Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z činnosti místní organizace Českého rybářského svazu ve Skuhrově nad Bělou v roce 2023

Z činnosti místní organizace Českého rybářského svazu

ve Skuhrově nad Bělou v roce 2023

 

            Rybářský rok 2023 se nám přehoupl do podzimní části a za naší organizaci můžeme pomalu bilancovat, co jsme letos stihli udělat. Každoroční kolorit slovování násad a její vysazování do sportovních revírů je samozřejmost.  Stejně tak starost o naše rybníky, osádku ryb v nich a jejich okolí. V posledních letech nám přibývá starost s nedostatkem vody, hlavně na našem horním rybníku v Debřecích. Letos nám trochu pomohl déšť v letních měsících, kdy se rybník doplnil a čerpadlo, které zajišťovalo provzdušnění vody, jsme mohli vypnout a tím ušetřit spoustu elektřiny.  V letošním roce se nám bohužel nepodařilo revitalizovat žádnou část našich chovných potoků a tím zlepšit podmínky pro odchov pstruha obecného. Je to fyzicky náročná práce, do které se bohužel asi nikomu nechce. Naopak se nám povedlo rozebrat starý sklad na krmení u rybníku v Debřecích. Na jeho místě jsme postavili větší, který i přesto do prostoru zapadl a ničím neruší ráz okolí rybníka. Čekají nás ještě terénní úpravy jeho okolí.

     K loňskému nákupu čtyř kusů metrových jeseterů do rybníku v Debřecích, se nám letos podařilo sehnat a zakoupit osm kaprů od 10 do 15 kg o celkové váze 100 kg.  Tyto ryby by měly zvýšit zážitek našich členů ze sportovního rybolovu. 

      Dne 3. 6. 2023 jsme na rybníku D1 uspořádali dětské závody. Letos se sešlo 24 dětí, z toho 20 z kroužku MO Skuhrov nad Bělou. S dětmi přijeli většinou rodiče a pomáhali svým dětem s přípravou na závody. Děti si vylosovaly místa, kde budou chytat a v 8:00 hodin byl zahájen závod. Menším dětem, kterým to tak nešlo, pomáhali rodiče, ale nahodit a zdolat rybu musely samy. Oproti tomu některé starší si už počínaly jako staří mazáci. Šestnáct děti ulovilo alespoň nějaký úlovek a každé z dětí dostalo pěknou cenu. Po celou dobu závodu bylo pro děti připraveno občerstvení, které měly zdarma. Celkově vyhrál Marek Pírko se ziskem 224 bodů a druhý a jako první z MO Skuhrov nad Bělou Matěj Bubeníček se ziskem 118 bodů.  Krásné ceny pro všechny zúčastněné a občerstvení bylo zakoupeno z poskytnutých darů obcí Kvasiny a Skuhrov nad Bělou. I touto cestou bych chtěl oběma obcím poděkovat za podporu.  I díky této podpoře můžeme rozvíjet vztah k přírodě a sportovnímu rybolovu dětí v okolí.

      Dne 11. 6. 2023 se konaly rybářské závody jednotlivců dospělých na rybníku D1 v Debřecích. V letošním roce se sešlo pouze 25 závodníků, což je poměrně málo, oproti jiným letem.  Zastoupena byla i naše MO Skuhrov nad Bělou a to 3 soutěžícími.  Počasí bylo od rána slunečné a teplé. Chytalo se na dva poločasy po třech hodinách, tak si soutěžící rybolov mohli užít.  Vítěz měl nachytaných 277 cm bodovaných ryb.  Pro prvních 15 účastníků byly připravené věcné ceny.

      Dne 19. - 20. 8. 2022 se také uskutečnil závod na 24 hodin v lovu ryb dvojic. V letošním roce se zúčastnilo 24 dvojic.  Počasí přálo, ryby braly, teda některým dvojicím. Dvěma týmům se nepodařilo ulovit ani jednu bodovanou rybu. Vítězná dvojice měla nachytáno 113 kg ryb. Jeden ze dvojice, M. Kosinka je členem naší MO Skuhrov nad Bělou. Celkem se nachytalo 702 kg bodovaných ryb.  Největší ulovená ryba závodu byl kapr o váze 14,93 kg. Poděkování patří všem sponzorům a členům organizace, kteří se starali o hladký průběh závodů.

     O prázdninách, ve dnech 20. – 25. srpna 2023, bylo již tradiční soustředění mladých rybářů na rybníku. Sešlo se zde 26 dětí od 7 do 15 let věku. Některé rybaří již dlouho a některé se s tímto krásným koníčkem teprve seznamovaly. Všechny děti spaly u vody ve svých stanech.  V letošním roce se chytalo, ale byly připravené i různé soutěže spojené s rybolovem. Jan Rybka, který se věnuje lovu na feeder závodně, dětem udělal přednášku o chytání na method feeder s možností vyzkoušet nabyté vědomosti ihned v praxi pod jeho dohledem.  Dětem ukázal lov na plavanou Jiří Mačo, který se tomuto odvětví rybolovu věnuje závodně. David Zounar ukázal dětem základy výroby boilies, což je nástraha zaměřená na lov kaprovitých ryb, hlavně kapra a chytání na něj. Počasí vyšlo na jedničku a došlo i na koupání v rybníce. Jednou teda bouřka vyhnala všechny do chaty, ale po chvíli, jen co přešla, už se zase chytaly ryby. Ryb se nachytalo hodně a mezi tím byly i ryby okolo jednoho metru. Při vytažení velké ryby se seběhly všechny děti a byla to vždy kolektivní radost a obdiv šťastnému lovci. Snad to tak zůstane co nejdéle a nebudou si úlovky závidět ani v budoucnu.  

     Na tomto místě bych chtěl poděkovat obecním úřadům ve Skuhrově nad Bělou a Kvasinách za spolupráci a podporu našeho spolku. Pro děti z kroužku mládeže se díky této podpoře může pořádat více zajímavých akcí a začínajícím dětem můžeme poskytnout drobnosti potřebné k tomuto krásnému koníčku. Také děkujeme sponzorům, kteří věnují ceny na rybářské závody.

     Pokud chcete relaxovat v přírodě se sportovním rybolovem, rádi Vás mezi námi uvítáme.    Další informace o nás najdete na internetové adrese: http://www.rybariskuhrov.cz/

 
 


Poslední fotografie



počasí

Počasí Skuhrov nad Bělou - Slunečno.cz

Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>

Statistiky

Online: 4
Celkem: 262539
Měsíc: 4736
Den: 249