Beef bourguignon
Beef bourguignon, neboli hovězí po burgundsku, je tradiční francouzský recept z Burgundska na východu Francie. Hlavní přísadou je francouzské víno, ve kterém se maso nakládá a poté i dlouze dusí. Jen samotné vaření zabere cca 3 hodiny, takže je to jídlo vhodné spíše na večeři se sklenkou vína, nejlépe toho ve kterém se maso vařilo.
Cca 3-4 porce
1/2l červeného vína (nejlépe burgundského pro autentičnost, ovšem stačí i jiné francouzské)
750g zadního hovězího (kýta)
1 velká cibule
1 palice česneku
1 větší mrkev
2 řapíky z řapíkatého celeru
100g žampionů
cca 10 cibulek (nakládaných)
100g slaniny v celku
bouqet garni (2ks bobkového listu, 5 kuliček celého pepře, snítky tymiánu, rozmarýnu, vše svázané v gáze)
2cl koňaku (není nutný)
Příloha - bramborová kaše
Cca 6 středních brambor typu C na přílohu
mléko, máslo
Postup
1) Maso nakrájíme na kostky cca 3x3cm, ne zbytečně malé.
2) Nadrobno nakrájíme cibuli (nejlíp takové klínky), mrkev na kolečka a celer na kousky 3-4cm dlouhé.
3) Vše dáme do mísy či do pekáčku včetně cibulek a koření a zalijeme vínem. Dáme do lednice a necháme naložené min. 24 hodin před vařením. Já měl naloženo dokonce 2 dny.
4) Před vařením vše slijeme přes cedník, zvlášť dáme maso a zeleninu, víno uchováme.
5) Slaninu nakrájíme na kostičky a ve větším kastrolu na olivovém oleji vyškvaříme. Přidáme zeleninu a opečeme dozlatova.
6) Zeleninu z kastrolu vyjmeme. Česnek nakrájíme na plátky a postupně opékáme maso. Nejlépe po dvou, třech kouscích, aby maso hned nepustilo vodu ale zatáhlo se.
7) Když je maso opečené, přidáme zpět zeleninu, bouqet garni a zalijeme uchovaným vínem. Vše osolíme, jelikož jsme zatím nesolili a přivedeme k varu. Na mírném ohni necháme vařit + - 3 hodiny.
8) Cca 20 minut před koncem vaření dáme uvařit brambory nakrájené na kousky. Po uvaření scedíme a uchováme pod pokličkou v teple.
9) Zároveň také nakrájíme očištěné žampiony na čtvrtky, na másle orestujeme dozlatova a přidáme k masu.
10) Po vypnutí plotny vyjmeme bouqet garni a s pomocí másla, mléka a šlehače vyšleháme bramborovou kaši. Na talíř nejprve servírujeme kaši, na ní maso se zeleninou a kolem omáčku z vína.
*jako přílohu je možné podat i např. opečenou bagetku. Viděl sem i variantu s knedlíkem, ovšem to mi moc k sobě nesedí. Je to práce navíc a spíš taková počeštěná verze, zbytečně těžká do žaludku.