Jdi na obsah Jdi na menu

Otázky pro tlumočnici jaké jen tak neuslyšíte.

Léta tlumočím pro kanadské firmy, ale hlavně pro nemocnice, pohotovostní týmy, doktory, právníky, celnici, pojišťovny, policii atd. Za ta léta jsem slyšela hodně zajímavých příběhů, smutných i veselých. Člověk má tendenci si spíš pamatovat ty veselé jinak by tu práci ani nemohl dělat. Následují zážitky a příběhy jsou důvodem proč stále tuto práci dělám. ☺️

Seržant se mne jednou po telefonu ptal jestli myslím, že je obviněný pod vlivem drog či alkoholu. Nechápala jsem proč se ptá, když jsem na telefonu a nevidím jej ani jej nemohu cítit. Říkám si, tak snad tam sedíte a cítíte jestli pil nebo ne. Pak mi došlo, že mohu specifikovat alespoň schopnost vyjadřovat se, což by jim napovědělo jeho stav. Kanadská policie je obvykle velmi příjemná, seržant řekl na konci ‘Thank you Madame Interpreter.’

Nedávno popisovala matka chování její malé dcery pracovnici. Musela jsem se smát. Holčička pry vyhodila celé plato vajec bezduvodne do koše a schovala mobil do mrazáku mezi maso. Ten pak pochopitelne nefungoval. Matka si trhala vlasy, sociální pracovnice si delala poznámky, a mne to vylepšilo náladu, i když vím, že to paní s dítetem nemela lehké.

Jednou jsem musela bohužel tlumočit špatnou zprávu jedné mamince po porodu. Porodník jí oznamoval, že jedno z dvojčat umírá a já byla ta co jí to musela tlumočit. Nejsem bezcitná, zprávu jsem s knedlíkem v krku predala, a hovor dokončila, ale poté jsem se rozbrečela.

Policejní seržant se mne jednou ptal pri vyšetrování zda rozumím tetování gangu. Pomyslela jsem si co všechno se po mne chce a že nemohu vedet všechno. Rekla jsem tedy seržantovi, že obvineného po telefonu nevidím, a tetování specifické pro gangy vyžaduje studium. Lidi si nekdy myslí, že po telefonu snad vidíme.

Tlumočila jsem pro jednoho pána po nehode. Doktorka jej vyšetrovala, dávala doporučení atd. Pán mel spoustu otázek a doktorka byla velmi trpelivá a vysvetlovala co mohla. Pán na konci velmi dekoval a poznamenal, že nechápe jak si mohu tak dlouhé vysvetlení, termíny pamatovat a okamžite zpetne tlumočit do češtiny, a že mám vybornou pamet. Rozesmála jsem se arekla mu, že práve moc pamet nemám, a že musím vše rychle zaznamenávat psaním ve zkratkách a ikonách. :-)

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář