Jdi na obsah Jdi na menu
 


5. ročník OBEDIENCE RALLYE - 10. 11. 2018

Zpráva z akce:

Dne 10. listopadu 2018 se za příznivého počasí bez deště, bez větru, bez sněhu, bez mlhy a bez dalších nástrah počasí konal náš tradiční podzimní sranda závod s názvem „Obedience rallye“. Letošní rok se jednalo už o 5. ročník tohoto závodu. Celkem nastoupilo opět rekordních 19 závodníků, z celkového počtu nahlášených 23 závodníků však někteří závodníci v den konání akce účast odřekli z důvodu nemoci či rodinných důvodů.

Tradičně jsme nastoupili na slavnostní nástup v 9:15 hod., po přivítání a představení paní rozhodčí Zuzky Křejčiříkové i těm, kteří ji ještě neznají, se přistoupilo k losování startovních čísel, po rozlosování jsme společně prošli trasu a řekli si jak provést jednotlivé cviky s připomínkami paní rozhodčí, jak si představuje provedení a co bude hodnotit. V 9:30 hod. nastoupila první závodnice se svoji fenou v kategorii začátečníků na start.

Tradičně se závodilo ve dvou kategoriích a to v kategorii Začátečníků a Pokročilých.

V kategorii ZAČÁTEČNÍKŮ nastoupilo krásných 8 psovodů se svými  pejsky, kteří na našem cvičišti letošní rok začali cvičit poslušnost, a na první pohled šlo pomalu už o profesionály, kteří se během půl roku opravdu vytáhli.

V kategorii POKROČILÍCH nastoupilo úžasných 12 závodníků… tato trasa je vždy delší a malinko náročnější. Co dodat, startovací číslo 1. si vylosoval Standa Horák, který zároveň obsadil i první místo. Při jeho nastoupení na start diváci přestali dýchat a ani nedutali, každý sledoval, jak bravurně překonává trasu, až při překonávání skoček Anndy zavadil packou a shodil jednu skočku, jelikož ho sledovali i psi, kteří měli nastoupit po něm, při zhození skočky vyjekli údivem a trochu rozmělnili atmosféru mezi diváky, kteří opět začali dýchat J

Paní rozhodčí posuzovala správnost a rychlost provedených cviků, v závěrečném vyhodnocení se přihlíželo i k výslednému času vykonané trasy. Kolem čtvrt na dvě byl závod za námi, následovalo vyhlášení výsledků.

První tři místa v každé kategorii byla odměněna věcnými cenami a psi všech účastníků obdrželi účastnické tašky, které vážně stály za to!

Kategorie ZAČÁTEČNÍCI

Star. Číslo

Psovod

Pes

Čas

Trestné body

Umístění

1.

Gašperová Jana

KATE

4:36

11,5

7.

2.

Abíková Veronika

MIA

3:49

16

8.

3.

Szymala Václav

BRIXA

4:59

6

3.

4.

Ludvík Stanislav

ARRES

4:44

4,5

1.

5.

Lazecký Petr

ROKY

4:25

7

4.

6.

Sčuková Michaela

SIR

5:00

4,5

2.

7.

Šimečková Petra

KID

4:01

7,5

5.

8.

Poduška René

BERRY

5:01

8,5

6.

 

Kategorie POKROČILÍ

Start. Číslo

Psovod

Pes

Čas

Trestné body

Umístění

1.

Horák Stanislav

ANNDY

3:50

1

1.

2.

Prokopová Marta

CILA

5:14

8

11.

3.

Koubová Dita

CORA

4:15

6

7.

4.

Strojilová Yveta

LUCY

6:12

7

9.

5.

Prokopová Marta

KIRA

5:54

4,5

4.

6.

Smenyšin Stanislav

ELA

6:02

6,5

8.

7.

Mikulášková Hanka

JACKIE

4:47

5,5

6.

8.

Řeháčková Monika

OZZY

5:20

11

12.

9.

Šimečková Petra

ASTA

5:50

7,5

10.

10.

Gebauer Jan

WILL

4:27

3

3.

11.

Kanková Alena

BART

3:20

2

2.

12.

Horáková Martina

TERRY

5:48

5

5.

 

SPEICÁLNÍ KATEGORIE:

Nejsympatičtější dvojicí se stali Petra a KID.

Miláčkem publika se stali René a BERRY.

A cenu za slimáka dne obdržela Yveta a LUCY.

Po vyhlášení vítězů následovalo zasloužené focení a oslava vítězství. Společné posezení, zapití slávy a klábosení. Letošní ročník byl opravdu vydatný na kulinářské speciality s domácích kuchyní našich členů. Na začátku se přemýšlelo, zda tento již pátý ročník nepřejmenovat na závody ve „žrádle“ :-D

Letošní ročník pořádali Věrka a Honza Gebauerovi, kterým děkujeme za přípravu a průběh a samozřejmě děkujeme i výboru, který se na akci podílel.

Děkujeme sponzorům obci Velké Albrechtice a městu Bílovec, kteří podporují naši činnost. A příští rok se zase těšíme.

 

Propozice závodu:

Kynologický spolek Velké Albrechtice

pořádá

5. ročník Obedience rallye

Kynologické cvičiště ve Velkých Albrechticích

10. listopadu 2018

 

Datum konání:       10. 11. 2018 (SOBOTA) od 8:30 hod.

Místo konání:         AREÁL KYNOLOGICKÉHO CVIČIŠTĚ VA

Vedoucí akce:        HONZA A VĚRKA GEBAUEROVI

Rozhodčí:               KŘEJČIŘÍKOVÁ ZUZANA

Startovné:               50,- Kč za psa

 

Kategorie:

POKROČILÍ – Psi se složenou zkouškou nebo ti, kteří navštěvují cvičiště déle než 2 roky.

 ZAČÁTEČNÍCI – Psi začátečníci, kteří navštěvují cvičiště méně než 2 roky.

Důležité informace:

V ceně startovného je zahrnuto i občerstvení.

Přihlášení do 4. 11. 2018. Poplatek je splatný nejpozději týden před akcí, tj. do 4. 11. 2018 nebo po domluvě v den konání akce.

 

Propozice Obedience rallye:

Trasy zde: https://kynologie-va.rajce.idnes.cz/Obedience_rallye_10._11._2018_-_trasy/

 

Kategorie:       POKROČILÍ (Pokročilí borci)

Trasu naleznete zde: https://kynologie-va.rajce.idnes.cz/Obedience_rallye_10._11._2018_-_trasy/#pokroilborci.jpg

Tato kategorie je určena pro psy se složenou zkouškou nebo ty, kteří už absolvovali v předchozích letech kategorii začátečníků, případně psovod se svým psem navštěvuje cvičiště déle než dva roky.

Psovod vede svého psa bez vodítka/s vodítkem dle svého uvážení.  Rychlost pohybu po trase si určuje psovod sám kromě předepsaných cviků (krok, poklus a pomalá chůze). Psi, kteří neštěkají nebo neaportují, mohou předvést libovolný cvik, který není předepsán na trase. Nesmí opakovat dvakrát PAC. Při nesplnění cviku psem má psovod jednu možnost opravy.  Pokud pes napodruhé cvik splní, získá jen polovinu trestných bodů. Je povoleno psa slovně motivovat a pochválit (slovně i fyzicky). Chválení je povoleno po každém dokončeném cviku. V cíli pes sedí u nohy psovoda ještě 5 sekund.

Po vyjití ze startu překonává pes tunel přímo bez usedání, usedá až před skokem vysokým a po překonání skoku vysokého usedá za překážkou, následně usedá před a za překážkou jako je áčko, kladina.

V trase už pes před překážkami nepředsedá ani neusedá po překonání překážky (dvě skočky, kruh, sklopka).

Psi, kteří mají problémy s klouby, mohou požádat o snížení skoku vysokého na polovinu. Dále u překážky „áčko“ mohou vykonat následující alternativu – před „Áčkem“ usednout obejít překážku „áčko“dokola a usednout za překážkou (musí obejít o 540 stupňů).

Hodnotí se správnost a rychlost provedených cviků. Při výsledném hodnocení se přihlíží k dosaženému času v cíli, pokud budou mít dva závodníci stejné trestné body, vítězí ten s lepším časem. Nejlepší je ten, který má nejméně trestných bodů.

5 trestných bodů se uděluje za každý nesplněný cvik, při splnění cviku napodruhé se uděluje pouze polovina trestných bodů (2,5 bodů). Cvik se může opakovat pouze jednou. Hodnotí se správnost provedených cviků. Trestné body se dále udělují za fyzickou pomoc psu při cviku, vyvenčení, opuštění dráhy, chyby a nesplnění úkolu.

2 trestné body se udělují za každou nástrahu na trase, kterou pes vezme do tlamy. Počítá se i každý míček v minovém poli.

******

Kategorie:                   ZAČÁTEČNÍCI (Mladí a neklidní)

Trasu naleznete zde: https://kynologie-va.rajce.idnes.cz/Obedience_rallye_10._11._2018_-_trasy/#nezkuenborci.jpg

Tato kategorie je určena pro psy bez složené zkoušky nebo ty, kteří v předchozích letech ještě neabsolvovali tuto kategorii, případně psovod se svým psem navštěvuje cvičiště méně než dva roky.

Psovod vede svého psa bez vodítka/s vodítkem dle svého uvážení.  Rychlost pohybu po trase si určuje psovod sám kromě předepsaných cviků (krok, poklus a pomalá chůze). Psi, kteří neštěkají nebo neaportují, mohou předvést libovolný cvik, který není předepsán na trase. Nesmí opakovat dvakrát PAC. Při nesplnění cviku psem má psovod jednu možnost opravy.  Pokud pes napodruhé cvik splní, získá jen polovinu trestných bodů. Je povoleno psa slovně motivovat a pochválit (slovně i fyzicky). Je povoleno na psa sahat a pomoci mu do potřebné cvičební polohy. Lze použít jako motivaci i pamlsky. V cíli pes sedí u nohy psovoda ještě 5 sekund.

Po vyjití ze startu pes usedá před překážkou skok vysoký (skok je stanoven na 40 cm, lze u štěňat požádat o snížení na polovinu) a za překážkou usedá. Do tunelu vchází pes přímo bez usedání před tunelem a za tunelem. Pes pak usedá, až před kladinou po překonání kladiny opět usedá k noze.

V trase už pes před překážkami nepředsedá ani neusedá po překonání překážky (dvě skočky, kruh, sklopka).

Hodnotí se správnost a rychlost provedených cviků. Při výsledném hodnocení se přihlíží k dosaženému času v cíli, pokud budou mít dva závodníci stejné trestné body, vítězí ten s lepším časem. Nejlepší je ten, který má nejméně trestných bodů.

5 trestných bodů se uděluje za každý nesplněný cvik, při splnění cviku napodruhé se uděluje pouze polovina trestných bodů (2,5 bodů). Cvik se může opakovat pouze jednou. Hodnotí se správnost provedených cviků. Trestné body se udělují za vyvenčení, opuštění dráhy a nesplnění úkolu.

2 trestné body se udělují za každou nástrahu na trase, kterou pes vezme do tlamy. Počítá se i každý míček v minovém poli.