Jdi na obsah Jdi na menu
 


Makronky

2. 8. 2014
 

3/4 hrnku mletých mandlí

1 hrnek cukru moučky

2 bílky

1/4 hrnku cukru krupice

 

Citronové makronky:

Na korpus:

kůru z 1/2 citronu

žluté potravinářské barvivo

 

Na náplň:

1/2 hrnku mascarpone

kůra z 1/2 sitronu

1 lžička šťávy z citronu

1/4 hrnku citronového krému Lemond curd

 

Markonky s náplní ze slaného karamelu

Na náplň:

120 g cukru krupice

30 g másla

130 g smetany 33 %

sůl

120 g másla

 

Mleté mandle a cukr moučka vložíme do mixéru a meleme 15 sekund, aby směs byla jemná skoro jako pudr. Prosijeme.

Bílky vyšleháme do nepříliš pevného sněhu (špičky po vytažení metel moc nedrží tvar).

Po lžících zašleháme krupicový cukr do pevné hmoty. Pomocí stěrky zapracujeme třetin mandlí s cukrem do našlehaných bílků krouživými pohyby do osmičky. Pokračujeme s druhou třetinou mandlí. Opakujeme stejné pohyby stěrkou. To samé s poslední třetinou. Hmota bude pevná a tak v míchání pokračujeme, aby trochu povolila. Výsledek by měl být hladký a lesklý. Když z hmoty zvedneme stěrku, měl by  z ní pomalu padat silný pruh hmoty podobný stuze a zanechávat za sebou stopu po dopadu asi půl minuty, pak by měla zmizet.

Pokud směs nedomícháme, hmota bude příliš pevná a makronky budou špičaté. Když směs přemícháme, hmota bude naopak příliš tekutá a nebude držet tvar.

Plechy na pečení vyložíme pečícím papírem s nakreslenými kruhy (velké makronky 7 cm, střední 4 cm a malé 3 cm) a cukrářským sáčkem s trubičkou s otvorem 1 cm tvoříme kolečka.

Plech nadzvedneme jednou rukou a dlaní druhé roky na něj zespodu na několika místech poklepeme nebo plechem klepneme o stůl. Necháme makronky 30 minut odpočívat při pokojové teplotě, aby povrch zaschl a vytvořila se na něm tenká krusta.

Pečeme po jednom plechu  při 150 °C po 6 minutách zkontrolujeme, makronky se pečou zhruba 15 minut.  Necháme chladnout na plechu a po vychladnutí opatrně sloupneme z papíru.

 

Na citronové makronky:

vyšleháme mascrpone, kůru z citronu a šťávu z citronu a půl makronek natřeme touto náplní a polovinu krémem Lemond curd. Slepíme vždy dvě náplně dohromady.

 

Na slaný karamel:

Cukr rozpustíme na pánvi a zahříváme až do hnědé barvy. Poté stáhneme z ohně a vhodíme máslo, vmícháme a pak po částech vlijeme šlehačku a osolíme.   Po vychladnutí šlehačky vyšleháme 120 g másla a po částech všleháme karamelovou hmotu. Dáme zatuhnout do lednice a mažeme na makronky.

 

makronky.jpg