Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rychlý Red Velvet

 

rychlý red velvet

Téměř univerzální těsto pro rychlé pečení v mikrovlnce jsem našla na německých stránkách chefkoch.de. Je velmi variabilní a vystačím si s minimem nádobí.

S použitím různých příměsí vytvářím moučníky mnoha chutí. Namísto kefíru (mléka) dám třeba džus, mák nahradím kokosem či mandlemi, přidám kakao, citrónovou šťávu i kůru, proslazené či čerstvé ovoce apod. Těsto mohu nalít do formiček na muffiny, dovnitř dát kousek čokolády, čokoládový bonbon, rumovou pralinku ...

Takto připravený dort obsahuje mnohem méně tuku a cukru oproti zámořskému originálu. Je to výborný lehký zákusek k odpolední kávě.

Protože se u nás doma moc sladkých jídel nejí, připravuji pouze 3 porce, na které jsou propočítány potřebné ingredience.

Ingredience: 100 g cukru, 30 g oleje, 1 vejce, 70 g mouky (hladké nebo polohrubé), ½ lžičky kypřícího prášku, 1 dl kefíru, 35 g mletého nebo nemletého bílého (nebo modrého) máku nebo strouhaných ořechů, šťáva i pasírované pyré z pečené červené řepy nebo vhodné gelové barvy, tuk na vymazání formy. Na náplň: 250 g tučného tvarohu, 20 g moučkového cukru.

Používáte raději odměrky? Pak vezměte tu o obsahu 30 ml (značená také jako 1/8 cup) a dávkujte: 4 odměrky cukru, 1 odměrka oleje, 1 vejce, 4 odměrky mouky, ½ lžičky kypřícího prášku, 4 odměrky kefíru, 2 odměrky máku. Na náplň: 1 čtvrtkilový tučný tvaroh a 1 odměrka moučkového cukru.

Postup: Suroviny na těsto smícháme, vlijeme do vymazané nádoby vhodné do mikrovlnky a pečeme (vlníme) 4,5 minuty na 550 – 600 W. Je dobré zkontrolovat dříve před uplynutím celkového času (vpíchnutím špejle), jestli je již těsto upečeno; případně dobu pečení prodloužíme – záleží na mikrovlnce.

Těsto necháme chvíli odpočinout, vyklopíme a necháme vychladnout. Korpus prořízneme, naplníme a krémem pomažeme i z venku. Množství krému je dostačující na promazání korpusu i na pomazání povrchu dortíku. Kdo by chtěl náplně víc, množství potřebných ingrediencí zvýší o polovinu nebo rovnou na dvojnásobek.