Jdi na obsah Jdi na menu

Socializace koní do společenského života

2. 5. 2016

 

Socializace koně (jeho společenská socializace mezi kamarády) není úplně jednoduchá. Vlastně vůbec není jednoduchá. Nevíme, zda to dokážete. Obzvláště sportovní koně mají problém se socializovat a jsou uzavření před společností (jsou zkrátka asociální). Takoví koně by mohli psychicky ve společnosti trpět, je třeba na ně jít zlehka. Nevhodná jsou obzvláště velká stáda. Pokud se však kůň úspěšně socializuje, dokáže vydržet ve stádu v pořádku bez psychické újmy.

Ideální počet koní v jedné skupině je však odhadován na zpravidla 4 až 8 koní – nejčastěji tedy 2 až 3 páry koní.

Musíme upozornit na fakt, že v létě dochází ke konfliktům mezi koňmi. Je tedy neustále nutné dohlížet na náladu koně (případně více koní). Je nutné si s koňmi povídat a udržovat s nimi vzájemné dobré vztahy – to je pro jeho socializaci dobré.

V případě konfliktů mezi koňmi může dojít k vyčlenění daného koně ze skupiny ostatních. Tento kůň by se stal silně asociálním. Je nutné v těchto případech postupovat v daných krocích, aby se kůň nezbláznil a nebyl agresivní.

Hodně štěstí při socializaci s koněm.

(Tento text je krytý autorskými právy)

Tohle se může stát, pokud se váš kůň zblázní. Jedná se o koně z jednoho skvělého seriálu, kde ovšem kůň byl naprosto v pořádku, alespoň do určité doby, která v něm vyvolala takto šílené chování.

attackontitan-small1_zpsee1f1b45.png