 1x hráli nerozhodně. Získali 25 bodů se skóre 46 : 19. Zúčastnili se turnaje o „Putovní pohár SSM Klimkovice“, ve kterém zvítězili. Družstvo vedli trenéři Kusala Vlastimil a Bena Jan. V říjnu odchází dorostenec Jan Lazor do Baníku Ostrava.
Složení družstva dorostenců:  Gerlich Vratislav, Kempný Lumír, Kozelský Radim, Lazor Jan, Lazor Milan, Rossel Jan, Skotnica Jan, Teichmann Petr, Woznica Pavel, Woznica Petr, Zdražila Vladimír, Žemba Ladislav, Hindulák Jaroslav, Homola Rostislav, Glonek Radim.
Družstvo žáků pod vedením Homoly Stanislava skončilo v soutěžním ročníku 1978 – 79 na 9. místě, získalo 17 bodů a v poslední chvíli uhájilo svou příslušnost v nejvyšší soutěži, řízené MěFS v Ostravě. Po podzimní části ročníku 1979 – 80 se umístili na 7. místě se ziskem 8 bodů a se  skóre 13 : 21. Je nutné podotknout, že v družstvu hráli věkově mladší žáci než v jiných družstvech.
V tomto roce se uskutečnily celkem 4 zábavné akce – Ples mladých sportovců, Josefovská zábava, Letní karneval, Kateřinská zábava. Na organizaci všech těchto akcí se aktivně podíleli nejen členové výboru, ale i velká většina aktivních hráčů.
V brigádnické činnosti se značná část úsilí soustředila na zhotovení nových zábran za brankami a na úpravy hřiště. Na podzim se prováděl nátěr oken v sokolovně, kde velký kus práce odvedl člen našeho oddílu Vladimír Mika. Celkem bylo odpracováno 396 brigádnických hodin.
28. prosince 1979 nám OV ČSTV Nový Jičín udělil titul „Vzorný oddíl ČSTV III. stupně“.

Výbor oddílu:

Předseda:

Vyležík Vladimír  (od 1. 4. Bálek O.)

Organizační pracovník:

Kusala Vlastimil

Výchovná práce:

Bálek Oldřich

Pokladník:

Fromelius Miroslav

Zdravotník a kronikář:

Brandštetter Vladimír

Hospodář:

Bena Jan

Člen výboru:

Bálek Jan