Jdi na obsah Jdi na menu

Studentská představení a veřejné produkce

Příspěvky

2022 - UBU V NÁS!

 

Nestoudná groteska o prasáckosti života vezdejšího.

Zbavme se všeho, co nám překáží? Absurdní drama v obyčejném dni.

 

Satira, ironie, legrace v příběhu zrozeném ze základu divadelní předlohy A. Jarryho Král Ubu. V prvním pololetí vytvořili studenti jednotlivá sóla na motivy fragmentů Jarryho charakterů, veřejnosti poprvé představené na nymburském „tržišti umění“ Múzy na Valech 25. června.

Celistvý divadelní tvar se zrodil v průběhu šesti dnů letního workshopu v rezidenci BDŠ ve Svídnici u Dymokur, kde také 16. července proběhla úspěšná premiéra pouliční varianty. Pražská repríza byla uvedena 31. srpna v radotínském komunitním centru Fajnový dvůr taktéž na veřejném prostranství.

Závěrečné představení školního roku 2022 proběhlo ve Studiu Citadela 11. 12. 2022 - tentokrát ve verzi interiérové.

 

290506447_341578341484777_1204665102384324116_n.jpg

 

Součástí práce na Letním workshopu bylo tradičně studentské cvičení „práce před kamerou“, kdy vznikl film natočený opět během jednoho odpoledne (a opět ve spolupráci s Jaroslavem Kolčavou) - zrcadlo dnešního venkova volně vycházející z celoročního tématu, kterým je Král Ubu.

 

Fotoalbum

Přečíst

2020 - To jsme byli my

 

Sedm příběhů sedmi statečných lidí.

Sedm příběhů utvářejících naši historii.

 

Závěrečná prezentace celoročního hledání pokročilých studentů BDŠ tentokrát s tématem školního roku OCEÁN PŘÍBĚHŮ uchopuje sedm z mnoha osudů důležitých pro utváření všeobecného povědomí našeho národa.

Součástí příprav bylo také studentské cvičení „práce před kamerou“. Film Jaroslava Kolčavy obdržel čestné uznání na mezinárodní soutěži Rychnovská osmička 2020.

 

img_5676.jpeg

foto Adéla Štětinová

 

Premiéra se uskutečnila 4. července 2020 v Činěvsi, první repríza proběhla na nymburském Starém děkanství 5. září stejného roku.

Představení plánované v rámci Bošínské cesty na 31. října 2020 bylo z důvodu vyhlášení 2. vlny nouzového stavu prozatím odloženo.

Z ohlasů:

„Mohu potvrdit, že výsledky studentů jsou opravdu pozoruhodné a zážitky z jejich vystoupení se zapisují hluboko do duše a do srdce!“

 

Fotoalbum

Přečíst

2019 - POEZIE, CESTA, MÝTY

Letní workshop Budilovy divadelní školy KOŘENY TVORBY byl zakončen veřejným předvedením výsledků týdenní tvorby. Představení vznikala pod vedením lektorů BDŠ ve spolupráci s PŘÍRODOU - celý workshop proběhl v lůně přírody, bez elektřiny, bez mobilů, all natural.

 

ve-slunecnicich_9.jpg

foto archiv BDŠ

 

Účastníci workshopu pro svá vystoupení využili prostor v nejbližším okolí, diváci tedy putovali za zážitky z místa na místo. Už během uvítání diváků ředitelkou BDŠ Vendulkou Burger jsme za ní mohli sledovat rozcvičku aktérů s bambusovými tyčemi vycházející z metody Jacques Lecoq. Hned poté se změnilo místo produkce a viděli jsme POMERANČE - živelné pojetí poezie pod vedením Evy Hrubé. Představení CESTA vzniklo z práce s Veronikou Vaculíkovou, zvukový doprovod vyplynul z tvorby s Ridinou Ahmedovou. Na podnět Tomáše Běhala vzniklo site-specific „4x Mýtus o Vzniku a Zániku“, na jejichž výsledném tvaru se již podíleli všichni lektoři: OKNA / SLUNEČNICE / VRBA / TŮNĚ. (Představení Tůně se hrálo až do noci ve své jedinečnosti „představení pro jednoho diváka“.) Nad celým večerem držela supervizi Vendulka Burger-Budilová.

 

Spokojení diváci zůstali v hojném počtu na následující BUŘTPÁRTY – někteří (i s dětmi) pak na kolech odjeli domů, ti, kteří si přivezli stan, se u ohně veselili dlouho po půlnoci.

 

Fotoalbum

Přečíst

2018 - Šílenství

Veřejné závěrečné vystoupení účastníků Letního týdenního workshopu Budilovy divadelní školy OD INSPIRACE K TVORBĚ v prostorách pražského Studia Citadela.

Výsledek týdenní tvorby naprosto nového týmu, který se ve většině případů poprvé setkal s jedinečnou metodou Jacques Lecoq (pod vedením zakladatelky a ředitelky BDŠ Vendulky Burger-Budilové), nalezl prostor pro setkání s vlastním hlasem (technikami Ridiny Ahmedové) a využil choreografickou řeč techniky indického tance kathak (s Anežkou Hessovou).

 

img_20180811_182014.jpg

foto archiv BDŠ

Proč jít touto cestou k nalezení autentické tvorby?

Přijít na to, jak můžeme tvořit věci z vlastní zkušenosti, z vlastního prožitku spontánně, ve hře a v praxi bez zbytečného přemýšlení. Poznat techniky, ale také radost z toho, že si mohu hned s objevenými a naučenými schématy hrát a čarovat. Tvorba je něco, co se nedá naučit a neexistuje na to žádný recept - je to cesta hledání, tápání, ztrácení se a znovuobjevení již tisíckrát objeveného. Poznat, že stejná věc, nebude stejná skrze každého z vás. Objevit kreativní sílu skupiny. Hledat vodítka, jak najít celý svět v malé kapce vody.

 

Fotoalbum

Přečíst

2018 - VZLET! lásky do světla

 

foto_petr.slanina_3.jpg23.6.2018 - festival SVATOJÁNSKÁ NOC

(BEZMEZER o.p.s., Liberec a Rychnov u Jablonce nad Nisou)

 

 

 

Koncepce vytvořená v daném prostoru na dané téma.

Absolventi Budilovy divadelní školy experimentovali se světlem a mediálními postupy a oživovali tak tvůrčí sóla a duety na téma školního roku 2017-2018 VZLET! Koncept a režie: Vendulka Burger

 

f.oto Petr Slanina

 

Fotoalbum

Přečíst

2018 - Tenkráte v 68.

img_20180428_115155.jpg

Vzpomínka na srpen 68 byla inscenována v tradiční spolupráci Spolku Budil a KVH Druhý pluk Nymbursko a odehrána při několika příležitostech během celého roku. Ve vzpomínce aktivně vystupovali také studenti BDŠ.

 

 

 

 

 

 

 

 

foto archiv BDŠ

 

Fotoalbum

Přečíst

2017 - Lodě na Labi

Studenti i pedagogické vedení BDŠ tvořili na nymburské náplavce po dva dny kulturní doprovodný program pátého ročníku přehlídky lodí pořádané o.p.s. Zlatý pruh Polabí (6.-7.5.2017)

 

7_5_labe--27----kopie.jpg

foto Tomáš Strejček

 

Namátkový výběr z programu:

Ostrov Námořních šašků (happening vítání a loučení) / Vyprávění starého piráta (pohádka + dílna pro děti) / Ostrov Klaunů (akrobacie, žonglování, groteska) / Kabaret Shakespeare na ostrově (představení plné hudby a veršů, humoru a nadsázky) / Ateliér s Akademikem (Stavíme si vlastní loď! Projekt Všem!) / Živé obrazy Svídnice (fyzické – předmětové divadlo se slovy) / PLÁŽ ZA 1.REPUBLIKY (happening vítání a loučení)

 

Fotoalbum

Přečíst

2017 - Kabaret SHAKEspeare

 

02_foto-tomas-strejcek---kopie.jpgPremiéra 19.2.2017, Praha - Chodov

 

rozPUK skrze SHAKEspeara

Shakespearovské výročí = shakespearovské téma školního roku 2016-2017!

 

 

 

V létě 2017 Spolek Budil oživil tradiční Svídnickou pouť. Na programu byla mimo jiné finální podoba Kabaretu SHAKEspeare studentů BDŠ, který byl následně uveden také na zářijovém Nymburském posvícení a později v říjnu v knihovně na zámku Sokolov. V Praze dělalo představení radost seniorům v Divadle SENior v domově seniorů na Chodově.

 

foto Tomáš Strejček

 

Fotoalbum

Přečíst

2016 - RozPUKni se SNE / RozPUKni se a SNI

foto-tomas-strejcek_6---kopie---kopie.jpg

 

Vy musíte se dát, jestli se chcete mít

a ve svém díle pak budete dál zde žít.

 

 

foto Tomáš Strejček

 

Jako první reakce na Shakespearovské výročí vzniklo představení RozPUKni se SNE. Jednu z jeho variant odehráli studenti například na festivalu SVĚTLOHRANÍ.

5.11.2016 - festival SVĚTLOHRANÍ (BEZMEZER o.p.s., Liberec a Rychnov u Jablonce nad Nisou)

 

Jakýpak jste měli dnešní noci sen?

Světelná instalace - Dílna s principy Metody Jacques Lecoq a Pascale Lecoq (L.E.M./ experimentální scénografie) - Performance: Procházka ve stínu snů, setkání se snem noci, zastavení se sonety. Shakespeare jako světelný paprsek listopadové noci.

 

Fotoalbum

Přečíst

2016 - Teta Julie

Jak se asi tvořilo divadlo v sále hospody pana Košátky?

Premiéra 17.6.2016, stará škola Svídnice

 

teta-julie_foto---zmens..jpg

foto Tomáš Strejček

 

V červnu 2016 dostali studenti Budilovy divadelní školy jedinečnou možnost tvořit v prostoru, ve kterém se hrálo ochotnické divadlo na počátku 20. století. Zrodila se tak inscenace volně inspirovaná rozhlasovou hrou Zdeňka Jirotky, jež je výsledkem pokusu o rekonstrukci ochotnických snah tohoto období, včetně hledání způsobu hereckého ztvárnění textu. Představení s horrorovými prvky mělo premiéru hodinu před půlnocí.

 

V únoru 2017 odehráli studenti představení na turnovském festivalu Modrý kocour.

 

Z ohlasů:

 „Velice si cením toho, jak v rámci vašich představení pracujete s historií a geniem loci místa.“

„U tety Julie jsem se výborně pobavil, byla to pro mne oddechová komedie dělaná s humorem a  nadhledem, navíc mladí hráli s nadšením.“

 

Fotoalbum

Přečíst