Nejčokoládovější čokoládový dort
200 g hladké mouky
200 g krupicového cukru
1 lžička kypřícího prášku
1/2 lžičky jedlé sody
40 g kakaa holandského typu
180 g másla + na vymazání formy
2 velká vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
150 ml zakysané smetany
Na polevu:
80 g másla
180 g kvalitní hořké čokolády
300 g moučkového cukru
1 lžíce javorového sirupu
150 g zakysané smetany
1 lžička vanilkového extraktu
Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažeme máslem. Smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu, kakao a přidáme máslo, vejce, vanilku a zakysanou smetanu. Vyšleháme dohladka. Vlijeme do forem a pečeme asi 35 minut na 180 °C. Po upečení necháme ještě 10 minut chladnout ve formě a pak formy odstraníme. Máslo a čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a necháme zchladnout. Potom k polevě přidáme zakysanou smetanu, extrakt a nakonec cukr. 1/3 krému naneseme na první vychladlý korpus, přiklopíme druhým korpusem, opět na něj namažeme 1/3 krému. Poslední třetinou pomažeme boky. Boky můžeme ozdobně posypat strouhanou čokoládou.
Zdroj: Apetit 4/08