Černé čaje
Čaje černé prochází procesem fermentace úplně. Mají proto nejvýraznější barvu, od zlaté přes červenou až k tmavě hnědé a často výrazné aroma. Jsou oblíbeny hlavně na západě, černý čaj, který se v Číně samozřejmě také vyrábí,jde především na export. Obsahuje okysličené i neokysličené (přírodní) polyfenoly. Okysličené vytvářejí chuť, barvu a aroma černého čaje, přírodní polyfenoly dodávají nápoji charakteristickou trpkost, ta stimuluje činnost slinných žláz a zahání žízeň.
Zpracování
I když se způsoby jeho výroby a také druhy výchozí suroviny liší región od regionu, zpracování černého čaje má vždy čtyři základní etapy: vadnutí, zavíjení, fermentaci a pražení, neboli sušení. Listy se po sklizni rychle zpracovávají, uchovávají se více než deset hodin na dobře větraném místě, kde ztrácejí vodu a určité množství tříslovin. V důsledku zavadnutí se listy stávají více pružné. Během jejich svinování dochází k promíchání složek. Čím těsněji jsou listy svinuty, tím je čaj silnější. Následně se listy rozkládají na zvláštních stolech, kde se během 2-3 hodin profukují teplým a velmi vlhkým vzduchem. Podporuje to fermentaci, při níž listy získávají hnědou barvu a obsah tříslovin se snižuje ještě více. Takto připravené listy se následně suší při teplotě 90 stupňů Celsia po dobu cca 20 minut. Během toho se čaj stává černý a obsah vody se snižuje na méně než 5%. Třídění listů podle velikosti probíhá prosíváním.
Příprava
Černý čaj je na přípravu jeden z nejjednodušších čajů. Černý čaj by se měl louhovat dvě až tři minuty, pokud chceme aby nás čaj povzbudil, pět minut pro působení na zažívání. Záleží na druhu a chuti čaje, které chcete docílit. Z jedné dávky čaje připravte pouze jeden nálev. Jinak by čaj ztratil svou výraznou chuť. U čínských čajů lze připravit více nálevů.
Účinky
Černý čaj při jeho výrobě prochází fermentací. V důsledku toho má černý čaj zvýšený obsah kofeinu oproti jiným čajům. Účinky jsou proto povzbudivé, a to i díky vitamínu B1. Černý čaj je proto vhodné pít při duševní práci a zátěži a plnohodnotně nahradí šálek kávy. Naopak je černý čaj oproti kávě vhodnější, neboť káva má silnější krátkodobější účinek, který může některým lidem spíše uškodit. Černý čaj také dodá lepší náladu a svojí lehkou trpkostí i srovná žaludeční problémy. Účinky černého čaje jsou antioxidační.
Nedávno také američtí vědci objevili další blahodárné účinky. U několika lidí vedlo pravidelné pití černého čaje ke snížení cholesterolu v krvi a tedy ke snížení pravděpodobnosti srdečních potíží. Černý čaj je dokonce vhodný pro diabetiky, neboť snižuje hladinu glukozy v krvi.