Jdi na obsah Jdi na menu
 


Informace o destinaci Marsa Alam

Donedávna bylo Marsa Alam pouze malou rybářskou vesničkou ležící na západním pobřeží Rudého moře. V současné době je to rychle se rozvíjející a na popularitě získávající oblast. K rozvoji jí kromě výstavby nových hotelů pomohlo i otevření mezinárodního letiště v roce 2001.

Marsa Alam je dnes stále vyhledávanějším místem ke strávení dovolené. Největší turistický boom se v oblasti teprve očekává a převládá názor, že během několika let se tato nádherná oblast, kde moře přímo sousedí s pouští, stane stejně navštěvovanou destinací jako tolik oblíbená Hurghada nebo Sharm El Sheikh. Vzhledem k tomu, že je zde turistický ruch teprve v začátcích a donedávna zde jezdili jen nadšení potapěči se stanem, můžete si zde užít klidné, ničím nerušené dovolené na panenské písčité pláži u křišťálově čistého moře s pobřežím, jenž lemují pestrobarevné korály, které uspokojí jak začátečníky, tak i pokročilé.

Díky svým příjemným teplotám vzduchu jakož i teplotám moře (průměrná teplota během roku je 22°C - 29°C) je Marsa Alam více než vhodnou destinací k celoroční návštěvě. V Marsa Alam nenajdete žádné turistické centrum města, jako je například Hurghada, ale můžete se vydat třeba do městečka El Quiser, kde život stále plyne v poklidu a kde si můžete v některé z místních kaváren, které mají své stolky a židličky rozmístěny přímo na pláži, vychutnat ten nádherný pocit uvolnění a odpoutání se od hektických dní dnešní doby. I samotná vesnička Marsa Alam si stále zachovává svůj vesnický rytmus života, který zde můžete cítit téměř na každém kroku.

Kontrastem k tomuto poklidu je uměle vybudované městečko Port Ghalib s přístavem pro výletní lodě a lodě potápěčů, promenádou s několika kavárnami a restauracemi, pláží a v neposlední řadě i několika hotely. Celá oblast Port Ghalib se neustále buduje a rozšiřuje svoje služby. V současné době zde vzniká plně vybavené konferenční centrum, ohromné sportovnízázemí a také nákupní zóna. V oblasti Marsa Alam jsou pláže písčité se vstupem do moře přes korálové podloží, či přes kamenitý pás. I když je u některých hotelů část pláže upravena k pohodlnějšímu vstupu, doporučujeme pro Vaše pohodlí obuv do vody.

Oblast Marsa Alam se nachází na samém jihu Egypta na pobřeží Rudého moře. Vzdálena je asi 790 kilometrů od Káhiry a asi 300 kilometrů od Hurghady. Marsa Alam je menší staré rybářské městečko oblíbené především pro potápění, surfování a rybaření. Díky tomu, že zde bylo v roce 2001 vybudované mezinárodní letiště stává se Marsa Alam poslední dobou stále populárnější i pro turisty. Marsa Alam je tak jedním z nejrychleji rostoucích turistických resortů v Egyptě. Hodně lidí, turistů i Egypťanů věří, že se z ní brzy stane stejně populární a navštěvovaná destinace, jako je například Sharm El Sheikh.

 

 

Samotné centrum města je opravdu malé a nacházejí se zde jen čtyři malé supermarkety, tři kavárny, benzinová pumpa a autobusová zastávka. V okolí je pak několik hotelových resortů a další stále přibývají. Tím hlavním lákadlem pro turisty je ale překrásná panenská příroda, křišťálově čisté moře a nádherné korálové útesy, které lemují celé pobřeží.

I když Marsa Alam disponuje vlastním mezinárodním letištěm, pro české turisty to bohužel zatím moc velký význam nemá. České cestovní kanceláře, které pořádají zájezdy do této oblasti zatím bohužel stále využívají charterových letů do Hurghady a pak následný autobusový transfer až do Marsa Alam (cca 300 km). Situace by se měla zlepšit od příštího roku, kdy jsou již slíbeny přímé lety mezi Prahou a tímto jihem Egypta.

Pokud máte rádi historii a jste příznivci staroegyptské kultury máte z této oblasti ideální polohu pro návštěvu Asuánu a jižních chrámů Egypta, jako jsou Philae, Abu Simbel nebo Edfu, kam je to z Marsa Alam nejblíže.

Z dalších zajímavých míst se v okolí nachází např. Národní park Wadi Gimal, přístavní městečko Port Ghalib, různá archeologická naleziště nebo třeba Kleopatřiny doly, kde se v minulosti těžily drahokamy a zlato.

 

Rudé moře

Laguny, korálové útesy a krásné pláže. Horké slunce, které svítí po celý rok. Egyptské pobřeží Rudého moře se táhne v délce přes 1 000 km od severní špičky Suezského průplavu až po súdánskou hranici na jihu, paralelně s údolím Nilu, který protéká ve vzdálenosti 140 km. Jsou to stovky kilometrů bílých písečných pláží, skalnatých zátok, palmových hájů a načervenalých svahů hor.

DOPORUČENÍ: Vzhledem k mořskému dnu, které je bohaté na korály, doporučujeme boty do vody. U většiny hotelů je vstup do moře po molu a následně po žebříku. Molo může být i několik desítek metrů dlouhé.

 
 

 

Letiště v Marsa Alam

Mezinárodní letiště Marsa Alam je novou vstupní branou do Egypta a zvláště pak k pobřeží Rudého moře. Otevřeno bylo v roce 2001 a nachází se jen necelých 5 minut jízdy od letoviska Port Ghalib. Od města Marsa Alam je vzdáleno asi 60 kilometrů. Lety z Prahy sem trvají asi 4 hodiny a z Káhiry 1 hodinu.

Doposud byla oblast Marsa Alam pro české turisty dostupná pouze lety do Hurghady a následným několikahodinovým autobusovým transferem do Marsa Alam. Od sezóny 2008/2009 nabízejí i české cestovní kanceláře přímé lety z Prahy. Letiště má přes 3 km dlouhou runway a dokáže tak přijmout i velká letadla, jako je např. Boeing 767. Letiště je spíše menší a oproti letišti v Ruzyni má pouze 5 nástupních ramp