Pažitkové palačinky s jemnou bylinkovou náplní
200 g hladké mouky
na špičku nože prášku do pečiva
500 ml mléka
2 vejce
sůl, pepř
olej
pažitka, petrželka (bazalka...čerstvé bylinky)
250g měkkého tvarohu
2 lžíce másla
2 lžíce pomazánkového másla
1 stroužek česneku
Do mouky nasypeme prášek do pečiva a postupně zašleháváme mléko, žloutky a špetku soli. Vymícháme hladké těstíčko, které necháme půl hodiny stát. Těsně před smažením zapracujeme sníh z bílků. Mezitím v malém rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme prolisovaný česnek, zpěníme a stáhneme z ohně. Směs vmícháme do tvarohu, zašleháme pomazánkové máslo a přisypeme nasekané bylinky. Podle chuti osolíme a opepříme. Pánev potřeme lehce olejem a opečeme na něm silnější palačinky, potřeme je bylinkovou náplní a zavineme.
Zdroj: Apetit 3/2011