BIOKATALYZÁTORY
= chemické látky, které katalyzují (ovlivňují – urychlují nebo zpomalují) chemické reakce v organizmu
- patří mezi ně enzymy, hormony a vitamíny
ENZYMY (dříve fermenty)
- název odvozen od řeckého „v kvasinkách“ (v kvásku, v droždí)
- základem je bílkovina
- řídí většinu biochemických procesů, velmi často se podílí na štěpení látek
- sacharázy - štěpí sacharidy
- lipázy - štěpí lipidy (tuky)
- amylasa - štěpí škrob
- pepsin - štěpí bílkoviny
HORMONY
- udržují v rovnováze vnitřní napětí organizmu
- např. inzulin - udržuje hladinu cukru v krvi
(při nedostatku – diabetes mellitus čili cukrovka)
thyreostimulační – hormon štítné žlázy
pohlavní – testosteron, estrogen, progesteron
VITAMÍNY
- rozpustné: ve vodě - B a C
v tucích - A, D, E, K
vitamín A (retinol)
- výskyt: mrkev, rajčata, meruňky, papriky, rybí tuk, játra, …
- význam: činnost oční sítnice
- nedostatek: šeroslepost, svědění a rohovatění kůže, …
vitamíny skupiny B
- výskyt: maso, mléko, vejce, droždí, ořechy, luštěniny, ovesné vločky
- význam: správná činnost nervové soustavy, krvetvorba, přeměna látek
- nedostatek: úbytek svalstva, záněty kůže, psychické poruchy, deprese, nervozita, chudokrevnost (anemie)
vitamíny skupiny B
vitamín B1 – thiamin
vitamín B2 – riboflavin
vitamín B3 – niacin
vitamín B5 – kyselina pantothenová
vitamín B6 – pyridoxin, pyridoxal, pyridoxol, pyridoxamin
vitamín B7 – biotin (vitamín H)
vitamín B9 – kyselina listová (folacin, folát)
vitamín B12 – kobalamin
vitamín C (kys. askorbová)
- výskyt: ovoce a zelenina (citrusy, zelí, šípek, černý rybíz)
- význam: posiluje imunitu, působí jako antioxidant
- nedostatek: krvácení dásní (kurděje)
vitamín D (kalciferol)
- výskyt: rybí tuk, ryby, vejce, játra, mléko
- význam: pro správnou tvorbu kostí – ovlivňuje vstřebávání vápníku a fosforu
- nedostatek: křivice (rachitis), měknutí a řídnutí kostí
vitamín E (tokoferol)
- výskyt: ořechy, luštěniny, sója, pšeničné klíčky
- význam: významný antioxidant, působí protizánětlivě, správná funkce pohlavní soustavy
vitamín K
- výskyt: zelená listová zelenina, luštěniny, sójový a olivový olej
- význam: pro správnou srážlivost krve
- nedostatek: krvácení do tkání, bolestivá menstruace, špatné hojení ran