Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stephen William Hawking - Stručná historie času

8. 9. 2016

Dnes si trochu odpočineme od všech těch vražd a intrik a podíváme se na trochu jinou knihu. Stručná historie času od Stephena Hawkinga se snaží co možná nejsrozumitelněji vysvětlit záhady nekonečného vesmíru. 


strucnahistorie.jpg 

 Pokud jste milovníci všech dokumentů o vesmíru a při jejich sledování hltáte každé slovo, přemýšlíte nad smyslem existence a trochu rozumíte fyzice, pak jsem naprosto přesvědčen, že tato kniha je přímo pro vás. Ovšem pokud tak jako já, patříte do skupiny méně chytřejších budete se často ztrácet.

Stephen se na začátku knihy chvástá, že ji napsal, aby ji pochopil skoro každý blb, že ji několikrát zjednodušoval, ale nenechte se napálit. Při jejím čtení si budete připadat jako student při první hodině matematiky na vysoké škole, Hawking některé pasáže píše stylem – tohle je přeci samozřejmé, to všichni víme (což je pochopitelné, protože se nejedná o učebnici), a tak se budete občas vracet k odstavcům, které vyžadují nejedno přečtení.

Dočteme se zde, jak lidstvo nahlíží na vesmír. Od dob Aristotele se přes Koperníka, Newtona a další dostaneme do přítomnosti, na to co o vesmíru víme, či spíše ještě nevíme. Hawking je skutečný odborník a nepochybně jeden z nejchytřejších lidí světa. Možná proto některé pasáže jsou pro člověka, co nezná nic z fyziky a jeho matematické vědomosti končí u Pythagorovy věty, více než složité, ale určitě mnoho chytřejších lidí než jsem já, kniha zaujme.

Knihu naštěstí zachraňují jednodušší části, které jsou opravdu zajímavé a nepochybně se každý doví něco nového. Hawking, jako správný Brit, si díkybohu neodpustil i pár vtipů a legračních příhod z jeho osobního života.


Stephen W. Hawking – Stručná historie času          60%


(Těch 60% neznačí jen to, jak se mi kniha líbila, ale i kolik procent jsem z ní pochopil)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář