Zinek
Zinek je vzácný stopový prvek, jehož příznivé účinky jsou známy již od starověku. Pro správné fungování lidského těla je velmi důležitý a nepostradatelný. Představuje součást téměř všech buněk a stimuluje aktivitu stovky enzymů ovlivňujících většinu procesů – od pohlavního zrání až po hojení ran. Jeho obsah v živých tkáních však není příliš vysoký, a proto většina z nás trpí jeho nedostatkem, který je významně podpořen špatnou skladbou potravy, hormonálními poruchami, nadměrným pitím alkoholu a znečištěným ovzduším. Příznivé účinky zinku na lidský organismus jsou velmi různorodé a je jich obrovské množství. Mimo jiné se jeho pravidelný příjem doporučuje lidem, kteří trpí trpkožními či kosmetickými neduhy. Tento důležitý prvek se totiž účastní nesčetných tkáňových pochodů, a tak dokáže zlepšit kvalitu pokožky, vlasů a nehtů. Úspěšně se užívá při léčbě akné, ekzémů a lupénky, zabraňuje tvorbě koutků a oparů, prospívá hojení jizev a drobných oděrek a celkově chrání pokožku proti infekcím. Vhodný je také pro jedince, které trápí suché a řídké vlasy bez lesku nebo problémy s nehty, ke kterým patří lámavost, bílé skvrnky a různé druhy plísní.
Které jídlo obsahuje zinek? Jogurt, ovčí maso, kuřecí maso, slanina, šunka, vajíčka, hřiby, losos, kakako.