Jdi na obsah Jdi na menu

Máku jaro neprospěl

Letošní jaro nebylo pro porosty máku úplně příznivé. Vzcházející rostliny poškodil výrazný nálet krytonosce, větrná eroze i mrazy. Relativně často se proto mák přeséval.

Hovořil o tom ve středu na semináři Aktuální problémy makových polí na jaře 2016 v Červeném Újezdě Ing. Pavel Cihlář z České zemědělské univerzity.
O cenách máku hovořil Ing. Václav Lohr. Konstatoval, že v v únoru byla cena ještě slibná, ale pak následoval pokles na 40 Kč/kg a následně na 30 Kč/kg v polovině dubna. Důvodů je podle něj více. Klesla poptávka, oproti loňskému roku v průměru o 20-25 % a to u všech významných odběratelů. Dále působí tlak dovozu z ostatních zemí, kde se pěstuje především famaceutický mák, byť je jejich úroveň zhruba na stejné úrovni jako v minulém roce. Zprvu se také zdálo, že v roce 2016 se u nás bude mák pěstovat na vetší ploše než v minulém roce, kdy to bylo 32 650 ha. První odhady hovořily o osevu 40-45 000 ha máku, ale konečné číslo bude v důsledku problematického jara nižší.
Připomněl také, že se připravuje limit obsahu morfinu v makovém semeni na úrovni 10 mg/ha, který je tvrdší než současných 25 mg/kg. Pokusy s obsahem morfinu ve vzorcích máku, které proběhly, ukázaly, že by za současných okolností podmínku nesplnilo 30 % vzorků. V této věci je momentálně aktivní spolek Český modrý mák, což je národní zájmový spolek právnických a fyzických osob pěstujících, zpracovávajících a obchodujících s mákem. Ing. Jaroslav Mikoláš, jednatel společnosti LUPOFYT s. r. o., konstatoval, že se spojili s Agrární komorou ČR a byla založena komoditní rada pro mák. Mgr. Stanislava Koprdová se spolku Český modrý mák konstatovala, že se jim podařilo zařadit do programu Vize 2030, pracují také na chráněném zeměpisném označení Český mák a hovořila také o další činnosti spolku.
Polní část semináře byla věnována prohlídce pokusů s odrůdami, hnojivy, mořením či herbicidním ošetřením. Kromě jiného si účastníci mohli prohlédnout také pokus se setím máku spolu s Hydrogelem, který zjevně vykázal příznivý vliv na vzcházení plodiny.

 

zdroj: http://uroda.cz/maku-jaro-neprospelo/