Frankfurtská polévka
Frankfurtská polévka je podobná gulášové. Nedělá se však přímo s masem, ale s uzeninou. Jinak je postup víceméně stejný, jedná se tak i o levnější variantu a neméně chutnou.
1 litr
1-2 nožičky uzeniny (viz. rady níže)
1 větší brambora
1 střední cibule
2-3 snítky tymiánu
sladká či uzená paprika
hladká mouka
mletý římský kmín, cayenský pepř, majoránka (není nutné)
2 stroužky česneku
1l masového vývaru
Postup
1) Nejprve si věci připravíme. Cibuli nakrájíme nadrobno, uzeninu na kousky cca 3cm, česnek také nadrobno. Bramboru okrájíme, omyjeme a taky nakrájíme.
2) V hrnci si rozpálíme trošku oleje a přihodíme uzeninu, kterou restujeme 4-5 minut. Přidáme cibuli s česnekem a restujeme dál do zlata.
3) Cibulku a uzeninu zasypeme kořením, přihodíme tymián a hladkou mouku, díky které vytvoříme jíšku.
4) Po chvilce přisypeme i papriku, kterou chvíli zarestujeme, ale ne příliš dlouho, aby nezhořkla. Rychle ještě vhodíme do hrnce brambory, vše zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Vaříme cca 10 minut dokud se brambory neuvaří. Do hotové polévky ještě prodrhneme mezi dlaněmi majoránku.
* Co se týče uzeniny, může to být nějaký silnější párek, ale já osobně raději používám klobásku, která má ve výsledku lepší chuť. Použít však můžete oboje.
* Polévka by neměla být úplně hustá, ale ani ne řídká. Pokud zarestovaná jíška nestačí, ve sklenici studené vody si rozmíchejte mouku podle potřeby a tuto směs pak za stálého míchání zavařte v polévce, měla by zhoustnout.