Saláty
Babiččin okurkový salát
Ingredience
1ks cibule
1ks salátové okurky
3 lžíce ocetu
3 lžíce krupice
sůl
500ml vody
mletý černý pepř
Postup
Cukr a ocet dobře rozmícháme v uvedeném množství vody. Podle chuti zálivku osolíme a opepříme.
Salátovou okurku nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Okurku s cibulí smícháme. Přelijeme připravenou zálivkou a necháme uležet nejlépe do druhého dne.
Babiččin okurkový salát podáváme vychlazený. Babiččin okurkový salát nejlépe chutná ke kuřecímu masu, nebo k řízkům s vařeným bramborem.
Jablkový salát s jogurtem
Ingredience
5 jablek
250 ml jogurtu
1 lžička medu
citronová šťáva
brusinkový kompot ( nebo kompot z jiného drobného ovoce )
Postup
Jablka zbavíme jaderníky a nakrájíme na plátky. Rozložíme je na talíř
Med rozšleháme s jogurtem a citrónovou šťavou a prelejeme jablká.
Ozdobíme kompótovaným ovocím.
Mrkvový salát s citronovou šťávou
Ingredience
1ks jablka
cukr
citronová šťáva(z citronu nejlépe)
4ks mrkve
Postup
Jablko spolu s mrkví oloupeme. Oboje nastrouháme a smícháme.
Citronovou šťávu osladíme a zálivku vmícháme do salátu.
Mrkvový salát s citronovou šťávou ihned podáváme
Salát z hlávkového zelí
Ingredience
- 2 kg hlávkového zelí
- 100 g kapie
- 100 g oleje
- 4-5 feferonek
- sůl
- 100 g cukru
- ocet
- cibule
- 100 g sterilovaných žampionů
Postup
Zelí nakrájíme na čtverečky, povaříme do poloměkka a ve studené vodě vychladíme. Kápii a cibuli nakrájíme na proužky, přidáme plátky žampionů, nálev z kapií, jemně sekané feferonky, dosolíme, dochutíme octem, cukrem a zalijeme olejem.
Salát lehce promícháme a necháme 4-6 hodin odležet. Houby podle potřeby přesekáme. Místo cibule můžeme použít pórek.
Neobvyklá rajčata
Ingredience
- 8 středních rajčat
- 100 g lučiny nebo žervé
- 1 střední cibule
- 150 g 30% eidamu
- 2 vejce (kdo má zvýšenou hladinu cholesterolu, vynechá nebo nahradí 4 křepelčími vajíčky)
- sůl
- drcený pepř.
Postup
Rajčata rozkrájíme na osminky, eidam a vařená vajíčka nastrouháme na nudličky. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a ta ještě přepůlíme.
Nakrájené dílky rajčat smícháme s lučinou (žervé), přidáme nastrouhaná vajíčka se sýrem a nakrájenou cibuli. Podle chuti osolíme a opepříme.
Příloha - černý chléb. Uvedenou směsku můžeme použít i jako pomazánku na chlebíčky, ozdobíme sekanou petrželkou.
Celerová remuláda
Ingredience
- 1 středně velký celer
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce octa, nejlépe vinného
- pepř
- sůl
- na špičku nože cukr
- 2 lžíce hořčice
Postup
Syrový celer oloupeme a nakrájíme na nudličky tenké jako sirky. Přidáme hořčici, olej, ocet, pepř, sůl a cukr. Všechno dobře promícháme a celerová remuláda je hotová.
P.S. Doporučuji celer nakrájet, nestrouhat, chuť je pak docela jiná. Remuládu připravuji den předem, celer změkne.
Květákový salát
Ingredience
- Menší květák
- 1 střední sladkokyselá okurka
- jedna střední cibule
- hrstička pažitky
- půl lžičky soli
- šťáva z půlky citronu
- lžíce majonézy (jogurtu
Postup
Květák rozdělíme na růžičky, necháme chvílí odmočit a spaříme horkou vodou. Na struhadle s většími otvory nastrouháme nejdříve květák, pak okurku. Cibuli nakrájíme na kostičky, vše spolu promícháme, přidáme pažitku, sůl a citronovou šťávu. Ochutíme majonézou - jogurtem a znovu řádně promícháme.
Je to moc dobré a výborná letní večeře.
Pravý salát Coleslaw
Ingredience
½ hlávky zelí
- jednu mrkev
- nadrobno nakrájená 1 malá cibule
- 2 řapíky celeru
- 4 lžíce majonézy
- šťáva z ½ citronu
- sůl a pepř
Postup
Najemno nakrouhejte ½ hlávky zelí a jednu mrkev. Přidejte nadrobno nakrájenou 1 malou cibuli a 2 řapíky celeru. Smíchejte se 4 lžícemi majonézy, šťávou z ½ citronu a podle chuti osolte a opepřete.
Bramborový salát
Ingredience
- 300 g salátových brambor, uvařených ve slupce a oloupaných
- 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- asi 750 ml silného masového nebo zeleninového vývaru (možno vynechat)
- 3 znojemské okurky, nakrájené nadrobno + trocha láku
- 80 g šunky od kosti, nakrájené na kostičky
- 50 g zeleného hrášku (sterilovaného nebo rozmrzlého mraženého)
- 6 křepelčích vajíček
- 2 šalotky, nadrobno nakrájené
- 100 g majonézy
- dijonská hořčice
- sůl a bílý pepř
Postup
1. Kořenovou zeleninu uvařte v silném vývaru nebo ve vodě doměkka. Křepelčí vajíčka uvařte natvrdo; trvá to asi 3 minuty. Zeleninu slijte a nechte vychladnout.
2. Uvařenou zeleninu a brambory nakrájejte na kostičky a přesuňte do velké mísy. Přihoďte okurky, kostičky šunky, hrášek a šalotku. Na závěr přidejte rozpůlená nebo rozčtvrcená křepelčí vajíčka.
3. Základ salátu ochuťte majonézou, hořčicí, solí, pepřem a lákem z okurek. Nechte v chladu aspoň hodinu odležet a pak podávejte.