Jdi na obsah Jdi na menu
 


TVORBA A VÝSTAVY V ROCE 2021 - 2023

 

 

3. 12. 2023

Začíná adventní čas a já bych chtěla v této době poděkovat všem příznivcům za jejich velký zájem o mou tvorbu, snažím se totiž o to, abych působila lidem radost, což vnímám osobně také při různých výstavách - nejen pro veřejnostm ale i pro klienty různých domovů. Za projevenou radost a uznání mnohokrát děkuji, je to pro mne zlatá odměna.

Dokončila jsem PF 2024, dávám do galerie do příslušné sekce přidávám veršované přání.

28. 11. 2023

Už jen zvolna dotvářím zákoutí v novém prostoru. Do toho přišla Ježíškova vnoučata. Tuto akci dělám již 4. rokem. Letos jsem si opět vybrala přání výtvarného charakteru. Přáním těžce nemocného pána byl obraz se svítícím měsícem, hvězdami... Pozorování noční oblohy prý velmi miloval.

Tak jsem zapřemýšlela a vrhla jsem se do této činnosti. Pojala jsem to po svém - nejen jako obraz s noční oblohou a svítícím měsícem, ale usmyslela jsem si, aby ten obraz po denním nasvícení světélkoval i ve tmě.. Měla jsem dosti velkou zásobu světélkujících barev, jenže jen málokteré září opravdu bíle, nebo modře, což mi pak sotva stačilo. Samozřejmě jsem použila i ty ostatní pro nasvícení temné krajiny. Spotřebovala jsem tedy veškeré moje zásoby, ale nelituji. Představa, že způsobím někomu trochu radosti v jeho těžkém údělu mě poháněla natolik, že byl obraz brzy hotov, je už i odeslán. S pracovnicí domova jsem vše konzultovala a slíbila mi, že předání nafotí a pošle nějaké foto. Ze všech takových akcí mám dobrý pocit.

Teď jsem se dala do tvorby PF 2024 a plánuji dokončit některé obrázky, které kvůli změně prostor musely počkat. Při třídění fotek v PC jsem narazila na obrázky kouzelné námrazy, která se kdysi venku vytvořila. Bude součástí skupiny pohledů ma stromy a řeku v různých ročních obdobích. Jsem opravdu ráda, že se dávám opět do tvoření a věřím, že v nových podmínkách mi půjde práce lépe od ruky.

 

14. 10. 2023

Po období úmorného vedra proběhly další 3 výstavy, a to v domovech, kde jsem už výstavy dělala i dříve - Husova 3. 8. 2023 a během jednoho dne Senior "C" a Senior "B". Všechmy 3 výstavy byly úspěšné, dojatě jsem sledovala reakce klientů na mé obrázky. Jsem opravdu ráda, že mohu působit takovou radost, odměnou jsou mi pak nádherné zážitky. Klienty jsem závěrem potěšila malými kopiemi vybraných obrázků. Děkuji organizátorům za pomoc s instalací výstavy, za vlídné přijetí a slova uznání. Bude-li mi dopřáno, ráda se tam opět vrátím.

Moje pracovní nasazení tímto neskončilo, ba naopak... Potřebovala jsem totiž více místa pro mou činnost, a proto nastalo náročné stěhování do větší místnosti. Byla to obrovská dřina, ale jsem velmi ráda, že mám vše potřebné přehledně a pěkně uspořádáno. Vše jsem vymýšlela tak, aby ta pracovní místnost měla i pěkná zákoutí, která jsem konečně dotvořila. Cítím se tu velmi pěkně.

Součástí výzdoby se staly i 2 nové obrazy, které jsem dala do Galerie. Jako inspirace pro ten modrý obraz mi posloužily veršíky, které jsem stvořila už v začátcích mé tvorby. Veršíky i malý náhled dávám do sekce Verše k obr. 2023. Nyní doufán, že se opět naplno a s chutí rozběhne moje tvorba...

 

19. 5. 2023

Výstava začala úspěšně, potom ale začalo moc pršet a lidé v okolí odešli. Návštěvníků výstavy bylo tedy méně, než v minulých letech. Přínosem však bylo, že si mohli v klidu obrázky prohlížet, ptát se, pročítat verše.  Pár obrázků jsem postavila na starodávný kus nábytku, který tam dříve nebyl. Celkově hodnotím výstavu jako klidnou, ale přínosnou tím, že to bylo pěkné setkávání s milými, známými i neznámými lidmi. Děkuji za projevenou přízeň a budu potěšena, pokud budu moci uspořádat další výstavu v tomto krásném prostředí. Výhled do nádherného, udržovaného parku je též úchvatný.

12. 5. 2023

Potřebovala jsem trochu osvěžení před nadcházející výstavou, a proto jsem se dala do odpočinkového malování, přičemž jsem využívala různé materiály, výtvarné techniky. Kupodivu mi tentokrát napadlo téma s veršíky, čemuž jsem podřídila svoji fantazii.

Obrázek i s verši vezmu též na výstavu, bude přiřazen do skupiny MALOVÁNÍ PRO RELAX. Vloženo do galerie. Tyto výtvory jsou potom vhodné k dalšímu přetváření. :-)

30. 4. 2023

Pomalu, pomaloučku se vracím do dob před pandemií. To znamená, že se začínám zúčastňovat různých akcí. Jsou to hlavně kulaté narozeninové oslavy, kdy pro oslavence namaluji nějaký obrázek, nebo uspořádám malou výstavu.

Po třech letech se budu vracet do prostor zámku v blízké vesnici, kdy mají pouť. Je to už v pořadí čtvrtá výstava, prý jsem tam byla vloni očekávána, tak to snad letos vyjde, termín 14. 5. se velmi blíží.

Jsou plánovány ještě 3 menší výstavy v DPS, tak se musím moc snažit. Chci totiž dokončit 2 rozmalované obrázky, moc si to přeji.

 

29. 1. 2023

Poprvé v tomto roce zdravím všechny své příznivce, děkuji za zájem a všechna krásná slova a přání. Také já přeji všem, aby se měli dobře, žili v klidu a ve zdraví. Pokud se budou letos konat nějaké výstavy, dám zde včas vědět.

Dokončila jsem obraz, který budu darovat k významnému výročí. Pokud mi zdraví a situace dovolí, budu se věnovat dokončení obrázků, které jsem zanedbala. Jako první volím velký obr. 60 x 40 cm, jde o nasvícený ostrůvek na vodní nádrži. Zbývá ještě tak 50 % pro dokončení, bude to tedy zase dost práce. Mám přání, abych to dokončila se začátkem jara, budu se snažit.

 

2023*****2023*****2023*****2023*****2023*****2023*****2023*****2023*****2023*****2023

22. 10. 2022.

Přes veškerá trápení se stále snažím pracovat, protože při malování zapomínám na vše nepěkné kolem. Snažím se dokončovat mé rozmalované obrázky a také tvořím nové, abych měla na obdarování při významných výročích. Jeden z nich už je hotový, druhý dokončuji a budu je s radostí darovat. Doufám, že se budou líbit.

Přiznávám, že se s věnovanými obrázky těžce loučím, protože mi během doby tvoření přirostou k srdci. Nedávno nastala chvíle, kdy jsem se s těžkým srdcem loučila s obrázkem Něha, který mě provázel od roku 2016. Byl obdivován a oceňován, snad byla znát ta pracnost.... Rozhodla jsem se tedy, že namaluji něco v podobném duchu a s podobným názvem - Něžná láska. Jenže... tento obrázek bude také darován, takže jsem si rovnou připravila základ na 3. verzi. :-)

Dnes 4. 11. přidávám do galerie.

 

23. 8. 2022

Po velmi dlouhé době proběhla opět moje výstava, a to společně s klienty místního domova. Bála jsem se, jak budou reagovat lidé, kteří neznají moji tvorbu. Všechny mé obavy se však rozplynuly díky naprosto vlídnému přijetí organizátorů a následně účastníků vernisáže. Něco takového jsem totiž dosud nezažila - byla tam živá hudba, která navodila naprosto spontánní zpěv lidových písniček všemi účastníky.. Nepřeháním, byla tam tehdy naprosto unikátní, radostná atmosféra. Výstava probíhala v KD ještě dalších 10 dnů bez mé účasti (velká vzdálenost). Já jsem přijela potom jen na ukončení. Jak už to v životě bývá, nádherné zážitky jsou mnohdy spojeny s následnou bolestí - nečekané, kruté, nepochopitelné úmrtí milované členky mé rodiny. Přesto jsem ráda, že jsem Evičce a její blízké rodině způsobila tolik radostných chvilek, bylo mi to po skončení vernisáže s velkými díky sděleno. Byli totiž jedinými rodinnými účastníky na vernisáži, protože bydleli nedaleko. Když po 2 dnech přišla tato nečekaná a smutná zpráva, zhroutil se mi svět... Doposud se ze všeho nemohu vzpamatovat...

Podle zpětných reakcí však mohu říci, že se výstava velmi líbila, za což jsem nesmírně ráda. Ze zápisů z knihy návštěv se stále těším.

9. 6. 2022

Téměř po 3 letech se snad uskuteční moje další výstava. Nápad na výstavu vznikl v souvislosti s akcí Ježíškova vnoučata, když jsem pro klienta jednoho domova věnovala plátna na jeho malování. Pro domov také moji fotoknihu a nějaké další maličkosti. Tak se stalo, že mi byla nabídnuta - v součinnosti s jejich domovem -  možnost vystavovat v místním KD. Výstava by měla trvat asi 14 dnů. Jen se bojím, jak zvládnu vše připravit. V mém okolí mě už příznivci znají, toto bude v neznámém prostředí, navíc dosti vzdáleném od mého bydliště. Je to ale pro mne pocta, že snad budu opět moci prostřednictvím mých obrázků a veršíků zpříjemnit návštěvníkům mnohé chvíle. Doposud se mi to dařilo, o čemž svědčí zápisy v mé návštěvní knize. Tak budu věřit, že snad zase... A já budu po ukončení s radostí a láskou vnímat ohlasy. :-)

 

2. 4. 2022

Bylo vše vloženo. Nyní pracuji na obrázku ostrůvku na vodní nádrži, obr. je opět velký. Co se týká výstav, byly v minulé době nasmlouvány, žádná se nemohla uskutečnit. Proto se ani teď nevyjadřuji, ale snad pro jednu svítá...

 

29. 3. 2022

Zatím sem dávám jen malý náhled. Dnes ještě uspořádám verše a zítra dodám vše do patřičných sekcí. Pro obraz nemám název...

ukr2.jpg

28. 3. 2022

Stalo se mi za dobu mého malování (3 x), že mě nějaké silné prožitky dohnaly k vytvoření určitého díla a tím jsem se z toho alespoň částečně "vymalovala" - děkuji za podporu mé dcery.  Bylo to hotovo za pouhé 3 dny, nechala jsem se vést a ruka malovala, Zítra za příznivého světla nafotím a přidám. Jen ty verše k obrázku - není to jednoduché, abych vhodnými slovy vše doplnila. Jako vždy doufám, že se vše podaří. Má to ale určitou nálož - někdo pochopí, jiný odsoudí. Ze mne to ale muselo ven - stejně jako to jaro.

Mám rozpracován další obrázek s přírodní tématikou. Jsem ráda, že se mi trochu vrátila síla a vytrvalost k práci.  :-)

22. 3. 2022

Přidala jsem slíbený obrázek - jen tak, pro potěšení. Verše jsem předsunula.

 

21. 3. 2022

Zítra splním slíbené - dodám obrázek, který jsem jaksi zanedbala, protože jsem vloni kvůli podivné situaci nebyla schopna tento záměr začít, ani dokončit. Letos jsem se vynasnažila, pomáhám si tvorbou více obrázků najednou. Zdá se, že je to dobrá cesta.

Takže, zítra bych tu měla dát obr. Jaro chce ven. Jaro miluji, snad se vydaří. Verše k obrázku jsem vytvořila vloni, posunu je nahoru v příslušné sekci.

Zkusím pokračovat tímto způsobem, tj. malovat současně více obrázků, Postupně budu dokončovat.

 

14. 2, 2022

Pro radost mým příznivcům jsem vytvořila malou zdravici s veršíky na téma VALENTINSKÁ LÁSKA. Tuto oddychovku vystřídá zase práce na mých obrázcích (současně mám rozmalováno asi 5). Snad se bude dařit. :-)

1. 2. 2022

Člověk je u vytržení, jak ten čas letí. Už je tomu téměř rok, co jsem chtěla vytvořit obrázek JARO CHCE VEN (verše jsem už tehdy vložila). Situace to nedopřála, nálada byla nevalná. Vrátila jsem se nyní zpět k tomuto obrázku, střídám už tak 4 plátna, každé chvilku. Pomáhá mi to k lepšímu soustředění. Snad do toho mého milovaného jara dám opět něco k nahlédnutí. Budu se moc snažit. :-)

 

8. 1. 2022

Pokouším se dohnat, co jsem nestihla, a proto jsem do sekce VERŠE... vložila i moje Rozjímání z přelomu obou roků.

Věřím, že podobná přání a myšlenky má mnoho lidí, kteří by konečně uvítali změnu k lepšímu. Posílám sílu a víru, že se vše zase v dobré obrátí.

V tomto roce se dávám pomalu do malování. Musím ale dělat na více obrázcích, schází mi stále ta vytrvalost, soustředění.

Začala jsem obrazem Ostrůvek na vodní nádrži, pak Hvězdná přání k setkávání (abstr.)  a Tajemný podmořský život (abstr.).Snad mi to postupně zase půjde a já budu moci potěšit své příznivce. Tak s chutí do práce!

********************************************************************

********************************************************************

11. 12. 2021

Podařilo se mi vytvořit, co jsem si předsevzala. Dnes přidávám veršíky ke zbylým svícím (V SEKCI VERŠE K OBR.)

barevpf2022--2-.jpg

 

 

 

4. 12. 2021

Čas běží jako divý a já jsem si uvědomila, že je třeba vytvořit PF 2022. Snažila jsem se zahnat všechny špatné pocity a dala jsem se do práce. Uvědomuji si, že nedobrá situace se může na mém výtvoru podepsat, protože ta motivující radost z tvorby se poněkud vytratila. Přesto jsem se vynasnažila a vytvořila verše/přání a k tomu několik veršíků k tématu obrázku. Samotný obrázek PF 2022 dám do galerie 6. 12. 2021, podobně tak i zdravici + doprovodné verše. Téma - adventní svíce.

******************************************************************************************************************************************************

 

29. 9. 2021

Byl dokončen (s velkým úsilím) větší obraz skal a vodopádů pro dceru na přání (dle dodané fotografie). Nedávám tedy do galerie, jen pro info malinkatý náhled.

vodomirka4.jpg

 

 

 

Také jsem dokončila a předala dílo Povzbuzení, samozřejmě s verši. Byl to bonus k mému fin. příspěvku pro obce postižené tornádem. Sděluji jen, že z toho mám velmi pěkný pocit.

Mám připraveny náhledy dalších 3 obrázků, ty už dám do galerie. Opatrně potvrzuji, že se mi opět vrací tvůrčí energie, tak se snažím a pracuji ze všech sil. Snad se bude dařit lépe a situace se vylepší pro všechny. :-)

 

28. 7. 2021

Přihodilo se, že jsem byla opět žádána o kamínky, některé jsem sama darovala, a proto jsem zásobu musela trochu doplnit. Část kamínků přikládám.

Stále dělám obraz pro dceru - je to pro mne velmi náročné, peru se s tím, jak se dá. 

Snad se podaří.

 

.klasky.jpgkamzapad.jpg

tablet8--2-.jpg

 

28. 6. 2021

Nedalo mi to a opět jsem trochu změnila plány. Blíží se oslava synových nádherných kulatin a já jsem se rozhodla oživit vzpomínku z jeho mládí. Namalovala jsem mu tedy k tomu obrázek, napsala verše. Myslím, že se vše líbilo.

Obrázek jsem úspěšně zvládla a stihla, tak teď se s probuzeným elánem dám do práce na obrazech - budou velké. Jeden žádaný pro dceru a ten druhý? Zatím jen pro domácí galerii. :-)

 

18. 6. 2021

Dost bylo kamínků, pohádek... Vracím se k mé oblíbené přírodě, snad už to půjde. :-)

Přidávám do galerie obrázek/pokus o ilustraci ke knize Chlapec, krtek, liška a kůň.

 

14. 6. 2021

Jak jsem si předsevzala, začala jsem opět malovat obrázky. To malování na kamínky mi moc pomohlo, přesto je ten přechod znát. Musela jsem totiž na přání vytvořit 3 x Malého prince. Nyní vyšla kniha s názvem Chlapec, krtek, liška a kůň. Je až nápadně podobná Malému princi, je tu též mnoho krásných vět k zamyšlení. Inspirací mi byl tento dialog:

"Objevil jsem něco ještě lepšího než zákusek". "To snad ne," řekl chlapec.

"Ale ano," odvětil krtek. "Co je to?" "Objetí. Vydrží déle."

Proto jsem se snažila znázornit, jak se všichni objímají, mají se rádi a jsou připraveni podat si pomocnou ruku. Snad se mi můj záměr trochu podaří.

Pak dokončím obraz pro dceru, který jsem v té nelehké době nebyla schopna dotvořit. Samozřejmě mi napadají další témata, hlavně s přírodou, což mám nejraději. Tak moc si přeji, aby se mi zase dařilo.

 

8. 6. 2021

Ještě 2 oboustranné na přání vnukovi - budou sloužit jako těžítka na papíry v kanceláři ve Švýcarsku.

kuba2str1.jpgkuba2str3.jpg

 

6. 6. 2021

Tak jsem přece jen dotvořila ten náznak disko... Je to jen představa.

Tímto prozatím s kamínky končím, přestože mi moc pomohly, abych se znovu vrátila k malování obrazů. Dám do pořádku barvičky a začnu. :-)

triotanec.jpg

 

2. 6. 2021

Ještě jsem nestihla dodělat kamínek do trojice TANEC - včera, dnes- zítra? Bude to jen náznak diskotéky, divočiny...

Kromě několika mála drobností ze zbylých barev prozatím končím s kamínky a budu se věnovat opět obrazům, snad už se mi ta síla a inspirace vrátila... Moc si to přeji.

poslkam1--2-.jpgmaly-princ3dar.jpg

Ještě opravdu poslední (3 x) Malý princ.

 

29. 5. 2021

Rozhodla jsem se, že už putovní kamínky nebudu malovat. Dokončím proto jen ty, co jsou na přání, nebo je chci příležitostně darovat. Znovu opakuji, že mi tato činnost přinesla mnoho dobrého, mohla jsem si tak trénovat sílu a vytrvalost k malování obrázků.

V souvislosti s touto činností mi napadly i veršíky... Obrázek posledních kamínků přidám co nejdříve.

KDYŽ RADÍ SRDCE
 
Byla jedna malérečka, malovala od srdéčka,
ono vždycky poradilo, aby vzešlo pěkné dílo,
kterým zkusí těšit duše, co se cítí špatně, hluše.
Nebyla to práce lehká, s výzvou když se pozdě setká.
 
Námahy však nelituje, využívá každé chvíle,
aby ten dar nenadálý lepším byl a snad i stálý.
Zarputile znovu zkouší, stále více ale tuší,
že se její malování k vyjádření citů sklání.
 
Při výstavách ohromeně poznává, že došlo k změně,
mnozí v očích slzy tají, vzácné city zažívají,
do obrazů když se noří, náhle láska v srdcích hoří.
Pro ni je to velká sláva, vrací se, co ona dává.
 
Přestávku pak nenadálou nechce přijmout za tu stálou,
chce být silná jako skála, tak kamínky malovala.
Odměnou je nová síla - vrátit se a snová díla
vytvářet a dávat v sázku srdce svého velkou lásku.

 

23. 5. 2021

Dnes prozatím skončím s kamínky, které chci darovat. Posílat do světa už nebudu, přestože se mi myšlenka putovních kamínků líbí. O nálezu těch mých nikde ani zmínka, asi si je nálezci ponechali... :-)

Tato činnost mi však moc pomohla a já se opět dostávám do formy, abych začala opět malovat obrazy. Tak udělám pořádek s barvičkami a příští týden se do toho opět dám. :-) Obrázky kamínků jsem nedala do galerie, snad bude stačit zobrazení u tohoto textu.

kanove.jpg

darmaly.jpg

darmaly2.jpg

 

15. 5. 2021

Moje vytrvalost a schopnost soustředit se při dlouhém malování nejsou pořád na té úrovni, jako dříve. Potřeba tvořit však zůstala, a proto jsem se dala do malování kamínků. Je to uklidňující činnost, při níž mi opět přistávají nápady, povzbuzuje mě to k tomu, abych zase začala tvořit.

Těch kamínků jsem pár poslala do světa, zároveň se však ozývají blízcí a přátelé, že by ode mne nějaký kamínek chtěli. Tak nastala éra darovací. Já totiž nemohu namalovat několik stejných kamínků, pečlivě tvořím, a proto jsou kamínky žádány. Tak ještě dodělám 5 rozpracovaných na přání a zkusím se dát do opravdového malování obrazu pro dceru. Snad už to půjde...

 

10. 3. 2021

Z pochopitelných důvodů jsem v poslední době tvořila jen velmi málo. Prostě mi to nešlo. Nejsou zatím žádné vyhlídky na výstavy, přesto jsem šťastná, že mohu alespoň zde vidět, že zájem o moji tvorbu trvá. Všem mým příznivcům moc děkuji a věřím, že zase někdy...

Velmi zvolna se letos dostávám k tomu, abych něco vytvářela. Podnítil mě ale zájem jedné paní, která (ač už špatně chodí) navštěvovala mé výstavy.  Ozvala se mi, zajímala se, zda maluji v této nelehké době, protože též všechno těžce nese. Moc mě potěšila svou přízní, a proto jsem se rozhodla, že jí také udělám radost, a to "živým" obrázkem. Dokončila jsem tedy jeden rozpracovaný a doplnila vše svými veršíky - má je prý také velmi ráda. Přidala jsem ještě několik malých kopií mých obrázků a dřívějších veršů. Všechno si už převzal její vnuk. Byla jsem velmi ráda, že jsem  ji mohla tak potěšit.

Už na konci minulého roku mě dcera požádala o vytvoření obrázku do jejich nově přebudované kuchyně. Už má ode mne jeden obraz v obýváku a jeden na chodbě. Tak jsem jí to slíbila, ač je to výzva. Bude to velký obraz 40 x 60 cm, moc se snažím, už se mnohé začíná rýsovat. Řekla bych, že mi zbývá ještě asi polovina práce.

Pozitivní je, že se mi daří, a že se mi vrací chuť do malování. Snad k tomu přispěje i touha malovat na kameny, v současné době je to pro mnohé velmi oblíbená činnost.. Nějaké vhodné jsem si již pořídila, zkusím.... Přeji si, aby se mi zadařilo a mohla opět těšit mé příznivce.

****************************************************************************************

19. 12. 2020

UPŘÍMNĚ DĚKUJI VŠEM PŘÍZNIVCŮM A NÁVŠTĚVNÍKŮM MÝCH STRÁNEK. JSEM POCTĚNA TÍM NEUVĚŘITELNÝM ZÁJMEM, PROTOŽE ALESPOŇ TAKTO JE MOŽNÉ POTĚŠIT SE MOJÍ TVORBOU. Z LETOŠNÍCH DOMLUVENÝCH 5 VÝSTAV SE NEKONALA ŽÁDNÁ... SNAD BUDE ZASE NĚKDY MOŽNOST POTĚŠIT SE "ŽIVÝMI" OBRÁZKY. MOC SI TO PŘEJI.

Snažím se urychleně dokončit moje přání do roku 2021, veršované přání už je hotovo, zbývá obrázek PF 2021.

30. 11. 2020

Dny běží jako splašené a já jsem si uvědomila, že je nejvyšší čas vytvořit tradiční PF 2021. Včera jsem si už část nápadu zaznamenala, budu usilovně pokračovat. Určitě se  ale projeví ta nejistota dnešní doby, nejasné výhledy. Budu se zase snažit být nakonec alespoň trochu optimistická. :-)

 

2. 10. 2020

Říká se - člověk míní.... čas to ale změní. Po optimistické letní přestávce zase všechno šedne, energie se ztrácí neznámo kam. Myšlenky nejde ukočírovat tak, aby se soustředily na vytváření něčeho milého, laskavého a příjemného, na co byli moji příznivci zvyklí. Snažím se velmi, abych působila pozitivně, ono to moc nejde. Tvořím pomalu, bez dřívějšího neskutečného nadšení, kdy jsem litovala, že mám jen 2 ruce. Vím, že podobné pocity má mnoho lidí, nejsem v tom sama.

Zamýšlený obrázek LÍTOST MODRÉ PLANETY už dokončuji, měl by být hotov do neděle. Proto si už troufám dát verše k němu do příslušné sekce.

 

10. 8. 2020

Jsem ráda, že jsem díky své intuici zvolila tento postup, opravdu se znovu dostávám do formy. Z nepěkného jsem se snažila "vymalovat a vypsat". Zdá se, že to zase půjde, napadají mi různé náměty obrázků, přestože se tam určitá nostalgie nezapře.

Realita však začíná převažovat - co se zbylými namíchanými barvičkami pro můj dokončovaný obrázek?  Napadl mi námět  - Povzbuzení srpnové noci.....  Dokončím tu planetu a dám se do díla, které by mělo vyznít optimističtěji. Verše už mám, nebudou chybět.

7. 8. 2020

Jak jsem si předsevzala, tak činím. Vrhla jsem se na oblast, která mi není zrovna blízká - zeměpis.... Říkám si však - vždyť to není fotka, je to jen obraz, je to jen vyjádření něčeho, co cítím. Verše k obrázku už mám téměř dokončeny. Musím přiznat, že mi tento obrázek dopomohl k tomu, abych se opět ponořila do své obvyklé činnosti - vytvářet obrázky pro potěšení, radost, vzbuzovat krásné lidské city. Snad se mi opět zadaří. :-)

15. 7. 2020 

Čas neuvěřitelně běží a já cítím, že nejsem stále v té pravé tvořivé náladě. Ač se neuvěřitelně snažím, pořád nemám to pravé, radostné soustředění. Když jsem se asi před týdnem časně zrána probudila, měla jsem v polospánku jeden nápad.... Začala jsem nad ním přemýšlet a řekla jsem si - ANO, MUSÍŠ SE Z TĚCH MYŠLENEK VYMALOVAT A VYPSAT....

Rozpracované obrázky jsem zatím odložila a vrhla jsem se na toto dílo. Bude to moje fantazie, kombinuji více výtv. technik, také nový Pouring (roztékání barev). Musím říci, že mě to opravdu baví. Je to sice bráno jako odlehčení, snad to ale splní plánovaný účel a bude možné se na to také koukat. Současně tvořím i verše, které k tomu budou neoddělitelně patřit.  Tento obrázek je dost velký 40 x 50 cm. Netrpělivě vždy čekám, až ty barvy zaschnou (vysoká vrstva). Takže obvykle přes noc a ráno se dám zase do práce.

Mám snad už i název LÍTOST MODRÉ PLANETY........  Tak to cítím......

 

7. 6. 2020

Dostala jsem nápad, jak alespoň částečně nahradit nasmlouvané výstavy, když se nemohly konat. Podařilo se mi získat několik flash disků, na které jsem nahrála téměř všechny obrázky. Vím totiž, že v různých zařízeních mají promítací plátna. Moje nabídka byla s nadšením přijata, do jednoho DPS už bylo vše dodáno. Postupně dodám i zbývající, učiním dobrý skutek a snad lidem poskytnu i takto mnoho radosti.

Do prvního zařízení jsem dodala i požadované veršíky k obrázkům, protože se při první výstavě velmi líbily. Při jejich shromažďování jsem byla udivena, kolik veršů/básní jsem vytvořila jen tak volně. Když maluji, tak mi ty verše začnou vířit v hlavě. Do sekce Básně...2020 jsem přidala báseň Poděkování inspiraci, která se stala součástí mých fotoknih.

 

19. 5. 2020

Konečně po delší době se snažím vrátit ke svým oblíbeným činnostem. Maraton s rouškami jsem zatím přerušila na asi 400 ks..... Jde to pomalu, ale pokouším se zase malovat, snad se mi s úsilím podaří vrátit moji tvůrčí pohodu.

Měla jsem nasmlouváno 5 výstav, nekonala se ami jedna a myslím, že letos už asi nebude. Napadlo mi, že přehled mých obrázků mohu nabídnout i jinak. Většinou se jednalo o výstavy v DPS. Po zkušenostech vím, že mají přístroje na promítání a mohou tedy zprostředkovat zhlédnutí. Už jsem tuto formu domlouvala, bylo přijato s velkou radostí. Podařilo se mi získat několik flash disků, obrázky už mám téměř připraveny, jen ještě připojuji popisky. Já vím, není to "živá" výstava, ale snad i takto mohu potěšit.

 

27. 3. 2020

Po dokončení obrazu Potěšení v lese jsem zamýšlela pokračovat v malování, a to s velkou chutí a úsilím. Stalo se nečekané, chuť a radost jsou náhle pryč... K tomu se přidá prosba o ušití roušek pro blízkou rodinu a nastane tak změna práce. Moje reakce byla okamžitá, v první fázi to šlo chaoticky, pak jsem si vytvořila systém. Šiji tedy dále, také pro potřeby jiných. Zájem je velký, jenže mi došly bílé nitě, tkanice, příze na kroucení šňůrek. Abych mohla využít i barevné nitě, začala jsem boční tunýlky u skládaných roušek tvořit ze zbytků bavlněných barevných látek, vypadá to rozhodně líp, než barevné nitě na bílé látce. Stále vymýšlím a vyhledávám staré zásoby šicích potřeb, občas najdu "poklad". Šiji už více než týden, únava je velká. Přesto jsem připravena pomáhat i nadále. Přes víkend zvolním a pak začne nový maraton...  :-(  Skládané i s kapsičkou pro vložení filtru z nanovláken.,,,,,,

Přidávám i tady malou ukázku... Přeji všem zdraví a sílu.

rousky1.jpg

rousky5.jpg

 

 

 

 

11. 1. 2020

S velkým úsilím jsem dokončila rozměrný obraz Vzpomínky na rodnou vísku. Bylo to náročné, ale pracovala jsem s opravdovou radostí, protože na ty pěkné okamžiky se prostě nedá zapomenout.

Chystám se dokončit nějaké resty a také mám další nápady obrázků. Uvidím, co převáží....

Obraz je dán do fotogalerie, verše v příslušné sekci r. 2020.

 

10. 1. 2020

Přidávám obrázek, který jsem dodělala až v posledních dnech minulého roku, takže částečně také patří do letošní tvorby. Stalo se už téměř pravidlem, že k obrázku přidám vlastní verše.  Byla jsem však velmi dojata reakcí jednoho příznivce, který po zhlédnutí obrázku napsal svou vlastní báseň... Je to dojemná pocta, je to odměna za moji práci. Všechno vloženo do sekce Verše ... 2020.

2019 DÍVKA Z RŮŽE

divkazruze2.jpg

 

3. 1. 2020

Poprvé v letošním roce přidávám znovu své přání, aby se všem mým příznivcům dařil život tak, jak si ho představují, samozřejmě myslím s láskou, radostí, štěstím a ve zdraví. Moc děkuji všem za přízeň, budu se snažit, abych mohla i nadále potěšit vnímavá srdce, něžné duše, a to nejen obrázky, ale i svými verši

Už finišuji s obrazem, který jsem kvůli špatným očím nemohla dokončit. Nyní je všechno jinak, začalo se mi opět dařit, maluji ze všech sil, moc se snažím, abych vše co nejdříve dokončila. Jen opakuji - jedná se o velký obraz 70 x 50 cm, kde je zobrazeno několik výjevů, vztahujících se k rodné vesnici. Je to opět náročná práce, ale už ne tak titěrná, jako bylo malování miniatur do "Sluníček". Ale i tak je to pro mne těžké, snad se to vydaří.

Každým dnem si říkám, snad to už dnes dokončím, ale stále je co vylepšovat. Některé záměry (vějíř z klásků) daly zabrat více, než jsem čekala. Přes všechny překážky si myslím, že v příštím týdnu vše dokončím a dám na stránky, včetně veršů. Nechci zklamat, musím se snažit, protože mě čekají nějaké výstavy.....

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář