Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Dort č. 14_Pro ženy_Čokolínová silueta a SmartFlex motýli

 

016_a.jpgToužila jsem vytvořit dort se závojem motýlů. Motiv i s motýlky je velice efektní a časově oproti modelování nenáročný. Tak jsem naplnila svoji touhu motýlího dortu. 

 

Přestože jsem neměla v úmyslu tvořit rubriku receptů, asi ji nakonec udělám, protože to k dortování patří. Stále hledám recepty, které budou chutné. Již mám své dva oblíbené, ale změna je třeba. Kdo by to pořád dokola jedl, že?

 

Zvolená kombinace - kokosový korpus a čokoládový krém s Mascarpone. Recept na kokosový korpus byl na dávku ze dvou vajec, bylo jasné, že dortová forma o průměru 20 cm bude asi velká. V receptu byl celý prášek do pečiva, no na 160 g mouky se mi zdálo až přespříliš a dala jsem jen ½ a i tak byl v korpusu lehce cítit.  Korpus vyběhl jen trošku, spíš střed, který jsem seřízla, vydlabala a udělala punčovinu na dorovnání vršku korpusu. Korpus se při krájení na okrajích lámal a celkově se mi zdál drobivý. Takové nemilé překvapení. Uvidíme, jak se bude chovat při rozkrajování po uložení v chladu.

 

Protože jsem potahovala Čokolínou, nemusela jsem se bát použít čokoládový krém ze šlehačky a tvarohu. Na tomto krému se mi jednotlivé pláty dortu trochu rozjížděly, krém po stranách vytékal.  Nepracovalo se s tím tak dobře, jako u mých osvědčených receptů (na krémy a korpusy), ale nakonec jsem to dotáhla do nějakého přijatelného vzhledu.

 

Než dort alespoň trochu zatuhl, vykrojila jsem si siluetu ženského profilu - tváře. Použila jsem černou Čokolínu. Motiv jsem vykrojila až na podruhé. Na poprvé, jak jsem se opírala prsty o hmotu, mi na ní zůstaly nepříjemné otisky prstů. Při druhém pokusu jsem si dala pozor.

 

Na potažení jsem zvolila bílou Čokolínu, která není úplně bílá, má takový lehoulinký nádech do smetanova.  Rozválet tuto hmotu byl trochu oříšek, když jsem ji nechtěla brát do rukou a příliš zahřát. Obávala jsem se, že se pak bude lepit. Tak jsem na ni válečkem různě naléhala, až se nakonec podařilo placku vyválet. Musíte ji mít hned zpočátku podsypanou škrobem (pozor, ne moučkovým cukrem!) a pořád kontrolovat, zda není zespodu přilepená k podložce. S tím žádná potíž nebyla, ani s přenesením na dort (byl to malý dortík). Ještě se mi placku podařilo otočit a nanesla jsem ji rubovou stranou navrch. Byla zde totiž nějaká hezčí, rovnější. Okamžik, kdy jsem se cítila v úzkých, nastal při pokusu přitlačit hmotu na dort tak, jak jsem zvyklá pracovat s jinými hmotami. Zde bylo evidentní, že by se hmota mohla polámat.  Vůbec jsem nepoužila žehličky, ale jen ruce a opravdu jen velmi opatrně se snažila o přitlačení hmoty na stěny dortů. No nakonec se mi to podařilo a v jednom místě mi zůstal fald. Sice bylo jasné, že jej zakryji perličkami, ale moc se mi tam nelíbil. 

 

 002_a.jpg

 

Na motýlky jsem použila zbytky SmartFlex Velvetu.  Obarvenou hmotu nechávám v lednici, nicméně po nějaké době ji vyhazuji, proto bylo třeba ji zase kus zpracovat, než aby přišla do koše.  Na závěr jsem použila šelak a opět se nevyhnula nepříjemným žlutým flekům na ploše dortu. Napříště musím zkusit tu vodku, nebo něco jiného nebo také nic. I když to na fotkách není moc vidět, v reálu je to nepříjemná vada na vzhledu.

 

A jak dopadla ochutnávka? Skvěle! Všem náramně chutnalo. Jak vnitřek, tak potah. Korpus je drobivější, ale na chuti mu to neubírá. Je to taková kokoska, no. Do krému jsem dala místo mascarpone tvaroh. Neměla jsem mascarpone. A příště zkusím dát méně másla. A ještě udělám jednu věc - promažu dort marmeládou. Měla jsem obavy, že se to k sobě nebude chuťově hodit, ale po ochutnávce se domnívám, že bude.

 

017_a.jpg

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář