Jdi na obsah Jdi na menu

Základní informace

13. 3. 2016

Taneční sport pochází ze společenského tance a má dvě nejzákladnější kategorie. A to jsou standardní a latinskoamerické tance. V této rubrice se budeme věnovat samotnému standardnímu tanci. Níže se dozvíte například jaké tance sem patří, oblečení a spoustu informacích spjatých s tímto odvětvím. 

Standard je nejvíce charakteristický pro svoje uzavřené párové držení. Toto držení si můžete prohlédnout na následujícím obrázku:

1fc754a390e4dbf2387db501ec665102.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak už z obrázků vyplývá, pánové mívají oblečené taneční fraky a dámy nosí krásné dlouhé šaty, které má každá ojedinělé. Jediným rozdílem který pánové mají je ten, že ve třídách D a C tančí pánové s bílou košilí na které mají vestičku. Od třídy B a výše je povinný taneční frak. Vysvětlení tanečních tříd naleznete v rubrice Taneční sport a nebo Soutěže. 

Standardní tance  - rozdělení:

Mezi základních pět tanců které se tančí na soutěžích patří tyto - Waltz, Tango, Valčík, Slowfox a Quickstep. A teď si každý samotný tanec rozebereme. 

Waltz

Waltz je tanec v 3/4 taktu. Vznikl na počátku 20. století v Anglii. Tempo toho tance je zhruba kolem 29 taktů za minutu. Důraz se klade na dobu RAZ ( RAZ, dva, tři). Tímto tance se začíná ve všech tanečních ať už pro střední školy či dospělé. Bere se jako nejzákladnější tanec, od kterého se vše odvíjí a dá se na něm spousta věcí naučit, které se dají použít i v jiných tancích standardu. 

Ukázka

 

Držení - je standardní a vypadá přesně tak jako můžete vidět výše na obrázku. Partner se drží svojí pravou rukou v oblasti partnerčiny lopatky a svojí levou rukou se drží s partnerčinou pravou rukou. Partnerka to má obdobné, ale s tím rozdílem, že její levá ruka volně leží na partnerově pravé paži a prsty objímá jeho deltový sval.

Základní figury

Pokud máte zájem si přečíst základní figury od Waltzu až po latinský Jive, zde je odkaz http://www.csts.cz/cs/Legislativa/Soubor/12 Zde si můžete přečíst veškeré figury.

Základní figury se používají pro tzv. Basic, což znamená v překladu základ. Tyto základní figury tančí třídy E (dříve znemé jako Hobby) a následně třídy D a C. Od třídy B a výše se mohou tančit tzv. neomezené figury. Toto omezení je z jediného pádného důvodu. Maldí tanečníci a začátečníci mají předepsané figury, které jsou schopni zvládnout a učí se na nich základní principy a charaktery tanců. Až se protancují k třídě B, mohou začít tančit zajímavější (pro diváka ale i tanečníky) figury, které už jsou schopni zvládnout. Toto platí jak u standardu a tak i u latiny.

Představíme si další tance. Tím dalším tancem bude Tango.

Tango 

Tango je tanec pocházející z Uruguaye a Argentiny. Následně se rozšířil do ostatních zemí světa, kde vznikly jeho další styly, včetně toho, který známe ve sportovním tanci. Figury si opět můžete přečíst v katalogu figur v odkazu výše. 

Ukázka

Držení - Pravá ruka partnera obepíná více tělo dámy než u Waltzu. Spojené ruce jsou blíže k hlavám, dáma umístí levou ruku na záda partnera těsně pod jeho pravé rameno. 

 

Valčík 

Valčík patří k tanců velmi známým a každý si ho aspoň někdy na nějakém tom plese nebo akci zatančí. Je to kolový tanec ve 3/4 taktu a důraz se klade na první dobu. Tempo je něco kolem 60 taktů za minutu. Pochází od naších jižních sousedů a to z Rakouska přesněji z Vídně. Valčík nemá moc základních figur, tak jak tomu je u jiných tanců. Mezi ně patří:

  • Otáčka vpravo - Natural Turn
  • Otáčka vlevo - Reverse Turn
  • Uzavřené změny vpřed - Closed Forward Changes
  • Uzavřené změny vzad - Closed Backward Changes
  • Valčík na místě vpravo - Natural Fleckerl
  • Valčík na místě vlevo - Reverse Fleckerl
  • Protizarážka - Contra Check

 

Ukázka

 

 

Slowfox

Slowfox je velmi elegantní tanec, který pochází z Velké Británie. Tančí se na čtyři doby s důrazem na 1 a 3 dobu. Rychlost je zhruba 28 - 30 taktů za minutu. Když se na něj díváte, tak nevypadá složitě ani těžce, ale opak je pravdou. Jedná o nejtěžší tanec ze standardu. Proto je až od vyšší třídy a to od třídy C. 

Ukázka

 

Quickstep

Quickstep je jedním ze standardních tanců. Historii quickstepu můžeme sledovat již od roku 1924. Quickstep je ve čtyřčtvrťovém taktu, v tempu 50-52 taktů za minutu. Základním pohybem jsou tzv. čtvrtotáčky, tančené v uzavřeném, těsném držení pro standardní tance. 

Ukázka