Jdi na obsah Jdi na menu

Zeleninové

Příspěvky

Studená polévka z červené řepy

500 g červené řepy, 1 cibule, 1 l zeleninového vývaru, 1 špetka pepře, 2 špetky zázvoru, sůl, zakysaná smetana...

 

 
13. 8. 2022 | | Rubrika: Zeleninové

Chlodnik z řepy

Červenou řepu omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na půlky, vložíme do hrnce, zalijeme do poloviny vodou a zakrytou vaříme do měkka. Během vaření přidáme k řepě sůl, cukr a ocet. Necháme vystydnout. Mezitím oloupeme salátovou okurku a nakrájíme ji na kostičky. Nasekáme kopr. Vejce uvaříme nahniličko. Uvařenou řepu nastrouháme, přidáme okurky, kopr, jogurt, vývar z červené řepy, citronovou šťávu a případně granulovaný česnek. Dáme chladit. Studenou polévku podáváme se zakysanou smetanou a vařenými vejci, ozdobenou koprem.

Podle původního receptu

 

 
3. 8. 2022 | | Rubrika: Zeleninové

Krémová česnečka z kořenové zeleniny s krutony

300 g celeru, 300 g kořenové petržele, 1 středně velká cibule, 1 lžíce oleje, 3 lžíce másla, 7 stroužků česneku, 1 lžička soli, 1,2 I zeleninového vývaru, 250 ml 12% smetany, hrst plocholisté petrželky

K podávání: krutony z bílého pečiva, 1 lžíce bazalkového pesta, 1 lžíce olivového oleje...

 
29. 1. 2022 | | Rubrika: Zeleninové

Veganská dýňová polévka

2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička mleté kurkumy, 1 lžička mletého římského kmínu, ½ lžičky mletého zázvoru, špetka mletého pepře, půl menší dýně, 2 kostky zeleninového vývaru, ½ lžičky soli, ½ šálku ořechů (kešu nebo mandlí)...

 
9. 12. 2021 | | Rubrika: Zeleninové

Kapustová s fazolemi

1 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 2 lžičky nasekaného rozmarýnu, 1 l vody, 2 kostky zeleninového bujónu, 300 g brambor, sůl a mletý černý pepř, 240 g vařených bílých fazolí, 3 šálky hrubě nasekané kapusty (s odstraněnými tvrdými žebry)...

 
11. 11. 2021 | | Rubrika: Zeleninové

Studená kukuřičná polévka

550 g kukuřice z konzervy, 70 g jemné cibule, 200 g žluté papriky, ½ lžičky soli, špetka mleté kurkumy, špetka pepře, 2 lžíce olivového oleje, 700 ml zeleninového vývaru...

 
20. 6. 2021 | | Rubrika: Zeleninové

Hustá polévka ze zeleniny a fazolí

1 lžíce olivového oleje, 320 g brambor, 120 g mrkve, 60 g celerových řapíků, 3 stroužky česneku, ¾ lžičky sušeného oregana, ½ lžičky sušené majoránky, ¼ lžičky sušeného chili, 1 l zeleninového vývaru, 2 bobkové listy, 480 g vařených bílých fazolí, 60 ml smetany, velká hrst špenátu, petrželka a sůl podle chuti...

 
27. 3. 2021 | | Rubrika: Zeleninové

Podzimní rýžová polévka

1 šálek nevařené pevné rýže, 250 g žampionů, 4 stroužky česneku, 2 střední mrkve, 2 řapíky celeru, 400 g brambor, 1 malá cibule, 700 ml mléka, 2 hrsti listového špenátu, 3 kostky zeleninového bujónu, 1 lžíce olivovéno oleje, 3 bobkové listy, 1 lžička mleté papriky, sůl a mletý černý pepř...

 
13. 3. 2021 | | Rubrika: Zeleninové

Fenyklová polévka

Fenykl očistíme, nakrájíme na proužky a povaříme v zeleninovém vývaru. Přidáme závrtku ze zakysané smetany, hladké mouky a trochy vývaru a ještě povaříme.

 
22. 2. 2021 | | Rubrika: Zeleninové

Pikantní pekingská polévka

Po hrsti mrkve, jidášova ucha, bílého zelí nebo nakládaných bambusových výhonků, červené nebo žluté papriky a fazolek, 1 kostka zeleninového vývaru, 2 lžíce oleje, 1 l vody, 6 lžic sójové omáčky, 3 lžíce rýžového octa, 2 špetka (nebo podle chuti) chili, 1 lžíce cukru, špetka wej-su, 3 lžíce solamylu, sůl podle chuti, 1 vejce, zelená nať na ozdobu...

 
4. 2. 2021 | | Rubrika: Zeleninové

Krémová zeleninová polévka

3 lžíce panenského olivového oleje, 1 střední cibule, 2 stonky celeru, 2 velké mrkve, sůl a pepř na dochucení, 4 brambory, 1 lžička sušeného tymiánu, 2 stroužky česneku, 3 šálky zeleninového vývaru, 2 šálky zmrazeného hrášku, 2 šálky zmrazené kukuřice, 2 šálky mléka, čerstvá petrželka k podávání...

 
26. 1. 2021 | | Rubrika: Zeleninové

Severská zimní zeleninová polévka

1 lžíce panenského olivového oleje, ½ cibule, 1 menší pór (bez tmavě zelených listů), 1 stroužek česneku, 130 g ječných krup, 3 kostky zeleninového bujónu, několik větviček tymiánu, 1 bobkový list, 250 g celeru, 150 g pastináku, sůl a čerstvě mletý pepř, 200 g čerstvého špenátu, špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

 
12. 1. 2021 | | Rubrika: Zeleninové

Podzimní polévka z batátů

500 g batátů, 1 malá červená cibule, lístky z několika větviček čerstvého tymiánu, 2 lžíce olivového oleje, ¼ lžičky mletého muškátového oříšku, ¼ lžičky mleté ​​skořice, ¾–1 litry kuřecího nebo zeleninového vývaru, sůl a čerstvě mletý černý pepř...

 
23. 10. 2020 | | Rubrika: Zeleninové

Krémová polévka z pečeného květáku

1 květák, extra panenský olivový olej, sůl, pepř, 1 malá cibule, 2–3 stroužky česneku, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžička mletého římského kmínu, ½ lžičky mletého sumaku, ¼ lžičky mleté kurkumy, 3 šálky zeleninového vývaru, 1 kelímek smetany na vaření, limetková šťáva, hrst nakrájeného čerstvého kopru...

 
20. 2. 2020 | | Rubrika: Zeleninové

Krém z pečených batátů

600 g batátů, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 cibule, 2 chilli papričky + další na ozdobení, 2 lžičky kurkumy, 500 ml zeleninového vývaru, 1 konzerva kokosového mléka, 80 g mandlových lupínků opražených nasucho, sůl...

 
12. 12. 2019 | | Rubrika: Zeleninové