Pozor na špatné jídlo
Chtěl bych se dnes s Vámi podělit o dva zážitky, které mě poměrně zásadním způsobem donutily pozměnit pohled na jídlo a stravování obecně.
První zkušenost je z podzimu roku 2017. Potkal jsem se se svým kamarádem, zašli jsme do jedné nejmenované hospody, dali si pivo a k tomu nějaké jídlo. (tenkrát to šlo ještě naprosto běžně, bez uzávěr, protiepidemických opatření apod.) V nabídce byl nějaký druh drůbežího hamburgeru, tak jsem si řekl, že to zkusím, nic podobného jsem předtím nikdy neměl.
Mohu Vás ujistit, že podobnou ,,pochoutku" jsem si na 99% dal ve svém životě naposledy. V hospodě jsme nebyli dlouho, měli jsme každý maximálně tři piva, žádné opilecké orgie, dokonce si nejsem jistý, jestli jsme vůbec nějaký alkohol pili. Po chvíli jsme se rozešli, on k sobě domů, já k sobě domů. A co nenastalo... Po pár hodinách u mě začaly bolesti břicha, nevolnosti, chvílemi pocity na zvracení, křeče, průjem... Nasadil jsem dietní stravu, pil čaje, obyčejnou vodu, ale zlepšení nikde. Nakonec to dopadlo tak, že jsem pár dní musel strávit na neschopence, lékařka mi předepsala prášky a trvalo minimálně 14 dní, než moje problémy definitivně odezněly. Byly momenty, kdy jsem bez legrace musel na WC chodit každou čtvrthodinu, až tak špatně mi nakonec bylo. Naštěstí se to obešlo bez zvracení i horeček, takže alespoň nějaká pozitiva.
I tak otřesné.
Druhý podobný zážitek, byť už podstatně méně dramatičtější, se odehrál nedávno, v březnu roku 2021. Jednou večer jsem si k jídlu dal kousek jelita, suchý chleba, trošku zelí a sklenici piva. Přiznám se, že jsem na to úplně neměl v ten moment chuť, ale nechtěl jsem to v lednici skladovat déle a pak to třeba muset vyhazovat. Dal jsem si toho tak do polosyta a šel spát. Ve 4 hodiny ráno mě probudí bolesti břicha, pocení, nevolnosti, chvílemi pocity na zvracení. Průjem celý den, pocit, že se o mě pokouší nemoc, zimnice, třesavka, pocit naprosto rozvráceného metabolismu, pocit oslabené imunity, únava, celková nepohoda. Teprve až večer se situace jakžtakž uklidnila, ale dlužno podotknout, že mi k tomu dopomohl Endiaron. Mám u sebe doma pro všechny případy takovou univerzální lékárničku.
Pochopil jsem, že pro mě je nesmírně důležité co i jakým způsobem jím. A že jídlo ovlivňuje víc věcí, než jsem si myslel. Proto se s tímhle vším svěřuju tady. Nekvalitní jídlo může zdraví silně potrápit. Takže pokud chci mít své zdraví silné a pevné, musím pečlivě vážit co jíst a nejíst.
Ne nadarmo se jeden televizní pořad jmenuje Jste to, co jíte.