Bylinkové bagety
Ingredience:
- 150 gramů pečiva (rohlíky, bagety)
- 70 gramů másla
- 30 gramů bylinkové směsi
- 6 gramů mořské soli
- 10 gramů česneku
Postup přípravy:
Máslo nakrájíme na tenčí plátky a necháme ho v pokojové teplotě změknout. Směs bylinek nejprve nakrájíme a poté nasekáme na jemnou směs. Česnek prolisujeme nebo též jemně nasekáme. Ideální kombinace bylinek do směsi jsou tři díly petrželové nati, jeden díl tymiánu, jeden díl rozmarýnu, maličko libečku či celerové nati.
Do třecí misky či hmoždíře vložíme bylinky, česnek, sůl a trošku másla a vše důkladně třeme několik minut. Poté přidáváme ostatní máslo.
Pečivo nakrájíme na tenké, stejnoměrné plátky. jestliže je pečivo velmi čerstvé necháme plátky krátce zaschnout a poté je z jedné strany potíráme tenkou vrstvou bylinkového másla a skládáme na plech vyložený pečicím papírem.
Troubu rozehřejeme na 180 - 190 stupňů a v ní pak během tří až pěti minut rozpečeme pečivo. Lze ho podávat jak čerstvé, tak i vychladlé, kdy oschne a příjemně křupe a voní bylinkami.