Jdi na obsah Jdi na menu
 


Luštěninová pomazánka

27. 2. 2016
  • uvařené luštěniny (dají se použít i z konzervy, mně se ale zdá, že to není ono)
  • umeocet
  • tamari
  • koření, bylinky, česnek, cibulka, křen - vyberte si to, na co máte chuť
  • panenský olivový olej (může být i jiný panenský napři. řepkový, pozor na aromatické panenské oleje - sezamový, dýňový, slunečnicový - ten bych tam asi nedávala)

Množství ingrediencí neuvádím, protože ji dělám zásadně od oka. Po uvaření luštěniny sleji vodu, ale nevylévám ji. Používám ji při mixování (stačí ponorný mixér), aby směs nebyla moc hustá, ale zase ne moc řídká. 

Ochutím tamari (tj. zdravá alternativa sojové omáčky, liší se způsobem výroby - vzniká při výrobě misa) a umeoctem, ale s citem. Ten je slaný a také kyselý, mně navíc krásně voní (není to klasický ocet, protože místo kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou), ale každému nemusí chutnat.

Přileju panenský olivový olej a bylinky podle nálady a také podle toho, co máme zrovna v květináči.