Jdi na obsah Jdi na menu
 


Apple Cube

Apple Cube

 

Představujeme Power Mac G4 Cube: superpočítač zázračně vměstnaný do dvaceticentimetrové krychle zapuštěné do krystalicky průhledného pláště.

I když je méně než čtvrtinová oproti velikosti většiny jiných počítačů, G4 Cube vám poskytne daleko vyšší výkon. Se zabudovaným Velocity Enginem dosahuje G4 procesor rychlosti více než jedné miliardy operací za sekundu. Tím pokoří i to nejrychlejší Pentium III. A dá vám víc než pouhou hrubou sílu využitelnou obvyklým způsobem v aplikacích od DTP po počítačovou editaci videa a nebo od super realistických 3D her po sledování nejžhavějších filmových DVD novinek.

450MHz Power Mac G4 Cube je dodávána s předinstalovaným Mac OS 9, 64MB RAM, 1MB L2 cache, prostorným 20GB Ultra ATA/66 pevným diskem, DVD-ROM mechanikou s možností přehrávání DVD filmů a grafickou kartou ATI RAGE 128 Pro se16MB grafické paměti.

Procesor chladíme nově, bez použití ventilátoru, a tak se nám podařilo vyrobit jeden z nejtišších počítačů, jaký kdy byl postaven. G4 Cube běží zcela nehlučně, a tak vás nebude rušit při tak důležité činnosti jako je přemýšlení. A také vám naplno umožní vychutnat čistou audio kvalitu páru stereo reproduktorů firmy Harman Kardon s designem v klasickém Apple stylu. Tyto reproduktory vám zaručí velmi kvalitní zvuk při sledování filmů, poslechu hudby či hraní vzrušujících her.

 

G4 Cube je také prvním počítačem, který k vám přichází standardně vybaven Apple Pro Mouse, přesným nástrojem použitelným na každém povrchu. Optické čidlo zaznamená 1500krát za vteřinu polohu vaší myši. Je prostě supercitlivá. Vlastně celý její povrch je tlačítkem, je ergonomicky navržená, a tak si své prsty můžete položit tak, jak to pro vás bude nejpohodlnější. Od těch dob, co se z konstrukce myši podařilo odstranit kuličku, je pro vás připraven nástroj, který nebude přeskakovat, zadrhávat se a nebude potřebovat čistit. Podívejte se na reklamy.

 

Více kláves


Power Mac G4 Cube je dodávána se 108-tlačítkovou Apple Pro Keyboard vybavenou 15ti funkčními klávesami plné velikosti, všemi klávesami pro pohyb dokumentem, kursorovými klávesami ve tvaru obráceného T a v plné velikosti, klávesami pro ovládání audia a pro vysunutí DVD. Jste levák? Nevadí: klávesnice má USB výstup z obou stran, takže si můžete myš zapojit jak vpravo, tak i vlevo a stále vám zbyde volný vstup pro připojení vaší digitální kamery, Palmu nebo nějakého úplně jiného zařízení vybaveného USB rozhraním.

 

Méně je více


Z jiného konce, G4 Cube se díky dalšímu šikovnému nápadu může připojit k vašemu displeji zcela novým způsobem. Jmenuje se Apple Display Connector (ADC) a zredukuje změť kabelů na vašem stole. Spojuje totiž přívod elektrické energie, video a USB signálu do jediného tenkého kabelu.

Pomocí jediné zásuvky ADC budete schopni připojit svůj Power Mac G4 Cube podle libosti k jednomu ze tří displejů báječného designu. 17-palcový (16-palců aktivní plochy) Apple Studio Display vybavený obrazovkou typu Natural Flat Diamondtron, která snižuje odlesky a zobrazuje opravdu ostrý obraz. 15-palcový plochý panel Apple Studio Display vybavený obrazovkou z tekutých krystalů, vám zprostředkuje čistý digitální obraz vaší G4 Cube bez jakékoli degradace obrazu a bez chvění. A 22-palcový plně digitální Apple Cinema Display - největší dostupný LCD monitor vám poskytne více než dvě stránky pracovní plochy (nebo hrací plochy, podle toho, jak se to zrovna hodí) a udrží si své ostré barvy i z toho nejostřejšího úhlu.

Pravda, vypadá to, jako by Cube patřila do Muzea Moderních umění. Ale G4 Cube je opravdu čistokrevný superpočítač, jehož místo je ve skutečnosti na vašem stole.

 

Zvuk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reproduktory mají snímatelné ochranné krytky. Jestli vám po bytě pobíhá nějaký malý nezbeda - a nebo jestli sami býváte někdy trochu roztržití - bude asi lepší, když je necháte nasazeny. Ale když si budete chtít užít pořádný zvuk, bude lepší je sundat. Tak nejsnáze umožníte autorům klasické hudby, aby vás zázračně vtáhli na prosluněnou paseku nebo do strašidelného lesa plného lesních víl a skřítků - nebo je nechat, aby vám naservírovaly dunivě pulsující efekty toho nejtvrdšího heavymetalu.

 

Reproduktory Harman/Kardon reagují v rozsahu frekvencí od 80Hz do 20kHz a to, jak vám řekne každý audiofil, je u takhle malých reproduktorů více než obdivuhodné. Dosahují zhruba dvakrát vyšší úroveň "sound pressure" a zhruba dvojnásobný výstupní potenciál než jakýkoli jejich předchůdce dodávaný s počítači Apple. Jasně, stejně dobře můžeme rovnou říct, než jakékoli jiné reproduktory dodávané se stroji jakéhokoli výrobce počítačů na světě.

V rámci audio inženýrského čarodějnictví, jsou tyhle 20-wattové plně digitální reproduktory firmy Harman/Kardon úplně mimo jakékoli srovnání. Budete ohromeni, až uslyšíte čistý zvuk obvykle se linoucí jen z daleko rozměrnějších beden, vycházet z něčeho tak malého.

Stejně nekompromisní na výkon zaměřený přístup, který umožnil vznik Power Mac G4 Cube, spolu s estetickým vzhledem jakožto priorotou - nás dovedl k postavení těchto dvou plně digitálních libůstek.

Sféry vlivu
Jestliže to můžeme říct po našem, tak tyhle malé ale výkonné sférické reproduktory představují impozantní výkon v rámci techniky. A to proto, že přesně ve všech bodech naplňují výchozí myšlenky, se kterými byl postaven Power Mac G4 Cube. Digitální třícestný zesilovač vše rozezní 20ti watovým zvukem (10 watů na kanál) v širokém a dynamickém pásmu. Nabídnou vám kvalitu, kterou byste očekávali u daleko objemnějších reprosoustav, ve dvou malých kulovitých reproduktorech, které si budete moct umístit na váš pracovní stůl bez rizika, že byste se nějak podstatně připravili o váš drahocený pracovní prostor.

Na začátku jsme poslouchali, jak hudbu (bez ohledu na druh či styl) reprodukují typické počítačové reproduktory. A velmi rychle jsme přišli na to, že tudy naše cesta nevede. Místo toho jsme se rozhodli vytvořit reproduktory natolik dobré, aby ať už se rozhodnete pro jakoukoli muziku - pestrobarevny jazz Milese Davise, zrod Delta blues Roberta Johnsona, akustickou kytaru Django Reinhardta či strhující majestátnost Gregoriánských chorálů, a nebo pro Stony, Sinatru či Sibelia - se zvuk vyrovnal čistému dynamitu.

Stvořený jeden pro druhého


A výsledek? Pár reproduktorů, které se báječně šiknou k Power Mac G4 Cube, jak výkonem, tak vzhledem. Zaposlouchejte se pozorně do jejich zvuku, jestli chcete: průměrné reproduktory k PC mají vysokou hladinu šumu, takže i když si jen tak leží na stole, stále na vás syčí. A to se vám s těmihle reproduktory navrženými s ohledem na vzhled počítačů Apple firmou Harman/Kardon nestane. Jsou neuvěřitělně tiché. Audio signal je po celou cestu od počítače k zesilovači digitální, takže čistý digitální zvuk z vašich CDček, DVDček, i filmů ve formátu QuickTime nebo souborů formátu MP3 čistým a digitálním zůstane.

Jen málo z nás je obdarováno sluchem, který svému majiteli dovolí, když našpicujete uši, zaslechnout hlas zvonku, který zazvonil o deset bloků dál. Ale jestli jsou právě vaše uši trénované na zvuk ladičky -a pyšní sami na sebe, řekněte, jak je fajn vyslechnout si charakteristický zvuk cella Rohana de Sarama pod taktovkou dirigentů jako je Barbirolli, Mehta, Ozawa a Sargent, nebo si vychutnat zuřivý bas Davida Ellefsona na albu Youthanasia ve změti dopravních ruchů z dálnice - Power Mac G4 Cube je přesně to pravé pro vás.



 

 

 

 

 

 

 

Technické vlastnosti


Ještě nikdy nebylo vměstnáno tolik technologie do tak malého prostoru. Pozoruhodná G4 Cube, se všemi rozměry pod 20 cm, vám přináší větší výkon než jakýkoli jiný obyčejný počítač, který je navíc čtyřikrát větší.

A ačkoli to dalo hodně práce vměstnat tolik pokročilých technologií do tak malého prostoru, vy se k nim dostanete úplně lehce. Jednoduše kostku otočíte nohama vzhůru, máčknete na zabudované madlo a celý stroj vytáhnete z jeho pouzdra. A hned máte přístup k nejdůležitějším součástkám, můžete přidávat paměť (celkově až 1,5 GB) nebo nainstalovat AirPort kartu pro bezdrátové připojení k síti.

A nebo si zkrátka dáte pauzu abyste se jen tak pokochali technickou dokonalostí superpočítače napasovaného do 20ti centimetrové kostky.

 

 


Vlastnosti

Úžasný výkon
 450MHz PowerPC G4 procesor s Velocity Engine
 1MB backside level 2 cache
 64MB vysokovýkonné paměti RAM
 20GB Ultra ATA/66 pevný disk1
 DVD-ROM mechanika s možností přehrávat DVD-Video
 Grafická karta ATI RAGE 128 Pro s 16MB grafické paměti, novým výstupem Apple Display Connector a VGA výstupem
 Plně digitální repro systém s audio technologií firmy Harman Kardon

Elegantní design
 Kostka veliká tak, aby se bez problémů vešla na váš stůl
 Tiché pracovní prostředí vám zaručí její chlazení bez použití aktivních ventilátorů
 Apple Display Connector pro snadné připojení displeje a redukující kabelovou změť na vašem pracovišti
 Optická myš zaručuje precizní ovládání kurzoru; pracuje prakticky na každém povrchu a pyšní se unikátním designem, díky němuž je každé vaše kliknutí daleko pohodlnější
 Přidat další paměť nebo AirPort kartu je tak jednoduché

 

Domácí video profesionální kvality tak jednoduše
 iMovie - software firmy Apple vám umožní jednoduše, zábavně a rychle vyrobit váš vlastní film
 Pomocí FireWire vstupu lehce připojíte digitální kameru

Skvělá možnost propojení
 Zabudovaný vstup pro připojení k síti 10/100BASE-T Ethernet
 Vestavěný 56K V.90 modem2
 Možnost rozšíření o AirPort kartu pro bezdrátový přístup k síti
 Dvě FireWire zásuvky a dvě USB zásuvky umožňující jednoduché připojení rozličných periférií za chodu počítače (plug-and-play)

Výběr ze tří báječných displejů
 17ti palcový (16ti palcová úhlopříčka viditelné plochy) Apple Studio Display s opravdu plochou obrazovkou (Natural Flat Diamondtron)
 15ti palcový plochý Apple Studio Display
 22ti palcový plochý Apple Cinema Display


 

 


 

 

 450MHz PowerPC G4 procesor
 Vektorová jednotka Velocity Engine s integrovanými162 Single Instruction Multiple Data (SIMD) instrukcemi
 Plně128-bitová interní paměťové datové cesty
 Výkonná jednotka pro výpočty v plovoucí desetinné čárce s podporou jednoprůchodových dvojnásobně přesných výpočtů
 Datové toky, až čtyři souběžné 32-bitové proudy
 1MB backside level 2 cache pracující na frekvenci 225MHz
 100MHz systemová sběrnice s průchodností až 800MB/s

Paměť


 64MB PC100 SDRAM (3.3-volt, unbuffered, 64-bit-wide, 168-pin, pracujiící na 100MHz)
 Tři sloty DIMM umožňující zvýšit až na 1,5 GB velikost paměti typu PC100 SDRAM (999MB je maximum pro jednu aplikaci pod Mac OS 9), s použitím 1,38-palcových (35-mm) DIMMů a to v těchto konfiguracích:
-32MB, 64MB, or 128MB DIMMy (64-bit-wide, 64-Mbit technologie)
-128MB or 256MB DIMMy (64-bit-wide, 128Mbit technologie)
-512MB DIMMy (64-bit-wide, 256Mbit technologie)

Ukládání
 20GB 5400 ot./min. Ultra ATA/66 mechanika pevného disku1
 DVD-ROM mechanika s možností přehrávání DVD filmů, DVD-ROM i DVD-RAM disků a CD disků

 

Grafika


 ATI RAGE 128 Pro grafická karta se 16MB SDRAM paměti to vše ve speciálním slotu pro grafické karty AGP 2x
 Podporuje nejvyšší rozlišení 1920 krát 1200 bodů při 32bitové barevné hloubce (tzn. při milionech barev)
 Apple Display Connector (ADC); speciální konektor slučující přenos analogového i digitálního videa, USB a kabel pro elektrickou energii
 15-pinový mini D-Sub VGA konektor

Komunikace


 Vstup pro 10/100BASE-T Ethernet (RJ-45)
 Zabudovaná 56K V.90 modemová karta2
 Volitelně možno dokoupit 11-MB/s AirPort kartu; splňující IEEE 802.11 DSSS3
 Volitelně možno dokoupit AirPort Base Station, která obsahuje 56K modem a 10BASE-T Ethernet port

Připojení periférií
 2 vstupy 400MB/s FireWire; plus 4-pin-to-6- pin FireWire kabel určený k připojení DV kamery
 2 USB vstupy (12MB/s každý)

Reproduktory a audio
 Digitální zesilovač a reproduktory s technologií Harman Kardon
- Celkový výkon: 20W
- Frekvenční rozsah: 80Hz až 20kHz
- Jeden USB kabel přenáší elektrickou energii i audio, jestliže je zapojíte přímo do USB vstupu na G4 Cube či do displeje připojeného ke Cubu prostřednictvím ADC konektoru
- Odnímatelné ochranné krytky reproduktorů
- Modul digitálního zesilovače je možné chránit před zcizením uzamčením a obsahuje zdířku pro minijack stereo sluchátek
 Podpora externích FireWire a USB digitálních audio periférií jiných výrobců jako jsou třeba mikrofony, reproduktory a MIDI zařízení

 

Klávesnice a myš
 klávesnice Apple Pro Keyboard s funkčními a navigačními klávesami plné velikosti, s klávesami pro ovládání hlasitosti a vysouvání mechaniky
 myš Apple Pro Mouse
- optický senzor zaručuje přesnou kontrolu polohy kurzoru
- komfortní design - tlačítkem je celý její povrch
- pracuje na prakticky jakémkoli povrchu
- její konstrukce neobsahuje žádnou kuličku, která by se časem zanášela

Napájení
 Napětí: střídavý proud 230V (180V až 264V) nebo115V (90V až 132V)
 Frekvence: 47 až 63 Hz, jedna fáze
 Maximální stálý odběr: 225W
 Vyhovuje EPA ENERGY STAR standardu

Požadavky na prostředí
 Pracovní teplota: 10° to 35° C
 Skladovací teplota: -40° to 47° C
 Relativní vlhkost: 5% to 95% nekondenzující
  Nadmořská výška: 0 to 3 048 m

Rozměry a hmotnost
 Výška: 24,8 cm
 Šířka: 19,5 cm
 Hloubka: 19,5 cm
 Hmotnost: 6,6 kg4