Jdi na obsah Jdi na menu

7. Lučany nad Nisou - Turnov

25. 7. 2016

Vzdálenost:

47km (508km)

 

Nejvyšší bod:

Černá Studnice 869m

 

Spaní:

Skuhrov 

 

Mapa:

 

Pátek 22.7.2016 (10km)

 

Autobusem z Turnova se kodrcám do Lučan nad Nisou, kde jsme to minule s Koudym zapíchli. Je vedro jako blázen a čeká mě výšlap na Černou Studnici. Vystupuju z busu a na nic nečekám a lezu rovnou do krpálu na Nisanku, samozřejmě jak je mým dobrým zvykem, je zavřeno... Pokračuju dál, abych stihl z úpatí Studnice nějaký ty fotky západu slunce nad Libercem. Chvilku se válím v trávě na sjezdovce, ale něco mě žene jít dál, nahoru skoro běžím. Kopec to byl daleko menší než jsem čekal, dolu už běžim uplně, takhle na lehko bez velkýho báglu to jde samo... Můj dnešní cíl je ve Skuhrově, kde přespím. 

 

Sobota 23.7.2016 (38km)

 

Ráno kolem osmý už jsem na cestě, mimo značku jdu k rozhledně na Kopanině, kde jsem byl naposledy minulej rok před Silvestrem. Rozhledna zavřená... normálka. Ale naštěstí z hradní věže Frýdštejna je taky pěkný rozhled. Chvilku zkoumám zříceninu hradu. Je pěkný vedro, dneska bude krásně, těším se na všechno co je předemnou. Měla to být jen taková krátká spojovací trasa mezí Jizerkama a Českým Rájem, ale i tak je tu mraky zajímavejch míst. Pěknou cestou dojdu k Pantheonu nad Malou Skálou. Byl jsem tu už několikrát, ale nikdy nebylo otevřeno, teď mám konečně štěstí... 

Dál pokračuju na vyhlídku a pak už dolu do Malý Skály. Nejhorší výšlap víkendu zvládám překvapivě rychle i v tomhle vedru, maloskalský skalní město znám dobře, takže ho spíš proskáču jako kamzík (slovo kamzík na svou adresu slyšim za zády asi 8x).

Na Kalichu v restauraci nepohrdnu borůvkovejma knedlíkama... mohu jen doporučit. Pak ještě stále známou cestou dojdu na zříceninu Zbirohy. V Zimě je odsud docela hezkej výhled, v létě ne... Ze Zbirhohů je to kousek na Michovku a pal do Louček by měla vést polňačka, teda alespoň podle mapy... samozřejmě cesta vede trochu jinudy a ne uplně všude jak mapa slibovala, navíc, na mě útočej otravný placatý mouchy. Volím úprk a cestu do Louček si zaběhnu. Dál už jdu zase po značce až na Rotštejn k bistru. Jsou 4 hodiny, rozhledna Dubecko i hrad zavírají v 5. Po chvilce rozhodování, letím na rozhlednu s tim že stihnu i hrad. Klíče na rozhlednu jsem si vyzvonil dle instrukcí v čp. 150 ve vesnici a po točitých schodech se vyšplhal nahoru. Je odtud krásný výhled na Kozákov a Hrubou Skálu. Ale čas mě tlačí a tak spěchám na Rotštejn... u hradu jsem samozřejmě pozdě. Nevadí, Kolokočské Skály nabízí spoustu výhledů do údolí, cestou se stavím ještě na kafe v restauraci na Klokočských Skalách a pak už po červený až na Zdenčinu Skálu. Odtamtud už je to jen kousek do Turnova, kde překonávám svůj pětistý kilometr... u vlakáče na mě už čeká auto... tuhle krátkou etapu mám za sebou. Nakonec musím ještě dodat, že mě překvapilo jak je Turnov hezké, upravené a čisté město.