Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z přírodní lékárny

Z přírodní lékárny

 

 

www.livep

oZázračný lék - med a skořice

 

Zázračný lék - med a skořice

 

Není žádným tajemstvím, že směs medu a skořice má léčivé účinky na většinu nemocí. Věda dnes doporučuje med jako lék na nemoci a dokonce i přes svou sladkost může být užíván ve správných dávkách i pacienty trpícími cukrovkou. Med je dnes produkován ve většině zemí světa a tím se stává dostupným téměř pro všechny.

 

 

Kanadský týdeník World News letos v lednu zveřejnil, na základě studií vědců, seznam nemocí, které mohou být lspěšně léčeny medem a skořicí.

Nemoci srdce:
Smíchejte med se skořic (pochopitelně mletou) a mažte na chléb pravidelně k snídani. Tato kombinace snižuje hladinu cholesterolu v krvi a cévách a chrání pacienty před infarktem. Pokud někdo již infarkt prodělal a bude jíst med denně, další infarkt se mu vyhne. Navíc pravidelné snídaně (nebo jiné pojídání této kombinace) ulevuje při zadýchávání a posiluje srdeční tep. Domy s ošetřovatelskou péčí v Americe a Kanadě léčí takto své pacienty, kteří jsou již ve věku, kdy cévy a žíly ztrácejí pružnost a mohou se ucpávat. Med a skořice jim tuto pružnost vracejí.

Artritida:
Pacienti s tímto problémem (při pravidelném užívání i s chronickou artritidou) by měli denně  - ráno a večer – užívat šálek horké vody s 2 lžičkami medu a 1 malou lžičkou skořice. Podle university v Copenhavenu bylo zjištěno, že z 200 pacientů léčených 1 lžící medu a lžičkou skořice před snídaní bylo 73 nemocných úplně zbaveno bolesti a do měsíce ti nemocní, kteří se nemohli pohybovat, začali chodit bez bolestí.

Vysoká hladina cholesterolu:
Užívání: 2 lžíce medu a 3 čajové lžičky skořice namíchané do 2dcl horké vody. Pacientům s vysokou hladinou cholesterolu dokázala tato kombinace snížit hladinu cholesterolu o 10% do 2 hodin. Pokud se bude podávat 3x denně, vyléčí se i pacient s chronicky vysokou hladinou cholesterolu. Podle týdeníku i samotný med, pokud je užíván denně, zabraňuje zvyšování cholesterolu.

Bolesti zubů:
Smíchejte 1 lžíci skořice a 5 lžic medu. Aplikujte 3x denně na bolavý zub a bolest přestane.

Nachlazení:
Kdo trpí častým nachlazením by měl užívat 3x denně 1 lžíci medu s ¼ lžičky skořice po dobu alespoň 3 dnů. Vyléčí se tím nachlazení a chronický kašel a pročistí průdušky.

Infekce močového měchýře:
Rozpustit 2 lžíce medu a 1 lžičku skořice ve sklenici vlažné vody a vypít. Tím se infekce měchýře a močových cest odstraní.

Plynatost:
Podle studií prováděných v Indii a Japonsku med a skořice zabraňují tvoření nadbytečných plynů při trávení. Užívejte směs v menších dávkách 1x denně.

Bolest žaludku a vředy:
Směs medu se skořicí úspěšně léčí bolesti žaludku a chrání žaludek od vzniku žaludečních vředů.

Těžký žaludek:
1 lžička skořice a 2 lžíce medu užité před těžkým jídlem zabraňují zvýšení kyselosti žaludku a pocitu těžkosti.

Posílení imunitního systému:
Vědecké studie dále ukázaly, že med obsahuje velké množství železa a vitamínů, což posiluje bílé krvinky, které vedou boj s viry a bakteriemi. Každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitní systém a chrání tím tělo před viry a bakteriemi a brání útokům virových infekcí.

Chřipka:
Španělští vědci zase zjistili, že med obsahuje přírodní látky, které zabíjejí kmeny chřipky a chrání před ní pacienty.

Dlouhověkost:
4 lžíce medu,1 lžíci skořice a uvařit jako čaj spolu se 3 šálky vody. Pijte ¼ šálku 3x denně. To udržuje kůži čerstvou a hebkou až do vysokého věku. Čaj vyrobený z medu a skořice, pokud je  brán pravidelně, zabraňuje potížím dlouhého věku.

Pupínky:
3 lžíce medu a 1 lžička skořice se smíchá v pastu. Ta se aplikuje na pupínky před spaním a ráno se smyje teplou vodou. Pokud se aplikuje pravidelně, pupínky do týdne zmizí i s kořeny.

Kožní infekce:
Aplikace medu a skořice na postižená místa léčí ekzémy i pásový opar a všechny typy kožních infekcí.

Hubnutí:
Ráno každý den 1/2 hodiny před snídaní na lačný žaludek (a večer před spaním) vypijte šálek čaje se 2 lžícemi medu se skořicí. Pravidelné užívaní dokáže snížit váhu i u velmi obézních osob. Pravidelné užívaní zabraňuje usazování tuku.

Chronická únava:
Další studie ukazují, že cukr obsažený v medu nejvíce pomáhá při regeneraci buněk a tělesných sil. Navíc senioři užívající med a skořici v poměru 1 : 1 jsou čilejší a ohebnější.

Rakovina:
Výzkumy prováděné v Japonsku a Austrálii prokázaly, že i pokročilá rakovina kostí, žaludku a střev může být s úspěchem léčena. Pacienti trpící těmito druhy rakoviny by měli užívat lžíci medu a lžíci skořice alespoň měsíc, 3x denně.

 

 

 rtal.cz/krasa-moda-zdravi/zazracny-lek-med-a-skorice

LÉČIVÉ ÚČINKY
ZELENINY A OVOCE

 

Ilustrační foto
ČESNEK 



Účinky : 
 
Povzbuzuje
imunitní buňky k rychlejšímu dělení a vyšší aktivitě. Má protibakteriální
účinky a po staletí se využívá jako lék proti rýmě, při zánětu krku, kašli a
dýchacích potížích. Napomáhá vykašlávání. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Podporuje volný průtok krve. Snižuje vysoký krevní tlak. Snižuje hladinu cukru
v krvi. Má vysoký obsah vitamínu A, B1, B2 a C.
 
Množství
:
 
Aspoň
jeden stroužek denně. Účinek 1-2 strstroužků česneku denně na zdravotní stav
srdce je zjevný po několika týdnech. Používá sa v kloktadlech a čajích. Při
bolestech kloubů se nanáší přímo na kůži. Vatový tampón napuštěný česnekovým
olejem a vložený do ucha je starý lék proti zánětu.
 
BROKOLICE
 
Účinky :
 
Aktivizuje
látkovou výměnu, zlepšuje práci srdce, svalů a nervů. Snižuje riziko vzniku
rakoviny. Má vysoký obsah antioxidačního betakarotenu a vitamínů C a E. Je
bohatým zdrojem kyseliny listové a železa.
Množství
:
Jezte
jednou týdně 20 dkg v páře povařené brokolice s česnekem. Asi 1-3 dávky
brokolice po 170 g
týdně mohou výrazně snížit riziko rakoviny. Brokolice snižuje vstřebávání jódu,
proto lidé , kteří jedí brokolici víc jak 2-3x týdně, by měli konzumovat
potraviny s vyšším obsahem jódu.
 
CIBULE
 
Účinky :
allicin snižuje riziko arteriosklerózy a trombózy a posiluje imunitní systém.
Éterické oleje brzdí zánětlivé procesy a uvolňují hlen. Jen červené a žluté
odrůdy obsahují sloučeniny, které snižují riziko vzniku nádorových onemocnění a
mají protizánětlivé účinky. Švýcarští vědci zistili, že je výbornou prevencí
proti osteoporóze. Obsahuje hodně zinku potřebného na stavbu kostí, vitamíny
B,C, A i E.
Množství
:
 čím víc, tím lépe. Doporučuje se jíst
syrová. Musí se jíst jen čerstvá, protože po rozkrájení se po 24 hodinách stává toxickou.
Výzkumy
doporučují sníst denně 60 g.



Prostředek
proti chřipce :
cibuli nasekáme a uvaříme se třemi
polévkovými lžícemi medu na sirup. Užívejte po lžičkách.

Na všechny respirační infekce :

připravte šťávu z nasekané syrové
cibule, pokapejte ji medem a nechte stát přes noc. Užívejte každé 2 hodiny 1
kávovou lžičku.
 
Opar
rtu :
léčíme tak, že na postižené místo
přikládáme plátek syrové cibule.
 
Rýma
:
předcházíme tak, že do nosu vkládáme
tampóny namočené v cibulové šťávě.
 
Bolesti
krku :
zmírní zábal z jemně nasekané cibule.
 
Hnisající
rány :

potřeme obvaz kašičkou z cibule a přiložíme na postižené místo.
 
ČERVENÁ
ŘEPA
Účinky : Zmírňuje
infekci dýchacích cest, reguluje krevní oběh, předchází zácpě, léčí ekzémy a
posiluje vlasy. Vařená obsahuje rozpustné vlákniny, které snižují hladinu
cholesterolu. Je součástí diet při onemocněních jater a ateroskleróze. Obsahuje
látky s protirakovinovými účinky. Obsahuje vitamíny skupiny B, vzácné minerální
a lipotropní látky. Obsahuje jód, kobalt a doporučuje se při odtučňovacích
kúrách, onemocněních jater a ledvin. Je výživná, posiluje organizmus, pomáhá
při léčbě chřipky a nachlazení.
Množství
Přidáváme ji do salátů, jíme nastrouhanou a
šťávu masírujeme do vlasů. Šťáva smíchaná s medem se užívá při vysokém krevním
tlaku. Doporučuje se roční spotřeba 3 kg. Pozor! Více jak 100ml
šťávy může vyvolat mírnou nevolnost a závratě. Proto je ji třeba zpočátku
míchat s mrkvovou šťávou.
FENYKL
Účinky : Obsahuje
éterické oleje, vitamíny (C a E) a draslík. Podporuje trávení a má uklidňující
vliv na nervovou soustavu. Fenykl je znám svou schopností uvolnit zastavené
větry a pomoci při plynatosti. Semena fenyklu mají protispasmatický účinek,
zmírňují žaludeční křeče. Je bohatým zdrojem draslíku. Pro lidi s oblibou jídel
s fenyklem může zvýšený příjem draslíku
pomoci redukovat vysoký krevní tlak. Je důležitou součástí dětských čajů. Velmi
příznivě působí proti bolení bříška u kojenců.
Množství : Stonky a
listy jezte v neomezeném množství. 200gramová vařená porce nahradí 20-30% denní
potřeby draslíku u dospělého člověka. Doporučuje se maximálně jedna čajová
lžička semen fenyklu denně. Nedoporučuje se konzumovat semena po dobu
těhotenství.
ZELÍ
Účinky
Rostlinné látky a vitamín C předcházejí
rakovině. Balastní látky regulují zažívání a povzbuzují líná střeva. Kysané
zelí pomáhá při pocitu plnosti, pálení žáhy a krkání. Šťáva z čerstvého zelí
léčí žaludeční vředy, dvanácterník a choroby tlustého střeva. Šťáva ze zelných
listů zmírňuje záněty, působí dezinfekčně a odvádí škodlivé látky přes kůži.
Acetylchlorin, který obsahuje, působí při depresích. Obsahuje antioxidanty a
jiné látky zlepšující odolnost proti chorobám.
Množství
1/4
hlávky pokryje 1/5 denní potřeby vitamínu C. Vnější listy a košťál je třeba pro
zvýšený obsah nitrátů a olova odstranit. Obklady z čerstvých listů zmírňují
bolesti svalů, hlavy, močového mechýře a léčí kožní choroby. Pri žaludečních
potížích je třeba nejméně měsíc pít 5-6 skleniček šťávy denně, asi hodinu před
jídlem.
KUKUŘICE
Účinky : Vysoký
obsah manganu působí proti stresu, svalovým křečím a srdeční arytmii. Železo
pomáhá proti chudokrevnosti.
Množství
Je bohatým zdrojem energie - je v ní mnoho
uhlohydrátů a bílkovin. 100g pokryje téměř polovinu denní potřeby železa.
MRKEV
Účinky :
snižuje cholesterol, předchází zácpě, pomáhá při kožních chorobách, nedokrvení
a oslabení organizmu. Chrání zrak. Snižuje riziko rakoviny plic. Jednoduchý
způsob, jak snížit hladinu cholesterolu v krvi. Je vynikající regenerační
potravinou když se člověk cítí vyčerpaný, nebo se zotavuje. Mrkev je bohatá na
vitamíny A, B a C, betakaroten, železo, vápník, draslík a sodík.
Množství Každý
den jezte 2 mrkve nebo vypijte pohár čerstvé šťávy. Půst s mrkvovou šťávou v
průběhu 1 anebo 2 dní je velkou detoxikační terapií pro játra. Víc vitamínu A -
karotenu se uvolňuje ze zpracované mrkve než při jezení v syrovém stavu. Při
strouhání to je 36%, při rychlé tepelné úpravě až 60%, při jezení celé syrové
mrkve jen 5%. Do čerstvé mrkvové šťávy vmíchejte i lžičku panenského olivového
oleje,
díky němu
se karoten v těle lépe využije.
PAPRIKA

Účinky : Vitamín
C neutralizuje volné radikály a posiluje obranyschopnost organizmu. Přírodní 

látka
kapsaicin povzbuzuje činnost zažívacího traktu. Betakaroten posiluje buňky,
brzdí proces stárnutí a chrání před škodlivým vlivem slunce na pokožku.
Množství
Pro vysoký obsah vitamínu C se doporučuje
jíst ji preventivně při nachlazení. Jedna středně velká paprika pokryje dvoj až
trojnásobek denní potřeby dospělého člověka. Vitamín C se z papriky nevytrácí
ani zahříváním, ani pečením. Červená paprika obsahuje 9x více betakarotenu a 2x
více vitamínu C, než paprika zelená.
PETRŽEL
Účinky
:
 Petržel je bohatá na vitamín C, provitamín
A, železo, vápník, draslík, fosfor, hořčík, síru a křemík. Vysoký obsah železa
zabraňuje chudokrevnosti. Vitamín C posiluje imunitní systém a povzbuzuje chuť
k jídlu. Povzbuzuje činnost jater a pomáhá při dně. Je užitečným zdrojem
vápníku. Pomáhá organizmu zbavit sa nadměrné tekutiny. Neutralizuje škodliviny
z cigaretového dýmu.
Množství
:
 100g obsahuje 170mg vitamínu C. Doporučuje
se používat jako koření. Na zregenerování pokožky postačí sedm dní natírání
čerstvou šťávou. Odvar ze semen uvoľňuje hladké svalstvo v celém těle a
zmírňuje bolesti hlavy, migrény a podrážděný žlučník. Žvýkání čerstvé
petrželové natě odstraňuje v dechu zápach po cibuli a česneku.
PÓR
Účinky
:
 Působí proti nadýmání a pocitu plnosti,
žlučovým kamenům a nechutenství. Obsahuje množství vitamínu E, karotenů, železa
a syrový obsahuje kyselinu listovou, vitamín C a B1. Tak jako cibule a česnek,
i pór je mimořádně antiseptický a pomáhá chránit srdce a artérie před
arteriosklerózou a vysokému krevnímu tlaku.
Množství
:
 Pórový odvar se lehce
připravuje a je vynikající na nahrazení úbytku minerálů po dobu nevolnosti a
při průjmu. Jednoduše povařte 8-10 pórů ve 2-3litrech vody asi 1-2hodiny.

Pórový sirup je účinný prostředek na plicní infekce. Uvařte
několik pórů ve vodě, a když změknou, extrahujte šťávu protlačením přes gázu.
Přidejte med a pravidelně užívejte
.
RAJČATA 

Účinky
:
 Povzbuzují apetit a zažívání a brzdí růst
choroboplodných bakterií ve střevech. Kalium snižuje krevní tlak. Mimo
srdečně-cévních chorob pomáhá při léčení různých poruch trávení. Slouží jako
odvodňovací prostředek. Rajčata obsahují antioxidanty, množství vitamínu E,
vitamín C a betakaroten.
Množství
:
 Jezte libovolně. I rajčatový protlak je
bohatý na karoteny a vitamín E. Jeden pohár protlaku chrání před rozličnými
chorobami, hlavně před nachlazením. Preventivně pijte 1 pohár rajčatové
šťávy 3x denně po dobu 3-4 týdnů
.
ŘEDKVIČKA
Účinky
:
 Pomáhá při prevenci rakovinových onemocnění.
Éterické oleje podporují tvorbu žluči a urychlují zažívací proces. Používá se
při léčení onemocnění žlučníku, žaludku a průdušek. Obsahuje vitamíny C a B.
Množství
:
 Doporučuje se jíst syrová. Doporučená dávka
je 1-2 kg
ročně.
SALÁT
Účinky
:
 Kyselina listová a vitamín B zlepšují
činnost mozku, paměť, koncentraci a spánek. Je tradičním prostředkem na
povzbuzení trávení a činnost jater. Má uklidňující účinky.
Množství
:
 Denně snězte 150g s rajčaty a bylinkami.
Když chceme získat co nejvíce živin, vybíráme salát který má víc větších,
zelených listů. Umyté, zabalené hlávky s roztrhanými listy rychle ztrácejí
vitamín C a kyselinu listovou. Salát ráda konzumují i malá domácí zvířata.
CHŘEST 

Účinky :
Výhonky jsou bohaté na vitamín C a mají mimořádně vysoký obsah vitamínu E,
který zlepšuje zrakovou ostrost a potlačují projevy stárnutí pokožky, problémy
se srdcem, zvyšují libido a účinně chrání buňky pred útoky volných radikálů.
Podzemní kořenová část vytahuje z půdy množství účinných látek, především
provitamín A. Je bohatý na vitamíny skupiny B a obsahuje velké množství
kyseliny listové. Mimo toho obsahuje hodně draslíku a zinku. Chřest patří k
nejlepším omlazovacím prostředkům v přírodě. Posiluje imunitní systém a chrání
před záněty. Aktivuje tvorbu hormonu štěstí a pomáhá při poruchách spánku. O
chřestu sa zároveň říká, že upravuje vysoký krevní tlak, podporuje činnost
srdce a ledvin. Pomáhá při uvolňování nervového napětí.
Množství
:
 Chřest je jako stvořený pro různé diety,
neboť obsahuje velmi málo kalorií (na 100g jen 18kalorií). Je též bohatý na
vlákniny, které mají blahodárný vliv na střeva. Když zkonzumujete 250g,
pokryjete celodenní potřebu vitamínu C. Chřestovou sezónu bychom měli využít na
chřestovou kúru. Aktivizuje metabolizmus celého organizmu. Už po týdnu (denně
zkonzumovat 200g chřestu) se budeme cítit svěží a vitální.
Jak
správně vařit chřest :
 nejprve odřežeme
dřevnatou spodní část a chřest oloupeme (postupujeme vždy od hlavičky dolů).
Aby nezčernal, namočíme ho do studené vody. Před vařením ho svážeme po 6-10
kusech a postavíme do hrnce s osolenou vodou hlávkami nahoru. Stačí když bude ve vodě jen do poloviny, křehké hlávky
se uvaří v páře. Vaříme 10 - 15 minut.
ŠPENÁT 


Účinky :
Betakaroten a vitamín E zachytávají volné radikály. Kalium snižuje krevní tlak
magnézium
působí proti svalovým křečím. Může ochránit před degenerací zraku. Je užitečným
zdrojem železa. Mimo toho obsahuje vitamíny C, B1 a B2, jód, vápník a kyselinu
šťavelovou, která váže vápník, takže při větší spotřebě je třeba dávat pozor,
aby se organizmus neochudil o tento minerál.
Množství
:
 200g pokrývá polovinu denní potřeby kalia.
Mražený špenát si uchovává více živin než zvadlý čerstvý. Konzervovaný špenát
si udržuje podstatné množství živin mimo kyseliny listové. Lidé postižení dnou,
nebo ti co mají ledvinové kameny, by se měli špenátu vyhýbat pro jeho vysoký
obsah oxalátů.
Jak
správně vařit špenát :
 dobře umyté,
očištěné lístky dáme do hrnce, který uzavřeme pokličkou, a na mírném ohni
minutu-dvě spaříme. Není třeba ho podlévat vodou, stačí mu vlhkost, která se
uvolní z lístků. Uvařené listy pokrájíme nahrubo. Dáme na pánev s na tukem
smaženou cibulkou, solí, pepřem a kmínem, dusíme pod pokličkou do vydušení
větší části vody a dle potřeby přidáme česnek, nebo rozklepnuté
vejce..Dochutíme muškátovým květem..
ZÁZVOR

Účinky :
Je klasickým léčebným prostředkem při rýmě, chřípce a kašli. Osvěžující čaj
připravený z čerstvého kořene pomáhá vylučovat hleny a posiluje žaludek. Horký
zázvorový čaj pomáhá při zimnici, obklady prinášejí úlevu při zánětu nosních
dutin, při zánětu průdušek a při jiných plicních těžkostech.
Množství
:
 Vatový tampón namočený v zázvorovém odvaru
přináší úlevu při bolestech ucha. Přiložený na pokožku zvyšuje prokrvení, a tak
zmírňuje bolesti způsobené chřipkou.
 
CELER 

Účinky
:
 Je to nejen známá zelenina, ale i důležitá
léčivá rostlina. Používají se všechny části včetně semen. Nať je bohatá na
vitamíny a minerály. Je vhodná jako potravinový doplněk pro nemocné cukrovkou.
Éterické oleje a sedanolid mají povzbuzující účinek na zažívací orgány.
Betakaroten neutralizuje volné radikály. Kalium reguluje krevní tlak a krevní
oběh. Zbavuje pocitu stresu. Díky bohatému obsahu draslíku uklidňuje nervy a
zlepšuje subjektivní stav. Naťový je lepší než kořenový. Je vynikající složkou
redukční diety.
Množství
:
 150g pokrývá 1/4 denní potřeby kalia.
Najlepší je ho jíst syrový, např. strouhaný v salátech. Celerové listy se dají
dobře sušit a dlouho si uchovávají svou vůni.
 
BRAMBORY
Účinky :
Jsou bohatým zdrojem vitamínu C a B a obohacují tělo draslíkem, magnéziem,
fosforem a železem. Vyrovnají se dietním potravinám i počtem kalorií. Nejvíc se
v lidové medicíně využívá šťáva ze syrových brambor tradičně na trávicí
těžkosti, gastritidy, poruchy jater a žlučové kameny. Syrová bramborová šťáva
utišuje záněty a podporuje hojení kožních infekcí a poranění. Plátky syrové
brambory jsou vynikajícím obkladem na opary a omrzliny, a když ho dáme na
spánky, pomůže na bolesti hlavy a migrénu.
Množství
:
 100g brambor = 70 kalorií. Pokud se brambory
vaří (v páře nejlépe) nebo pečou ve slupce, zachovávají si mnoho ze své
výživové hodnoty a jsou i lehce stravitené.
 
ŘEŘICHA 

Účinky
:
 Je bohatá na železo, vitamín C a měď. Pomáhá
při chudokrevnosti, odstraňuje pocit únavy. Výborně pročišťuje krev a zbavuje
tělo toxinů. Stimuluje činnost jater, pankreasu a žlučníku. Žvýkání syrové
řeřichy posiluje dásně a pomáhá zamezovat jejich krvácení. Při vnějším použití
vhodně působí na nečistou pleť a hnisavé vřídky.
Množství
:
 Podle lidových léčitelů by však denní dávka
řeřichy pro dospělou osobu neměla překročit jednu polévkovou lžíci.
ANANAS 

Účinky :

vysoký obsah enzymů, hlavně bromelinu. Tyto enzymy pomáhají při uzdravování,
zmírňují rozličné záněty a zlepšují trávení. Urychlují spalování tuků a
zabraňují tvorbě tukového tkaniva. Odvodňuje organizmus a zmírňuje otoky.
Pomáhá při střevních poruchách a průjmu. Odstraňuje stařecké skvrny. Zvyšuje
hladinu bílkovin v celém organizmu. Mimo vitamínu B12 a E poskytuje i ostatní
vitamíny, minerální a stopové látky.
Množství:včase diety konzumovat půl ananasu denně, jeden plátek před každým jídlem. Častá
konzumace čerstvého ananasu má blahodárné účinky. Čerstvě vytlačená šťáva se
používá při horečkách a při mořské nemoci. V zemích karibské oblasti, odkud
pochází ho považují za afrodiziakum.
BANÁN 

Účinky
Díky
obsahu tryptofanu je vynikajícím antidepresivem, který má pozitivní vliv na
náladu. Ideální pro lidi, kteří potřebují vytrvalost, sílu a soustředění. Mají vysoký obsah magnézia
(36mg/100g) a draslíku (382mg/100g). Jeden-dva banány zlepší náladu a pomáhají
usnout.
Množství
:
 Jezte libovolné množství.
TŘEŠNĚ 

Účinky : Obsahují
vitamín C a draslík. Ten pomáhá udržovat zdravou pokožku a pravidelný rytmus
srdce. Působí preventivně proti dně, odvádějí z těla toxické látky a čistí
ledviny. Mají močopudné účinky a pomáhají pročistit organizmus. Nachází se v nich
kyselina křemičitá, která blahodárně působí na zpevnění vaziv. Mimo toho
obsahují i fosfor, který uklidňuje nervovou soustavu. Třešňové listy se
přidávají i do čajových směsí pro jejich močopudné účinky. Koupel v odvaru
zmírňuje bolesti kloubů při revmatizmu.
Množství
:
 Jezte libovolné množství. Třešně se stopkou
vydrží déle.
RYBÍZ 

Účinky :
Obsažené flavonidy působí proti arterioskleróze, nachlazení a při problémech se
střevy. Napomáhají sekreci různých štáv. Jsou bohaté na betakaroten, biotin,
vitamín C a E. Zabraňují infekci močových cest. Přinášejí úlevu při zánětech.
Výborný zdroj draslíku.
Množství
:
 Jezte libovolné množství, především syrového
rybízu. Džusy z černého rybízu často obsahují jen málo ovoce. Proto si řádně
přečtěte obal.
 
GRAPEFRIUT 

Účinky:
Obsahuje vitamín C. Růžový je na něj bohatší
než bílý. Mimoto obsahuje betakaroten, jenž se v organizmu mění na vitamín A,
který napomáhá zachovat si mládí a chrání nás před infekcemi.
Množství
:
 Růžový grapefruit denně pokryje denní dávku
vitamínu C.
HROZNY

Účinky :
Všechny sorty hroznů patří k nejzdravějším druhům ovoce vůbec. Hrozny obsahují
kyselinu listovou, barviva, minerální látky a stopové prvky. Z minerálních
látek má nejvíce draslíku, který pomáhá organizmu nejen při odstraňování
odpadních látek, řízení srdečního rytmu, ale pomáhá i jasnému myšlení. Vlákniny, které jsou ve slupkách
hroznů, podporují činnost střev. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny
skupiny B. Regeneruje vrchní část pokožky, zmírňuje stavy při žlučových a
ledvinových kamenech. Dodává množství antioxidantů. Šťáva se používá při léčbě
chorob, které vznikají hromaděním toxinů v těle. Působí močopudně a žlučopudně,
mírně prohání. Protože mají hrozny močopudný účinek, pomáhají z těla vyplavovat
škodlivé látky. Snižují kyselost žaludečních štáv. Výhodou hlavně pro podzimní
dny, kdy mnozí z nás pociťují nostalgii za létem a těžko se vyrovnávají se
změnami počasí, je, že hrozny zmírňují únavu a deprese. Pro svou výživovou
hodnotu jsou doslova energetickou bombou.
Množství
:
 Hrozny můžeme v syrovém stavu použít při
výrobě salátů, na zpestření studených mís či jednohubek, hlavně sýrových.
Kombinace rokfóru a bobule hroznů je opravdu vynikající. Základním pravidlem je
mít kvalitní hrozny, čerstvé, ve střední velikosti, s pevnou slupkou a se
šťavnatou a masitou dužinou. Z kvalitního základu je potom i kvalitní produkt.
HRUŠKA 

Účinky
:
 Obsahuj mimo vitamínů hlavně vápník, fosfor
a lehce stravitené
 cukry. Mají antibakteriální, močopudný a
posilující účinek, hlavně v
 kombinaci s ovesnými vločkami. Plody nebo
šťáva se používají v
 lidovém léčitelství při obezitě, močových
kamenech, vysokém krevním tlaku.
Vařené a pečené se používají proti kašli a
na záduchu, odvar ze sušených 
hrušek proti průjmům. Hrušky pročišťují
střeva, odstraňují zácpu a jiné 
poruchy trávení. Některé odrůdy obsahují v
dužině drobná zrníčka, která
 lidem s citlivými střevy a poruchami
žlučníku, pokud se jedí syrová,
 způsobují těžkosti. Plané hrušky mají
léčivější účinky, než hrušky
 ušlechtilé.
Množství
:
 Když občas sníme hrušku, pozitivně si tím stimulujeme lepší náladu.
JABLKO 

Účinky :
Jablka téměř neobsahují bílkoviny, mají však vysoký obsah vody, málo sacharidů a
ve slupce nepatrné množství vody. Mimořádně jsou bohatá na vitamíny a stopové
prvky. 
Jablkamají vysoký obsah
draslíku. Jablko obsahuje až 30% vlákniny. Regenerují a očišťují organizmus,
snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Jsou účinná při bolestech hlavy a závratích. Pomáhají
proti průjmu i zácpě. Proti průjmu pomáhajú sladká jablka, při zácpě zase
kyselá, která povzbuzují činnost střev. Jsou osvědčeným prostředkem při
těžkostech s klouby. Podporují odolnost proti chorobám. Jablka působí jako
vynikající omlazovací kúra. Ze slupky a dužiny, které chrání jaderník, se v
lidském organizmu uvolňují látky s léčivým i preventivním účinkem. Odvar z
jabloňových květů má uklidňující účinky a zmírňuje záchvaty kašle. Při chřipce
a kašli se osvědčilo pití šťávy z jablek. Jemně nastrouhané jablko i se slupkou
konzumované večer váže ve střevech toxické látky.
Množství
:
 Víceré výzkumy potvrdily, že konzumace
jednoho jablka ráno a večer výborně regeneruje a očišťuje organizmus.
JAHODY 

Účinky: Obsahují mangan, který účinkuje jako
afrodiziakum. Také urychľují látkovou výměnu a dodávají vitamíny E a C, které
vážou volné radikály. Jsou tradičním diuretikem a přinášejí úlevu při
revmatizmu a dně.
Množství
:
 Stačí jíst 20dkg denně v době sezóny, dají
se již koupit i mimo ni..
 
MERUŇKY 

Účinky :
Obsahují kyselinu listovou, pantotenovou a betakaroten, které brzdí procesy
stárnutí a ulehčují regeneraci buněk. Zlepšují náladu a odstraňují únavu a
poruchy 
soustředění.
Podporují imunitní systém buněk a chrání je před vlivem volných radikálů.
Urychlují tvorbu buněk. Pomáhají regulovat krevní tlak. Mají vysoký obsah
rozpustné vlákniny. Jsou výborným zdrojem železa. Mají příznivý vliv na
sliznici plic silných kuřáků.
Množství
:
 Čerstvé, nebo sušené meruňky jezte
libovolně. Pecky ale ne! Už tři plody obsahují karoteny v množství poloviční
denní potřeby dospělého člověka. Hrst sušených meruněk nahradí dospělému okolo
20% denního příjmu draslíku, ženám více než 10% železa a mužům téměř 20%. 
Upozornění : Meruňkové pecky obsahují hořký
amygdalin a jsou jedovaté. Ani těhotné ženy by pro vysokýobsah
mědi neměly konzumovat mnoho meruněk. U některých náchylných lidí mohou meruňky
vyvolat průjem a při nadměrné konzumaci i celkovou slabost.
OŘECHY 

Účinky : Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem draslíku, magnezia, zinku, mědi,
selenu a kyseliny folové. Uklidňují a mají pozitivní vliv na mozek. Loupané
ztrácejí mnoho výživných vlastností.
POMERANČE 

Účinky :
Vitamíny a selen posilují obranyschopnost organizmu. Kalium a magnezium
organizmus pročišťují. Jsou zdrojem vitamínu C. Mají protirakovinové účinky.
Snižují hladinu cholesterolu v krvi a posilují krevní vlásečnice.
Množství
:
 Pomeranče v jakémkoli množství podporují
odolnost proti chorobám. Výzkumem se zjistilo, že lidem kteří jedli denně 100g
citrusového ovoce se snížilo riziko rakoviny. Čerstvě vytlačená šťáva má vysoký
obsah vitamínu C, draslíku a kyseliny listové.
ŠVESTKY 

Účinky
:
 Ideální spojení vápníku a fosforu působí
blahodárně na posílení kostí a pomáhá trávení.
Sušené
švestky jsou známy svým laxativním účinkem a poskytují užitečné množství
vlákniny a železa.
 

Převratná studie:

Okurky jsou zázračný lék! Pomůžou proti cukrovce i kocovině


Salátové okurky nejen dobře chutnají, ale mají i skvělé účinky na naše tělo. Kromě toho mají i praktické využití. Co všechno tenhle zelený zázrak dokáže?

Není žádnou novinkou, že ovoce a zelenina dokážou úplné zázraky a mají skvělý vliv na naše tělo. Do soupisu zázračných plodů patří jednoznačně salátová okurka. Rozhodně by vám neměla doma chybět. Jaké v sobě skrývá kouzlo a na co všechno se dá použít?

1. Na krásu: Okurka má podobné účinky jako aloe vera. S pletí dělá doslova zázraky. Pomáhá ji regenerovat, hydratovat, vyživovat, zklidňuje ji, omlazuje a vyhlazuje drobné vrásky kolem očí. Obsah křemíků a dalších minerálních látek napomáhá hojení kůže a zpevnění nehtů. Vylisovaná okurková šťáva zabírá na ekzémy, lupénku, kopřivku nebo akné.

2. Na oteklé oči: Účinky okurky na oteklé oči jsou už dávno známé. Po probdělé noci stačí přiložit na pár minut na unavené či podrážděné oči plátky této zeleniny a za chvíli nikdo nepozná, že jste špatně spali.

3. Na hubnutí a proti celulitidě: Pokud jste se rozhodli, že už je teď ten správný čas na hubnoucí kúru do plavek, zařaďte do svého jídelníčku právě okurky. Obsahují 95% vody a umí skvěle zasytit. Pokud se zároveň chcete zbavit celulitidy, potírejte si problémové partie plátkem okurky. Kůže se vám zpevní.

4. Na svěží dech: Chystáte se na schůzku a nechcete protějšek odradit zápachem z úst? Dejte si do pusy na 30 vteřin plátek okurky. Látky v ní obsažené zničí nežádoucí bakterie, které zápach v ústech způsobují.

5. Proti cukrovce: Okurkou se můžete postavit i proti diabetu. Tato zelenina totiž obsahuje hormon, který tělo potřebuje k tomu, aby tvořilo inzulín. Navíc má okurka glykemický index 0, což je naprosto ideální.

6. Na vysoký tlak: Látky obsažené v okurkách, jako jsou fosfor, vápník, a draslík, pomáhají snižovat tlak. Pokud tedy trpíte vysokým tlakem, dopřávejte si pravidelně například okurkovou limonádu!

7. Proti rakovině: Jednou z nejzásadnějších předností okurky je, že pomáhá předcházet rakovině. Je vědecky dokázáno, že chrání prostatu, prsa, vaječníky, plíce i dělohu. Za tuto ochranu mohou vitamíny a protinádorové látky.

8. Proti plešatění: Okurkou můžete bojovat i proti plešatění. Látky obsažené v okurce zastavují vypadávání vlasů.

9. Na pročištění těla: Pokud se rozhodnete pro detoxikaci svého těla, okurka je tím správným nástrojem. Zbavuje organismus toxinů, ředí kyselinu močovou a čistí organismus při chřipce a nachlazení.

10. Na spáleniny: Neodhadnete-li v létě opalování a pobyt na sluníčku, sáhněte hned po okurce! Pomůže od spálenin i slunečního úpalu.

11. Na únavu: Patříte mezi ty, kterým v odpoledních hodinách dochází "šťáva" a musí si dát kafe, abyste zbytek dne vůbec přežili? Zkuste si dát salátovku! Cukry a vysoký obsah vitamínu B vás během chvilky nakopne a vydržíte být bdělí i několik dalších hodin.

12. Na zamlžené sklo: Pokud se chcete po horké koupeli podívat do zrcadla, zkuste ho před tím přetřít plátkem okurky. Zamezíte tak jeho mlžení a ještě budete mít v koupelně svěží vůni. Okurkou se dají skvěle vyleštit i vodovodní baterie.

13. Proti kocovině: Jestli chcete předejít po bujaré noci bolesti hlavy, dejte si před spaním kousek salátovky. Obsažený cukr a vitamín B doplňuje tělu živiny. Udrží tělo v rovnováze a předejdete tak nepříjemné kocovině.

14. Na boty: Potřebujete si vyleštit boty a nemáte doma zrovna krém? Vezměte slupky od okurky a boty jimi přetřete. Během chvilky vám látky obsažené v okurkách zajistí vysoký lesk. Tato metoda leštění navíc ještě odpuzuje vodu.

15. Na vrzající dveře: Nemáte po ruce přípravky, které zabrání nepříjemnému vrzání pantů? Potřete je okurkou a vrzání bude hned pryč!