Jdi na obsah Jdi na menu
 

Pravidla

Házená se hraje na hřišti o rozměrech 20×40 metrů. Je rozdělené na dvě poloviny, z nichž v každé je vyznačené brankoviště, které je vzdálené od branky 6 metrů. V brankovišti se smí pohybovat pouze brankář, který hájí branku o rozměrech 2x3 metry. Každé družstvo se většinou skládá ze 14 hráčů, přičemž hry se v jednom okamžiku účastní pouze 7 hráčů (6 hráčů v poli a brankář). Cílem je dopravit míč do branky protivníka. Hraje se na dva poločasy po 30 minutách (u hráčů 12-14 let věku po 25 minutách a u hráčů 8-12 let věku po 20 minutách) oddělených desetiminutovou přestávkou.

Brankoviště má poloměr 6 m. Za hrubý faul na hranici brankoviště se nařizuje trestný hod ze vzdálenosti 7 m (tzv. sedmička). Běžný faul a jiné porušení pravidel je trestáno 9m hodem (tzv. devítka). Hráči se střídají ve hře libovolným způsobem. Za hrubý faul následuje varování žlutou kartou, při opakovaném hrubém faulu vyloučení na dvě minuty. Rozhodčí také může hráče vyloučit i bez předchozího varování. Po třetím vyloučení je hráč současně diskvalifikován do konce zápasu - červená karta.

Pravidla zahrnují i velikost hracího míče. Každá kategorie má určitou velikost.

  • Minižáci - Velikost č. 0
  • Mladší žáci - Velikost č. 1
  • Starší žáci - Velikost č. 2
  • Mladší dorost - Velikost č. 2
  • Starší dorost (ženy), dospělé kategorie (ženy) - Velikost č. 2 (obvod míče 54 až 56 centimetrů, hmotnost 325 až 400 gramů)
  • Starší dorost (muži), dospělé kategorie (muži) - Velikost č. 3 (obvod míče 56 až 60 centimetrů, hmotnost 425 až 475 gramů)
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář