Jdi na obsah Jdi na menu

Jiné

Příspěvky

Rybí polévka s knedlíčky

300 g kapřího masa + ocas, hlava bez žaber a zbylé odřezky, 1 cibule, 150 kořenové zeleniny, špetka nového koření, špetka pepře, sůl, 1 vejce, zelená petrželka, strouhanka podle potřeby, 30 g másla, 30 g dětské krupičky, 150 g zeleniny...

 
21. 8. 2022 | | Rubrika: Jiné

Hanácká syrnica s puklou bramborou

4 brambory typu A, sůl, 20 g másla, ½ lžičky drceného kmínu, 250 g olomouckých tvarůžků, 1 l plnotučného mléka, ¼ svazku čerstvé pažitky...

 
26. 5. 2021 | | Rubrika: Jiné

Česneková s krupkami

1,25 l vody, 2 kostky zeleninového bujónu, 4 brambory, 40 g krupek, 5 stroužků česneku, kmín, majoránka, sůl, petrželka...

 
7. 5. 2021 | | Rubrika: Jiné

Asijská polévka s hlívou a zázvorem

75 ml sójové omáčky, 2 lžíce slunečnicového oleje, ½ lžičky mletého kmínu, ¼ lžičky mletého koriandru, 2cm kousek zázvoru, 2 stroužky česneku, 150 g hlívy ústřičné, 800 ml vody, svazek rýžových nudlí, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 mrkev, kousek pórku, sůl, 2 jarní cibulky, 4 lžičky bílého sezamu...

 
9. 3. 2021 | | Rubrika: Jiné

Ouška s houbovou náplní

Těsto: 300 g pšeničné mouky, špetka soli, 200 ml vroucí vody, 30 g másla

Houbová náplň: 40 g sušených hříbků, 1 šálek vody, 1 cibule, 2 lžíce másla nebo oleje, sůl a jemně mletý pepř...

 
4. 3. 2021 | | Rubrika: Jiné

Polévka ze sušených hub

70 g sušených hřibovitých hub, 1,5 l houbového nebo zeleninového vývaru, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 1 mrkev, 2 brambory, po lžičce tymiánu, saturjeky a majoránky, sůl, pepř, svazek petrželky, 250 ml smetany, k podávání opečený chléb...

 
27. 2. 2021 | | Rubrika: Jiné

Kroupová s žampiony a fazolemi

350 g krémových žampiónů, 250 g vařených bílých fazolí, 200 g ječných krup, 100 g cibule, 2 větvičky tymiánu, 1 stroužek česneku, 4 lžíce panenského olivového oleje, 4 kostičky zeleninového vývaru, sůl a černý pepř podle chuti...

 
18. 1. 2021 | | Rubrika: Jiné

Rybí polévka

Do hrnce se studenou vodou dáme vařit rybí hlavy, ploutve a kostru. Vaříme pomalu 1–2 hodiny a na posledních 15 minut přidáme jikry či mlíčí. Poté přecedíme a vývar dále redukujeme bez pokličky na plotně. Z koster a hlav obereme použitelné maso, přidáme jikry či mlíčí a zbytek vyhodíme...

 
25. 12. 2020 | | Rubrika: Jiné

Cullen skink

2 lžíce másla, 1 pór (bez tmavě zelené části), 400 g brambor, 250 g filetů z tresky (příp. z makrely), 1 bobkový list, 300 ml plnotučného mléka, 300 ml zeleninového vývaru, 1 lžíce čerstvě nasekané petrželky, sůl, pepř...

 
24. 10. 2020 | | Rubrika: Jiné

Falešná dršťková polévka z hlívy

250 g hlívy, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, asi 1,2 l vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička mletého nebo drceného kmínu, 1 vrchovatá lžíce sladké mleté papriky, špetka pálivé papriky, 1 lžíce sušené majoránky...

 
11. 4. 2020 | | Rubrika: Jiné

Kroupová polévka s brambory a houbami

80 g krup, 250 g hřibovitých hub čerstvých nebo zmražených, 2 menší brambory, 1 menší cibule, 1 l zeleninového vývaru, 2 polévkové lžíce panenského olivového oleje, sůl a pepř podle chuti...

 
16. 2. 2020 | | Rubrika: Jiné

Česnečka s tvarůžky

30 g másla, 2 cibule, 100 g brambor, 1 palice česneku, 2 lžičky sušené majoránky, 1 lžička mletého kmínu, sůl, pepř, 1 litr zeleninového vývaru, 167 g olomouckých tvarůžků...

 
2. 11. 2019 | | Rubrika: Jiné

Demikát

Rozmícháme brynzu s nadrobno nasekanou cibulí, mletým pepřem, drceným kmínem a sladkou mletou paprikou. Zalijeme horkou haluškovicí (voda zbylá po vaření bramborových halušek), dobře rozšleháme a necháme na mírném ohni krátce prohřát; nevaříme. V případě potřeby dosolíme. Na talířích přidáme kostky chleba osmaženého na sádle a ozdobíme pažitkou nebo petrželovou natí.

 
7. 10. 2019 | | Rubrika: Jiné

Slovenská vánoční zelňačka

3 pytlíky bílého kysaného zelí, 2 hrsti sušených jablek, 2 hrsti sušených švestek, 2 hrsti sušených hub, 4 kousky sušených hrušek nebo fíků, 4–6 paprikových klobás vcelku, 3 šlehačky...

 
4. 1. 2019 | | Rubrika: Jiné

Krémová houbová polévka

500 g směsi hub, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 brambor, 2 stroužky česneku, 1 snítka tymiánu, sůl, pepř, petržel, 100 ml smetany na vaření, 1 l vody, 2 kostky houbového bujónu...

 
27. 9. 2018 | | Rubrika: Jiné