Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kukuřičné krokety

kukuřičné krokety

Letos se mi úroda cukrové kukuřice mimořádně vydařila. Napadlo mne udělat z ní krokety jako alternativu k těm bramborovým.

 

Na 10 kusů kroket: 200 g vyloupaných zrn z uvařených kukuřičných klasů (nahradíme krátce povařenými mraženými nebo sterilovanými dobře odkapanými), 1 vejce, 20 g hladké mouky, 45 g strouhanky do hmoty + dalších asi 20 g na obalení, sekaná petrželová nať, nadrobno posekaná chilli paprička (množství podle nátury, nemusí být), sůl a mletý pepř, tuk na smažení – toho moc nespotřebujete, krokety nepijí (zvážila jsem pánev s tukem před a po smažení; po úpravě 10 kusů kroket ubylo pouze 22 g tuku, což považuji za nízkou spotřebu).

 

Postup: Kukuřičná zrna spolu s vejcem, solí a pepřem rozmělníme v mixéru na kaši. Přemístíme do misky, přidáme papričku, petrželku a mouku. Mísíme a přisypáváme strouhanku. Hmota by měla být měkká, lehce tvárná a držet tvar.

 

Těsto rozdělíme na 10 dílů, které na prkénku posypaném strouhankou tvarujeme na placičky, kuličky apod., podle toho, jak se domníváme, že mají krokety vypadat. Ulpělá strouhanka slouží zároveň jako obal.

 

Smažíme ve vyšší vrstvě tuku do zlatohnědé barvy.

 

Krokety poslouží jako příloha nebo i hlavní jídlo. Podáváme-li samostatně, bohatě obkládáme čerstvou zeleninou a máčíme do majonézových omáček – křenové, česnekové, studené omáčky s kuřecím masem, se žampióny, ďábelské, tatarské, pikantních jogurtových omáček atd.