Jdi na obsah Jdi na menu
 


Listopad

1. 11. 2017

Prosím vás o kontrolu objednávek obědů u vašich dětí.Byli jsme upozorněni, že stále více dětí (na prvním stupni) nemá doplněný kredit či objednaný oběd. Děkuji za spolupráci.

Čtvrtek 30.11.

Dnešní den jsme zahájili absolvováním pokusů v učebně chemie. Tuto akci si pro nás připravili osmáci. Potom jsme si přeměnili lavice a přesadili jsme se - dětem jsem dala možnost výběru seskupení lavic a mohly si sednout jak chtějí (držte mně pěsti :-) Udělala jsem to v rámci blížících se Vánoc, zítra budeme mít první adventní kapsičku,....Měla jsem jednu podmínku - v případě mluvení,....se je přesadím. Věnovali jsme se hodně M - konkrétně zvířátkům. Tvořili jsme stejně silná družstva, přepisovali je do světa čísel, hledali dvojice,....V Čj jsme začali dělat měkké a tvrdé slabiky a v poslední hodině tvoříme čerta. Dú je v růžové učebnici Čj, psát do ČJ-D

Úterý 28.11.

V Čj jsme opakovali ústně hlavně z učebnice, v M jsme hráli Bingo, psali 10, počítali pavučiny a cyklotrasy. Povídali jsme si o soli = jaké jsou druhy, k čemu se sůl používá, dělali jsme menší pokus, kontrolovali jsme pokus ze včerejška. A v poslední hodině jsme psali do písanky. Dú je v M, zítra si děti vezmou M.

Pondělí 27.11.

Jako každé pondělí jsme se přivítali v kom. kruhu. Celý týden budeme mluvit o soli (dnes jsme dělali lehký pokus, pojmovou mapu a pustili jsme si nejlepší scénky z pohádky Byl jednou jeden král). V Čj jsme napsali diktát slov a celou hodinu jsme opakovali ústně. Zítra začneme probírat měkké a tvrdé slabiky. V M jsme hráli plácanou, dělili jsme celek - papírový koláč a pizzu na poloviny, čtvrtiny, osminy a zkusili jsme i šestiny. Také jsme stavěli z krychlí podle daných podmínek, počítali jsme krokování a součtové trojúhelníky. Děkuji za zasílání peněz na SRPŠ. Dú je z Čj do ČJ-D. Připomínám zítřejší zkrácené vyučování.

Pátek 24.11.

Ráno jsme se radovali z dnešního datumu = přesně za měsíc bude Štědrý den :-) Jinak jsme procvičovali slab. r,l,m - do sešitu školního i do prac. sešitu. Dnes jsme hodně počítali - parketovali jsme, dopočítávali sčítací tabulku, házeli kostkou a tvořili krokovací í číselný zápis, logicky jsme dopočítávali počet nohou u zvířat (dotkli jsme se násobení a dělení díky manipulaci) a tvořili jsme stějně silná družstva u dědy Lesoně. Psali jsme do písanky a začali číst novou knihu Teta to plete. Dú není.

Pěkný víkend!

Čtvrtek 23.11.

Dnešek moc rychle utekl. Opakovali jsme ústně, potom psali diktát, pracovali společně i samostatně v PS. V matematice jsme hráli Bingo, potom psali 10, hledali co nejvíce řešení  u sčítacích trojúhelků, skládali z dřívek trojúhelníky a dopočítávali počet dřívek, vyhledávali v tabulce. Četli jsme článek První sníh (navzdory počasí :-) a psali do písanky. V prvouce jsme opakovali téma rodiny shlédnutím krátkéhých příběhů o Teovi. A v poslední hodině jsme vyráběli anděla na soutěž a také malé andílky. Dú je v M.

Vzadu v Notýsku máte nalepený informační lísteček a další je tam vložený. Notýsek prosím podepište. Děkuji za spolupráci.

Úterý 21.11.

V první hodině jsme pracovali společně v PS, potom jsme skládali krychle a pracovali s plánem, hráli hru Sova, dopočítávali krokovací zapis. Téma prvouky byl náš dům a pomoc v domácnosti, zpívali jsme písničky Pásla ovečky a Kdybys měla má panenko. A dočetli jsme knihu Jak se Vojta ztratil, psali jsme do písanky. Dú je až na čtvrtek, zítra si děti vezmou ČJ a  písanku.

Pondělí 20.11.

Den jsme zahájili kom. kruhem, napsali jsme diktát, pracovali v PS, opakovali jsme u/ů/ú, v matematice jsme procvičovali pavučiny, hady. Potom jsme šli na loutkové divadlo - bylo přesunuto na dnešek a bylo moc pěkné! A v kousku poslední hodiny jsme přáli Bětušce a Nicolce ke svátku, četli a psali. Dú je v M

Čtvrtek 16.11.

Dnešní den byl jiný tím, že jsme měli ve třídě rodiče, na chodbách ukázku řemesel, všude voněla kyselice,....Dětem se den líbil. První hodinu jsme zahájili plácanou, potom jsme společně pracovali v PS, proběhla soutěž skupin (děti psaly slova s ů/ú), ústně jsme opakovali informace, které máme vědět, hráli Sovu a chvilku jsme pracovali na IT. V matematice jsme vyluštili šifru,krokovali, přepisovali krokovací zápis do světa čísel, tvořili jsme dvě stejně silná družstva v prostřědí Dědy Lesoně a pracovali s geodeskou. Nestihli jsme hady. Ve třetí hodině jsme se šli dívat na řemesla a nakupovali jsme dárečky. Potom jsme četli, říkali si informace o syslech a psali do písanky. V poslední hodině malujeme návrh znaku naší obce. Dú je jen ze čtení. Pěkný prodloužený víkend

Třídní schůzky všeobecně

Protože se tř. schůzky konají individuálně, rozhodla jsem se, že napíšu becné informace na stránku třídy.

Co se týká chování - děti jsou velmi upovídané, hlučné - myslím tím např. o přestávkách, při změně činností, přesunu ze třídy do třídy,....Při zadávání úkolů nevnímají, jsou roztěkaní. Prosím vás, nedávejte dětem "hračky" do školy - děti to jedině rozptyluje při práci, ruší tím výuku. Mobil patří do aktovky, u nás ve třídě se s ním hrát o přestávce nebude. Jsou ale také děti, které jsou moc šikovné, hodné a bez problémů!

Výuka - celkově si myslím, že děti učivo zvládají, ve výuce jsou šikovní, pracovití a mají vědomosti. Někdy je problém "prodat" to, co umí - problém s vyjadřováním se. Úroveň čtení je slabší - děti musí číst pravidelně nahlas. Potom neumí přečíst zadání s porozuměním.

Chtěla bych většinu z vás moc pochválit za vzorně připravené děti na výuku, zapojení se do doporučených aktivit. Tato práce a snaha se vám několikanásobně vrátí!

V úterý 21.11. nás čeká loutkové divadlo. Z třídního fondu vezmu 20Kč na žáka, 20Kč doplatí SRPŠ.

Pokud máte jakýkoliv dotaz, problém pište, volejte.

Středa 15.11.

Dnešní plavání velmi rychle uteklo. Děti mají lísteček v ČJ - jedná se o zítřejší možnost nákupu dárečků třeba na Vánoce.

Úterý 14.11.

Opakovali a procvičovali jsme psaní u/ú/ů - pohybem, ústně i v PS, hodně jsme krokovali a počítali krokovací zápisy, povídali si o pomáhání v rodině, četli jsme v čítance, říkali básničku Sova a dokreslovali jsme obrázek na soutěž Josefa Lady. Dú je v ČJ, na plavání si děti vezmou Čj a písanku.

Pondělí 13.11.

Ráno jsme zahájili vyplněním "sebehodnocení", které vám dám na třídních schůzkách. Šlo mi o to, aby se děti na/učily hodnotit svoji práci. Byla to pro ně fuška. Potom jsme si říkali, že je den laskavosti a ukrutně těžký diktát jsme dnes nepsali :-) Potom jsme procvičovali ústně z učebnice, začali jsme nové učivo -u/ú/ů. Počítali jsme součtové trojúhelníky, pavučiny a pracovali s dřívky. V rámci dne laskavosti jsme šli uklízet do nově vznikající knihovny u nás ve škole (v plánu jsem měla úklid kolem školy, ale počasí nám to nedovolilo). A četli jsme dú, v čítance, zkoušela jsem básničku SOVA. "Přišla" k nám slečna spisovatelka Sofinka a představila své příběhy, které byly moc pěkné! Dú není.

Pátek 10.11.

První dvě hodiny jsme se učili český jazyk a matematiku. Procvičovali jsme probrané učivo. Ve třetí hodině jsme si povídali o sv. Martinovi - kdo to byl, proč se s ním spojuje husa a proč bílý kůň,říkali si pranostiky,..... A v poslední hodině kluci vyráběli koníka a holky husu. Dú není. Pěkný víkend.

Čtvrtek 9.11.

V první hodině jsme ústně opakovali, pracovali v Ps - učíme se o hláskách. Ve druhé hodině jsme objevili zjednodušování krokovacího zápisu!!!!!Počítali jsme slovní úlohu -  manipulačně. Téma rodina je stále na programu prvouky. Dnes jsme nejvíce mluvili a rodokmenu. Četli jsme v čítance, z knihy Jak se Kuba ztratil a já jsem dětem četla z knihy Zachráněná sovička. Začali jsme pracovat na soutěži o Josefu Ladovi. Dú je z Čj i M.

Děti mají vzadu v Notýsku informace ohledně třídních schůzek. V tomto dni (16.11.) se můžete přijít podívat na své dítě do výuky v první a druhé vyučovací hodině.

Úterý 7.11.

V první hodině jsme se seznámili s učivem o písmenu a hlásce, dělili jsme abecedu na samohlásky, souhlásky a dvojhlásky. V M jsme psali pís. práci - nemám ji opravenou. Prvouka byla na téma dú - povídali jsme si o životě našich předků. 15 dětí vypracovalo úkol velmi pěkně, pěčlivě. Naopak 5 dětí úkol neudělalo vůbec :-( Také jsme psali testík.Zpívali jsme písničky z učebnice Hv - Škubejte kravičky, Já jsem kováříček. A ve čtení jsme kontrolovali dú, dva žáci měli pěkné referáty a psali jsme do písanky. Dú je na čtvrtek z učebnice ČJ. Zítra si děti vezmou M. Podepsanou pís. práci z Čj pošlete do školy ve čtvrtek.

Pondělí 6.11.

Ráno jsme na nic nečekali, přivítali se a napsali čtvrtletní pís. práci z Čj. Ještě nemám vše opravené, ale zatím to vypadá moc dobře. S rychlejšími žáky jsme ve zbytku hodiny opakovali ústně s učebnicí. V M jsme napsali 10, dělali Výstaviště, hledali dvojice čísel dle zadání a chvilku jsme se věnovali Lesoňovi. V poslední hodině jsme četli různá přísloví, doplňovali jsme slova do textu a opakovali jsme si, co je to bajka, kdo v ní vystupuje, co z ní plyne,... Dú je z M.

Mám na vás prosbu - hodně dětí nosí do školy sešity, které daný den nepotřebujeme - např. dnes Hv, Prv,....ve škole necháváme hodně sešitů, aby děti neměly moc těžkou aktovku (i tak je těžká). Potom nosí zbytečné věci a hlavně jim dělá problém si najít správný sešit, když jich mají pod lavicí zbytečně moc. Děkuji

Pátek 3.11.

Opakovali jsme dělení slov na konci řádku, lepili jsme teorii do sešitu, vytleskávali jsme slova. Pracovali jsme i do PS. Matematiku jsme zahájili hrou bingo na +-, psali jsme 10. Potom se z dětí stali parketáři, hledali jsme různá řešení. Hodinu jsme ukončili počítáním trojúhelníků. Četli jsme Jak se Vojta ztatil. Poslední hodinu jsem měla připravenou VV, ale děti si pomůcky nenachystaly, tak jsme měli Čj. To jsme stříhali dvě přílohy ze sešitu. Dú není, v pondělí píšeme písemnou práci z Čj - druhy vět, správné pořadí slov ve větách = seřaď slova ve větě, slova protikladná, souznačná, nad/pod řazená, diktát. Procvičujte i s rozstříhanou přílohou, děti ji mají v PS vzadu.

Pěkný víkend.

Čtvrtek 2.11.

Dnes jsme měli pohodový den. Napsali jsme diktát, na koberci vytleskávali slova, na toto téma pracovali v PS, také jsme opakovali druhy slov na příkladech - Petra (neutrální) Peťka (lichotivé) Petruša (hanlivé). V M jsme psali test z prostředí Výstaviště =  doplňování po sobě jdoucích čísel, stavěli jsme z krychlí a pracovali v PS. Téma prvouky je Rodina - prohlíželi jsme fotky, říkali si, co je rodina, kdo do ní patří. Toto téma budeme rozšiřovat o vztahy (tatínkova maminka je moje?) Četli jsme dú, potom jsme si říkali co je to bajka a jak ji poznáme, četli jsme i z knížky Jak se Vojta ztratil. Kreslili jsme ježka - tuší a potom říkali říkanku. Dú je v Čj, děti dostaly nepovinný úkol do M. V pondělí a úterý budeme psát čtvrtletní písemné práce z ČJ a M.

Připomínám, že 1.11. byla zahájena soutěž v knihovně - jedná se o sbírání zlaťáků. Ty děti získají po splnění úkolu, který dostanou v knihovně. Na konci soutěže bude burza/obchůdek, ve kterém získané zlaťáky utratí (nakoupí si za ně). Soutěž moc doporučuji - děti budou číst, seznamovat se s prostředím a chodem knihovny a navíc dostanou i odměnu.

Středa 1.11.

Děti si plavání užily, ale plavčíci moc spokojení nejsou = co se v jedné hodině naučí příště už neumí, nestíhají plnit připravenou práci, protože je děti nevnímají, hodně mluví,.....Jinak jsme udělali jedno cvičení v matematice a slova citově zabarvená v ČJ. Opravuji zadání úkolu do Prv - úkol je až na úterý - omlouvám se za chybu.