Jdi na obsah Jdi na menu
 


Staňkovský rybník

14. 6. 2016

Staňkovský rybník se nachází v obci Staňkov poblíž Chlumu u Třeboně a jeho východní břeh tvoří část státní hranice s Rakouskem. Jedná se o rybník s největším objemem vody v ČR.

http://www.trebonsko.cz/rybnik-stankovsky-sportovni-rybolov

Ubytování: http://www.autokempsvetlikova.cz/

Vhodné aktivity jsou cyklistika či výlet na šlapadle, koupání a nebo výlet do Třeboňe.

Město je významnou památkovou a přírodní rezervací. Proto je hojně navštěvováno turisty a lázeňskými hosty. Ve městě jsou dvojí lázně: Bertiny lázně a Lázně Aurora. Sídlí zde podnik Rybářství Třeboň, největší rybářství v Evropě, a pivovar Regent, který se rokem založení 1379 řadí mezi nejstarší pivovary na světě. Státní zámek je pravděpodobně pátým největším areálem tohoto typu v Česku (po Pražském hradu, zámcích v Českém Krumlově a v Jaroměřicích nad Rokytnou, a po Lednicko-Valtickém areálu). V Třeboni na zámku sídlí Státní oblastní archiv s působností pro celý Jihočeský kraj. Širší centrum města, zahrnující historickou část místní části Třeboň I, ale i část území pod Světskou hrází, patřící do městské části Třeboň II, je městskou památkovou rezervací. Bývalý augustiniánský klášter je perlou jihočeské gotiky. Krajina je chráněnou krajinnou oblastí Třeboňsko a Biosférickou rezervací Unesco,o kterou pečuje Ústav krajinné ekologie Akademie věd České republiky.

Město Třeboň a jeho okolí je v letním období vhodné jak pro pěší turistiku, tak pro relaxační cykloturistiku a projížďky na koni.

https://cs.wikipedia.org/wiki/T%C5%99ebo%C5%88