Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zajímavosti

Na této stránce najdete pohlednice, které jsou si podobné, přesto jsou jiné - vyšly v jiném státě, po grafické úpravě motivu, s jiným nápisem, v jiném měřítku... a stojí za to se nad nimi pozastavit, prohlédnout si je, porovnat. Tady jsou.

Pohlednice česká (LEKO, Czech Republic) a čínská (Oriental City Publishing Group Limited Issued) - čínská - český motiv má bílý rámeček a psi jsou nevyretušovaní, dokonce působí poněkud rozmazaně, neostře. Čínský motiv odstranil psům některé nedostatky, využil celou plochu obrázku, nenechal bílý rámeček, barvu pozadí taky poněkud sjednotil... zkrátka chtěl výsledný dojem vylepšit.

                                 cizi-a-ceska.jpg

Pak tu máme dva české fešáky s nápisy - malinko se lisí i odstín obrázku, ale nevím, jestli je to tím, že byla pohlednice nějakou dobu např.vystavena v prodejně v nějakém stojanu a nebo je to úmysl. Obě vydalo Ligrus, Praha.

d001.jpg

 

Další české pohlednice, tentokrát dokonce čtyři stejné motivy, s třemi různými českými nápisy a jeden slovenský. Dva motivy světlejší (Ligrus, Praha), dva tmavší (LEKO, Czech Republic), tmavší motiv je dokonce trošku přiblížený, takže pejsek je o malinko větší. Zvláštní je, že v českém nápisu je použito malé t - Čekám na tebe - a ve slovenském velké T - Čakám na Teba.

d053.jpg

d062.jpg

Teď tu mám český motiv (Ligrus, Praha) a k tomu dva cizí. Zajímavé je, že jeden z nich vydavatel zrcadlově otočil a změnil celé pozadí (Karto, Finsko - nápis znamená - Růže pro Tebe), druhý motiv přiblížil (tiimari, Finsko - nápis znamená Málem jsem zapomněl), takže i když jsou si podobné, nejsou stejné.

d005b.jpg

S tímto motivem existuje minimálně ještě jedna další pohlednice - estonská. Ve sbírce ji nemám, ale vím, jak vypadá. Snad se mi ji povede někdy sehnat:

cizi-02.jpg

Teď tu máme dva české pohledy (oba Ligrus, Praha) - stejný pejsek, stejný nápis, stejná velikost pohlednice 10x15cm, ale různé přiblížení motivu. Co k tomu vydavatele vedlo - patrně chtěli udělat dotisk úspěšného motivu nebo kdo ví proč to tak je.

d082.jpg

Pak tu máme známý motiv z roku 1988 - bulteriér pankáč. Vyšel ve dvou různých záběrech, velikostech, s nápisem (Ligrus, Praha) i bez nápisu a dokonce se slovenským nápisem (Art Press, Nové Zámky). A protože dělal výtržnosti, zavřeli ho do basy... takže hned vzápětí ho vyfotili ve vězeňském mundůru (opět Ligrus, Praha).

d002a.jpg

Velký formát 18x13cm Impact 2000, USA, Printed in Japan, 1988, druhý pohled Pro Mess, bez další specifikace, klasický formát 15x10cm.

p347.jpg

A tady samolepková pohlednice - opět s motivem pankáče, je zdá se nejoblíbenější mezi vydavateli pohlednic s bulteriérem (Ligrus Praha)

p345.jpg

Je to krasavec, to musíme uznat. Silná hlava, svalnaté tělo, ty uši, oči... Ale je tu ještě jeden pes, pravý opak - slušňák a romantik - který chce zapůsobit na něžné pohlaví...Mám ho ve sbírce jednou  s českým nápisem na klasické pohlednici, jednou bez nápisu na velkoformátové a jednou s anglickým nápisem na klasické pohlednici. Prvotřídní kvalita, lesk, pevný papír. Fotograf Ron Kimball, vybrány pro tisk tyto motivy: jeden z USA (California), druhý český (Lugrus, Praha), třetí přímo z USA (Argus Communications - nápis - Co je nového?).

d003a.jpg

 

Další zajímavost mám v podobě barevného a černobílého motivu - německé pohlednice (Planet Verlag Berlin) - stejný pes, stejný fotograf (Darr), pravděpodobně stejný den focení. Zvolil dva různé motivy pro tisk pohlednic, každá má své kouzlo.

d011.jpg

Ve vydavatelství Bild und Heimat - Reichenbach - vyšla i tato černobílá pohlednice (opět fotograf Darr). Stejný pes, ale celý, motiv na šířku. Rok neuveden.

                  p307.jpg

 

Další velmi podobné pohlednice jsou tyto staré československé - matka se štěnětem. Přestože se jedná o stejnou fenku i štěně, fotil to pokaždé někdo jiný. První pohled - vydavatelství Svépomoc, Praha - fotograf. E.Tylínek. Druhý pohled - vydavatelství Svépomoc, Praha - fotografka Z.Samková.

d004.jpg

Mám ve sbírce další dvě pohlednice se stejným psem a dokonce stejným motivem - ze stejné fotografie. První pohlednice nemá označení, jen linky, druhá pohlednice taky nemá označení, ale u linek je navíc kreslený obrázek pejska a nápis Postcard. První pohlednice je kvalitněji zpracovaná, na pevnějším papíru. Druhá pohlednice je tenčí, má bílý rámeček a celkově daleko světlejší barvy.

d175.jpg

A tady další zajímavost ve sbírce ("velký brácha") - Sawley Fine Arts, Velká Británie. Mám celkem tři pohlednice - velkoformátovou s rámečkem, klasickou bez rámečku, s maličko jiným výřezem...

d177.jpg

...a tady všichni tři krasavci - i  s kreslenou pohlednicí podle motivu Sawley - jedná se o Roul Colection, Německo. Je vidět, o kolik je velkoformátová anglická pohlednice větší.

d177trio.jpg

 

Teď Vám ukážu vzácnost a raritu - 30 let staré pohlednice s jedním vyobrazeným bulteriérem - maskotem piva Bud Light. Pejsek se jmenuje Spuds Mackenzie, pohlednice jsou vydané v USA, pořízené přímo z USA, nikdo u nás je nemá, u nikoho ve sbírce jsem je neviděla. Tisk r.1986, klasický formát. Zadáte-li si jméno pejska do vyhledavače na youtube, uvidíte s ním i celou řádku klipů a reklam na pivo. Byl  ve své době celebrita, a dodnes je tváří této pivní značky, je možné sehnat celou řádku sběratelských předmětů s jeho podobiznou, ale pro mě jsou nejcennější právě tyto pohledy. Zařadila jsem je do zahraničních bez nápisu. Tady jsou pěkně pohromadě, fešáci :-)

bud-light.jpg

 

 

Mezi další zajímavosti rozhodně patří některé zadní strany pohlednic. Ne všechny mají pouze linky a místo pro text. Některé mají zadní strany jinak barevně řešené, u některých dokonce zcela chybí klasické linkování  a je naznačené jen rozdělení na část pro adresu a část pro pozdrav. Některé mají zadní stranu barevnou, některé dokonce s obrázky, někdy se slabě naznačeným obrázkem z titulní strany, někdy se zmenšeným obrázkem z titulní strany a někdy s překvapivě úplně odlišným obrázkem. Čínské pohlednice mají zadní stranu vyloženě přeplácanou. Podívejte se:

               zadni-str3.jpg

zadni-str2.jpg

zadni-str1.jpg

zadni-str4.jpg

zadni-str5.jpg

zadni-str6.jpg

zadni-str7.jpg

 

Poslední pohlednice s klasickou zadní stranou, popisem plemene, názvem psa, odkazem na webové stránky, čistý bílý papír bez dalších obrázků.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Tuto pohlednici jsem do kategorie zajímavostí zařadila hlavně díky použitému materiálu k výrobě pohlednice -  je celá dřevěná. V klasickém formátu, s klasickou zadní stranou, dá se normálně poslat poštou, je pružná, žádné tvrdé prkno s třískami, ale krásný pohled s originálním zpracováním. Je mi velkým potěšením mít tohoto fešáka ve sbírce :-)

dreveny-luky.jpg

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Za tento přírůstek vděčím Aničce - dostala jsem od ní překrásné blahopřání - otevírací, uvnitř bez natištěného textu, vydáno ve Velké Británii - kouzelný motiv. Škoda že se nevydává víc blahopřání s tímto plemenem. Ve stojanech v papírnictvích a obchodech najdete spousty dalmatinů, šarpejů, jezevčíků, jack-ruselů, yorkšírů i jiných plemen, ale s bulteriéry je krásných blahopřání - i pohlednic - jako šafránu....

pranicko-britanie.jpg