Jdi na obsah Jdi na menu

Kam Erdogan přivede Turecko. Volný trh nefunguje s autoritářskými tendencemi

 

Mnoho ekonomických analytiků se poslední dobou zabývá pádem tureckého hospodářství a jednoznačně prstem ukazují na prezidenta Recepa Erdogana. Podle nich je jeho mocenská autoritářská politika příčinou ekonomického úpadku země.

 

 

Za neúspěchem Trumpa stojí Srbové, jejich prokletý software sčítacích mašin

 

Software pro americké volební stroje byl vyvíjen v Srbsku, kde si jej objednala společnost Dominion Voting Systems (DVS). Donald Trump ve svém jednom z posledních tweetů tuto firmu napadl.

 

 

AFP přirovnává situaci na Balkáně s COVID-19 ke katastrofě devadesátých válečných let

 

Dopisovatel tiskové agentury AFP píše o nedostatku lékařského personálu, postelí a masovém nárůstu nakažených. Nemocnice zažívají kolaps, který se přirovnat k období devadesátých let, kdy balkánské národy mezi sebou válčil

 

 

Den Albánie a Srbsko zakazuje vyvěšování albánské vlajky

 

Den před albánským národním svátkem došlo v srbském parlamentu ke konfliktu, když poslanec albánské menšiny Šaip Kamberi před sebe postavil vedle srbské vlajky také albánskou.

 

 

Politolog radí Bidenovi: Vytvořte EU-goslávii a bude klid

 

„Biden musí začít uvažovat v rámci parametrů nové reality - nikoli podle skutečnosti, která existovala v 90. letech, kdy Biden formoval své názory na Balkán. Změnila se strategická logika,“ píše a ptá se Timothy Less. Jde o britského politologa a bývalého diplomata v Bosně, který je nyní profesorem na Univerzitě v Cambridgi, kde vede v Centru pro geopolitiku výzkumný projekt „Disintegration in Europe“.

 

 

Český diplomat má „pod palcem“ Kosovo. Sleduje běh soudu v Haagu i korupci v Kosovu

 

Tomáš Suniog, český diplomat se letos v červnu stal velvyslancem EU v Kosovu. Společně se slovenským diplomatem Miroslavem Lajčákem, který má na starosti dialog Bělehradu a Prištiny, vytvořili česko-slovenský tandem. Z pověření EU mají za úkol sledovat a napomáhat urovnání vztahů mezi Srbskem a Kosovem.

 

 

Balkánští lídři odhadují „kapacitu“ Joe Bidena a Antony Blinkena

 

Ještě před volbami se pouštěli zejména lídři ze západní části Balkánu do úvah a spekulací, který ze dvou kandidátů by více vyhovoval jejich politice. Nyní mají jasno, s kým budou mít čest probírat svoje a celého Balkánu problémy vůbec. Jejich spekulace zesílily po publikování jména nejpravděpodobnějšího státního tajemníka, kterým by se měl údajně stát Antony Blinken.

 

 

COVID-19 příčinou smrti nejvyšších představitelů srbské a černohorské pravoslavné církve

 

Ve čtvrtek večer navštívil prezident Aleksandar Vučić srbského patriarchu Ireneje: „Patrijarha Irenej je v těžkém stavu a chvála Bohu žije.“ Objevila se kritika některých médií, která bez ověření psala o smrti patriarchy.

 

 

Ruský politik nevylučuje po moldavských volbách zostření konfliktu v Podněstří

 

Bývalá premiérka a ekonomka Světové banky Maia Sanduová porazila v moldavských volbách s 57,72 procenty hlasy dosavadního prezidenta Igora Dodona, který získal 42,28 procent hlasů.

 

 

V Praze se studenti obávali tanků, v Athénách tanky studenty 17.listopadu krvavě potlačily

 

Athény si každoročně demonstrací studentů a levicových sil připomínají událost z roku 1973, které napomohly pádu vojenské diktatury. Letos jako i jindy se studenti i přes zákaz shromažďování sešli ve středu města (nám. Klafthmonos) a tradičně pochodovali od athénské polytechniky před americké velvyslanectví, neboť USA juntu celých sedm let podporovaly. Demonstranti dodržovali během demonstrace rozestupy.

 

 

Rozpad Jugoslávie blízko od „sametové revoluce“ a daleko od rozdělení Československa

 

Můžeme bez zaváhání napsat, že bývalá Jugoslávie měla vždy blízko k Československu. V období přerodu Československa měla ale balkánská země dost práce sama se sebou a čas na sledování našich změn již nezbyl.

 

 

Nová slovní válka mezi Bulharskem a Severní Makedonií

 

Bulharská vláda obviňuje Severní Makedonii z porušování dohody z roku 2017 tím, že neuznává společnou historii a jazykové podobnosti, což je pro Makedonce problém.

 

 

Bosenští muslimové v Německu vychází vstříc Seehoferově představě o německém islámu

Bosna se nachází před víkendovými volbami. Kupodivu ale její média aspoň podle množství a umístění titulků žijí problematikou islámu (Cesta k džihádu a zpět; Bataclan: Vzpomína na noční můru; Nová sekulární křižácká válka apod.). Není divu je to reakce na poslední teroristické útoky.

 

 

Terorista z Vídně měl kontakty v Kosovu

Dvacetiletý terorista Kujtim Fejzullahu, který vraždil ve Vídni, sbíral finanční prostředky na podporu imáma v Kosovu.

 

 

Konflikt v Náhorním Karabachu poučením pro Kosovo a Srbsko

„Může se stát, že může dojít ke konfliktu. Proto mějme na paměti budoucnost našich dětí a Kosova,“ vyjádřil své obavy srbský prezident Aleksandar Vučić v narážce na několikatýdenní válku v Náhorním Karabachu.

 

 

Symbolem konce první světové války je v Srbsku vzácný květ Natalie ramondy

 

Den válečných veteránů se slaví u příležitosti konce první světové války 11. listopadu. Symbolem tohoto svátku se stal pro většinu Evropanů květ vlčího máku, neboť se vypráví, že na polích ve Flandrech, kde padly miliony vojáků začal jako první rašit vlčí mák. Srbové si v ten den dávají do klopy květ vzácné Natalie ramondy.

 

 

Turecké zájmy v arménsko-ázerbájdžánské válce mají vadu na kráse

 

Ozbrojený konflikt začal na severní části arménsko-ázerbájdžánské hranici začátkem letošního července a po zapojení dělostřelectva se dalo tušit, že nepůjde o náhodně vyvolanou strkanici.

 

 

Jezero v Kosovu se nebude jmenovat Trump. Joe Biden změní trend jednání mezi Srbskem a Kosovem

 

Po úspěšných jednáních představitelů Kosova a Srbska letos v září ve Washingtonu navrhl americký vyjednávač Richard Grenell, možná v žertu, že by se mělo kosovské jezero Gazivoda-Ujman přejmenovat z vděčnosti k americkému úsilí o urovnání na jezero Trump.

 

 

Zatčením předních kosovských politiků může dojít k přerušení dialogu se Srbskem

 

Před Kosovský tribunál byli předvedeni prezident Hashim Thaçi, šéf poslanců hnutí Samopredelenje Redžep Seljimi, Kadri Veseli, který je předsedou Demokratické strany Kosova a Jakup Krasnići, který byl mluvčí Kosovské osvobozenecké armády (UÇK ). Obviněni jsou za vraždu asi sta lidí. Mezi jim připisované zločiny patří další stovky zjištěných obětí mezi kosovskými Albánci, Srby a Romy nebo politickými odpůrci.

 

Kdo a co stojí za útoky mladých teroristů

 

Teroristický útok ve Vídni je zevrubně rozebírán bosenskými médii a najdeme četné úvahy o příčinách útoku dvacetiletého mladíka albánské národnosti, jehož rodiče pochází ze Severní Makedonie.

 

S Mirou čerti šijou, aneb jak Miroslav Lajčak „(ne)řídí“ Balkán

Přinášíme překlad článku z webu Kosovo online, který je věnovaný osobnosti známého slovenského diplomata a politika (nestraník za SMER) Miroslava Lajčáka. Osm let do března letošního roku byl slovenským ministrem zahraničí a v současnosti je zvláštním představitelem EU pro dialog Bělehradu a Prištiny a záležitostí Západního Balkánu.

 

 

Ruský ministr zahraničí Lavrov ve třech zemích Balkánu. Spekulace, proč odvolal návštěvu Záhřebu

Zatímco chorvatská vláda uvádí, že důvodem zrušení cesty ruského ministra zahraničí do Chorvatska je COVID-19 na ruské velvyslanectví v Záhřebu. Média píší o zahraničně politických důvodech.

 

Slavoj Žižek tvrdí, že léčbou na koronavirus je komunismus

Pandemie koronaviru pochopitelně vyvolala velkou odezvu v intelektuálních kruzích. Dost času uplynulo od jejího začátku v čínském Wu-chanu a začaly se objevovat intelektuální úvahy nejrůznější druhu. Vydávají se knihy.

 

 

Turecko: „Evropa se pro muslimy stává nebezpečnou“

Tímto titulkem na svém twitterovém účtu Fahrettin Altun, mluvčí tureckého prezidenta Erdogana obvinil Evropu pro „démonizaci muslimů“. Podle jeho názoru je to stejná démonizace jako ve dvacátém století namířená proti evropským židům.

 

 

Fotogalerie - Srby nevítaná 

 

V srbských médiích se objevila fotografie z wikipedie, na které jsou Bill Clinton, Madeleine Albrightová a Sandy Berger, prezidentův bezpečnostní poradce. Jedná se o fotografii z období války v Kosovu, těsně před zahájením bombardování Jugoslávie v roce 1999.

 

QAnon je i na Balkáně, bojuje proti deep-state a podporuje Trumpa

 

Ten nebo ti kdo stojí za uživatelským jménem Q, QAnon je - jsou zatím neznámé identity a dá se předpokládat, že je to někdo z USA. Poprvé se tato identita objevila na internetovém fóru 4chan a vše je spojeno s existencí Deep state (Stát ve státě), kdy stoupenci Qanonu se snaží odhalit jeho podstatu a činy.

 

 

Tajemník NATO Jens Stoltenberg k důvěryhodnosti Černé Hory

 

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg při návštěvě Makedonie ocenil roli makedonských vojáků v Afghánistánu, jejich misi v Kosovu a ochotu do roku 2024 dávat dvě procenta z rozpočtu na obranu. Novináře při tiskové konferenci zajímaly zejména Stoltenbergovy názory na povolební situaci v Černé Hoře.

 

 

Tajné služby: Kosovští Albánci připravují provokace k zastavení haagského soudního procesu

Srbské bezpečnostní síly upozornily vedení země, že Albánci v Kosovu připravují organizované akce a útoky proti zdejší srbské menšině. (na snímku je kosovský prezident Hashim Thaçi)

 

 

Sledujeme krátce ostatní dění ZDE

trojuhelnik.jpg-   Zpráva dne: Podle arménského premiéra by Náhorní Karabach měl zůstat samostatný v rámci Ázerbájdžánu...Více

 

Před dvaceti lety padl Milošević

Po velkých demonstracích 5. října roku 2000 v centru Bělehradu padl režim Slobodana Miloševiće. Datum, především pro Srby, který znamená obrat v demokratické proměny Svazové republiky Jugoslávie (Srbsko a Černá Hora). Jak mnohá média uvádí, tento den ale mnozí obyvatelé berou také jako promarněnou šanci pro zásadní transformaci země.

 

Populární jugoslávský herec Pavle Vujisić - „Paja“ psal básně

 

Pavle Vujisić (1926-1988) se narodil v Bělehradě. Jeho pradědeček byl Miloslav Mišnin Vujisić, slavný hrdina z Donje Morače a velitel stráže knížete Danila.

 

Nahradí Sorose v Maďarsku Zdeněk Bakala?

Česká republika se dostává po krátkém čase znovu na mezinárodním poli do ideologického hodnocení. Nejprve to byla podpora běloruské opozici, o které mluvil prezident Lukašenko. Nyní v opačném ideologickém gardu se v Maďarsku mluví o české „sorosovské“ podpoře maďarské opozice.

 

„Uho, grlo, nož“ chorvatské autorky Vedrany Rudanové

 

Vedrana Rudanová se stala přední současnou chorvatskou spisovatelkou, včetně mužské konkurence. Tato chrakterirstika náleží především její prvotině "Ucho, grlo, nož" (Ucho, hrdlo, nůž) psané v monologu o tom, co se v autorčině duši "vaří" a která se stala v roce 2002 nejen chorvatským bestsellerem. Od té doby bylo mimo češtiny přeložena do mnoha nejen světových jazyků.

 

vedrana-rudan.jpg