Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejčokoládovější čokoládový dort

29. 1. 2010

 

200 g hladké mouky

200 g krupicového cukru

1 lžička kypřícího prášku

1/2 lžičky jedlé sody

40 g kakaa holandského typu

180 g másla + na vymazání formy

2 velká vejce

2 lžičky vanilkového extraktu

150 ml zakysané smetany

 

Na polevu:

80 g másla

180 g kvalitní hořké čokolády

300 g moučkového cukru

1 lžíce javorového sirupu

150 g zakysané smetany

1 lžička vanilkového extraktu

 

Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažeme máslem. Smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu, kakao a přidáme máslo, vejce, vanilku a zakysanou smetanu. Vyšleháme dohladka. Vlijeme do forem a pečeme asi 35 minut na 180 °C. Po upečení necháme ještě 10 minut chladnout ve formě a pak formy odstraníme. Máslo a čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a necháme zchladnout. Potom k polevě přidáme zakysanou smetanu, extrakt a nakonec cukr. 1/3 krému naneseme na první vychladlý korpus, přiklopíme druhým korpusem, opět na něj namažeme 1/3 krému. Poslední třetinou pomažeme boky. Boky můžeme ozdobně posypat strouhanou čokoládou.

 

Zdroj: Apetit 4/08

 

nejcokoladovejsi_cokoladovy_dort.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

nejcokoladovejsi_cokoladovy_dort2.jpg